Bursa Yıldırım Belediyesi'nin ormanda açacağı maden hakkında flaş karar!

Bursa Yıldırım Belediyesi'nin, Gürsu'da 161 bin metrekarelik ormanlık alanda kireçtaşı (kalker) ocağı ve kırma-eleme tesisi kurmak için yaptığı başvuruda "ÇED gerekli değildir" kararı çıktı. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 15:43

Bursa’nın ormanlarına bir maden ocağı daha kurulacak.

Yıldırım BelediyesiGürsu ilçesine bağlı Dışkaya mahallesi sınırlarında yer alan orman arazisine kalker ocağı açmak resmen başvuruda bulundu.

Kalker ocağı projesinin tanıtım dosyası, Kozaçed adlı firma tarafından hazırlandı.

Hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası’nda (P.T.D.), ocak alanından çıkarılacak hammaddenin, Yıldırım ve komşu ilçelerinin artan agrega ihtiyacını karşılamak için kullanılacağı belirtildi.

Söz konusu maden sahasından temin edilecek kalker, belediyeye ait sıcak asfalt üretim tesislerinde işlenecek daha sonra yeni imar yollarının açılması, mevcut yolların bakımı, onarımı ve satıh kaplamaları, içme suyu projeleri, kanalizasyon projeleri ve muhtelif altyapı projelerinde kullanılacak.

VALİLİK KARARINI AÇIKLADI: ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR

Yıldırım Belediyesi, hazırlanan P.T.D. ile Bursa Valiliği’ne ÇED başvurusunda bulundu.

Hazırlanan projeyi inceleyen Valilik şu ifadelerle kararını açıkladı:

Bursa İli, Gürsu İlçesi, Dışkaya Mahallesi mevkiindeki Yıldırım Belediye Başkanlığı tarafından yapılması planlanan 16/2024-03 Hammadde Üretim İzin Numaralı (ER.3492917) II-A Grubu Kireçtaşı (kalker) Ocağı Ve Kırma-eleme Tesisi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince 16/2024-03 Hammadde Üretim İzin Numaralı (ER.3492917) II-A Grubu Kireçtaşı (kalker) Ocağı Ve Kırma-eleme Tesisi projesi'ne Valiliğimizce 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verilmiştir.

Yapılan başvurular sonrası Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (BUSKİ) ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), söz konusu projenin, belirtilen tüm koşullara uyulması kaydıyla gerçekleştirilmesinde sakınca bulunmadığını bildirdi.

PROJE ORMAN ARAZİSİNİ KAPSIYOR

2949 ada 1136 parsel nolu orman arazisi içerisinde yapılması hedeflenen üretim çalışmaları için T.C. Orman Genel Müdürlüğü Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nün görüşleri ve Orman Kanunu’nun 16’ncı Maddesinin Uygulama Yönetmeliği kapsamında gerekli izinler alınacak.

Maden ocağı kurulacak alanda bulunan ağaçlar kesilecek.

(Açılması planlanan maden ocağının yanı başında başka bir maden ocağı bulunuyor.)

OCAĞIN KAPASİTESİ NE KADAR OLACAK?

Yıldırım Belediyesi tarafından açılması planlanan ocaktan yıllık 5 milyon ton malzeme çıkarılması planlanıyor.

Ocaktan çıkarılan malzeminin yılda 390 bin tonu kırma eleme tesisinde kırılacak olup, 4 milyon 610 bin tonu malzeme ise tüvenan olarak ihtiyaç sahalarına sevk edilecek.

Maden ocağı projesinin maliyetinin ise 9 milyon 850 bin TL olduğu belirtildi.