Bursa'nın ölüm saçan termik santralini işleten şirketten açıklama! "Teknik arızalar nedeniyle..."

Bursa Orhaneli’deki termik santralin bacasının filtresiz çalıştırıldığı iddiaları sonrası Çelikler Orhaneli Tunçbilek Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nden açıklama geldi. Şirket kamuoyunda büyük tepki çeken görüntülerin ise teknik arızalar nedeniyle meydana geldiğini iddia etti. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 12:42

Orhaneli’ndeki termik santralin bacasının filtresiz çalıştırıldığı iddiaları gündemdeki yerini koruyor.

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 2015 yılındaki kararıyla Çelikler Holding’e satılan Orhaneli Termik Santrali’nin bacasından çıkan siyah dumanlar belediye başkanlarını bile isyan ettirdi.

HARMANCIK BELEDİYE BAŞKANI ARIKAN: KENDİ GÖZLERİNİZLE KARAR VERİN

İHA'nın haberine göre; Bölgeden geçen ve termik santralin bacasının siyah dumanlarla kaplı olduğunu gören Harmancık Belediye Başkanı Haşim Ali Arıkan o anları kaydedip, "Bacada filtre kullanılıp kullanılmadığına siz kendi gözlerinizle karar verin. Doğa nasıl katlediliyor." dedi.

BAŞKAN BOZBEY: İNSANLARIMIZ ZEHİR SOLUYOR

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin Başkanlarla Yüz Yüze programında kentin en önemli sorunlarından birisinin çevre olduğuna dikkat çekerek, "Bugün sanayi kuruluşları ’Bursa’nın havası temiz olacak’ desin Bursa’nın havası temiz olur. Bu konuda bize destek olurlar ve toplumu düşünürlerse Bursa’nın havası temiz olur. Dün Harmancık Belediye Başkanı Haşim Ali Arıkan, Orhaneli’nde termik santralin bacasından çıkan duman ile ilgili video gönderdi. Oradaki insanlar bunu hak etmiyor. Ölçülüyor, uygun deniyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün kriterlerini baz alırsak o zaman insanlığa hizmet etmiş oluruz. Aksi takdirde bu oranlarla biz sadece kendimizi avuturuz. Havayı kirleten firmaları biliyoruz. Uyarı ve cezayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yapması gerekiyor. Biz onlara ulaştırıyoruz. Bundan sonra karşılarına veriler ile gideceğiz. Bunu yapmazlar ise son çare tek tek kamuoyuna paylaşacağız. Gittiğiniz yerlerde ölçüm yaparken etraftaki yaprakların üzerine bakın. Eğer yaprağın üzerinde toz var ise fabrikaya gitmeye gerek yok. Orhaneli’nde insanlarımız zehir soluyor ve o alanda maalesef ürün yetişmiyor. Sonra da kanser hastalıkları patlıyor" şeklinde konuşmuştu.

ŞİRKETTEN İDDİALARA YALANLAMA

Tepkilerin odağındaki Çelikler Orhaneli Tunçbilek Elektrik Üretim Anonim Şirketi, Orhaneli Kaymakamlığı aracılığıyla iddialara cevap verdi.

Şirketten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Çelikler Orhaneli Tunçbilek Elektrik üretim A.Ş. Orhaneli Şubesi olarak Bursa İli, Orhaneli Ilçesi, Karıncalı Mahallesi mevkiinde "Yerli Linyit Kömürü ve Elektrik Üretimi" faaliyeti göstermekteyiz. 

İşletmemize ait 29.12.2021 tarihli Hava Emisyon ve Düzenli Depolama - 2. Sınıf konulu Çevre izin ve Lisans Belgesi bulunmaktadır. ilgili belgenin tarafımıza verilmesi esnasında izne esas emisyon ölçümleri Çevre. Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından yetkili kabul edilen firmalar ile yapılmakta ve Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği gereğince her 2 yılda bir yine yetkili firmalarca teyit emisyon ölçümleri yapılmaktadır. ilgili ölçümler Bakanlığımıza ve Il Müdürlüğümüze sunulmaktadır. 

Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğimiz gereği bacamızda bulunan Sürekli Emisyon ölçüm Sistemleri ile veriler anlık olarak takip edilmekte ve her 15 dakika da bir Bakanlığımızın Sürekli izleme Merkezine veri gönderilmektedir.  Işletmemizde Elektrostatik Filtre ve Baca Gazı Kükürt Arıtma Tesisi bulunmaktadır ve sürekli çalıştırılmaktadır. 

İlgili haberlerde oluşan görselin işletmemize ait teknik arızalar nedeniyle devre harici olma ve tekrar devreye girme aşamalarında, işletme standartları gereği fuel-oil ateşlemesinden kaynaklı olduğunu, işletmemizin çevreye zararlı emisyon çıkışı yapmadığını, işletmemize ait yerel başında oluşan haberleri üzülerek takip ettiğimizi belirtmek isteriz.  Bilgilerinize arz ederiz. Kamuoyuna saygıyla duyrulur.