Dolandırıcılar Bursa'nın o ilçesine dadandı: Vakalar patlayınca belediyeden uyarı geldi!

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde dolandırıcılık vakalarının ciddi oranda artış göstermesi sebebiyle belediye, vatandaşları uyardı. İşte dolandırıcıların en sık kullandığı o yöntemler...

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2024 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2024 16:08

Yenişehir Belediyesi, dolandırıcıların kullandığı yöntemleri tek tek açıklayarak vatandaşların dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

Belediye, Yenişehir ilçe Jandarma Komutanlığınca 17 Nisan  tarihinde Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kültür Merkezinde vatandaşlara  yapılan bilgilendirme seminerinde öne çıkan dolandırıcılık yöntemleri şöyle sıraladı:

1) Cep telefonlarına çeşitli linkler gönderilerek tıklanmasının sağlanması.

2) Bankaların kredi vermemesi sebebiyle herhangi bir bankadan kredi verileceği söylenerek yapılan dolandırıcılık yöntemi.

3) Evde paketleme ve evde yapılan işler ile ilgili iş başvurusu.

4) Sosyal medya ( Instagram, Twitter, Telegram, Whatshaap) gibi bağlantılar ve ucuza konulan tarım aleti, römork, konteyner, traktör vb. ilanların.

5) Bitcoin ve benzeri kripto paralara çeşitli linkler atılarak kısa zamanda büyük paralar kazanılacağı vaadi yöntemiyle vatandaşın hesabında bulunan paralarını boşaltma yöntemi.

6) Bazı internet sitelerinde çeşitli vaatlerle müstehcen fotoğrafları birbirine karşılıklı gönderme yöntemiyle vatandaşa şantaj yöntemi.

7) Kendini (Hakim, Savcı, Polis, Asker, Banka görevlisi) olarak tanıtarak hesabının terör örgütü tarafından kullanıldığını iddia ederek vatandaşa para, altın talep etmek.

8) Yardım kuruluşları (Sosyal yardımlaşma, dernek) tarafından arandığı söylenerek kendisine maaş bağlanacağı konusunda telkinde bulunmak.

TARIM İLE UĞRAŞAN VATANDAŞLAR HEDEFTE

Belediye söz konusu örnekleri verilen yöntemlerin kullanılarak son dönemde özellikle tarım ile uğraşan vatandaşlarla ilgili çok sayıda dolandırıcılık ihbarı alınmış olduğunu belirterek, vatandaşların tanımadığı hiç kimse ile telefonda pazarlık yapmamasını, bilmediği tanımadığı aramalarında görüşme sırasında para alışverişi yapmadan önce derhal en yakın (Polis, Jandarma) müracaat etmesi gerektiğini vurguladı.

DEĞERİNDEN UCUZ İLANLARA DİKKAT!

Öte yandan çeşitli sosyal medya sitelerinde reklam linklerine girmek suretiyle değerinden aşağı ucuz alışveriş yapılmaması, internet yoluyla yapılacak tüm alışverişlerde bu tip alışveriş yapmaya tecrübesi yok ise mutlaka bu konu hakkında resmi bilir kişilerden veya resmi kurum ve kuruluşlardan destek alınması gerektiğini açıkladı