Bursa'nın 'İznik Mavisi' isyan etti: Ekonomik kriz sebebiyle dayanacak gücümüz kalmadı!

Bursa'da yıllardır İznik Mavisi adıyla yaban mersini yetiştiriciliği yapan genç girişimci Eda Halıcı, ekonomik kriz sebebiyle üretim maliyetlerinin yükseldiğini, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını söyledi. Anadolu Ajansı (AA) ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) gibi basın kuruluşlarının da girişimcilik hikayesini haberleştirdiği Halıcı, "Her yerde boy boy 'kadın çiftçiye destek, genç çiftçiye destek, çiftçiye destek' gibi reklamlar yapılıyor ama elle tutulur gerçek bir destek hiç yok." diyerek sitem etti.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2024 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2024 11:50

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden 2020'de mezun olan halıcı, aynı yıl ziraat mühendisi babasıyla İznik ilçesinden 10 dönüm arazi satın alarak yaban mersini yetiştirmek için çalışmalara başladı.

Aynı sene Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle topraklarını yaban mersini fidanlarıyla buluşturan Halıcı, 2 sene sonra ilk hasadı gerçekleştirdi.

AA, TRT ve CNN Türk gibi medya kuruluşlarının girişimcilik hikayesini haberleştirdiği tarım kuruluşu İznik Mavisi’nin kurucusu genç çiftçi Halıcı, ekonomik kriz sebebiyle tarımı bırakma aşamasına geldiğini duyurdu.

"YAZACAKLARIM BAZI KESİMDEKİ İNSANLARI RAHATSIZ EDEBİLİR"

"Benim sesim olmak için videoyu paylaşabilir misiniz?" ifadeleriyle sosyal medya hesabından paylaşım yapan Eda Halıcı, yazacaklarının bazı kesimdeki insanları rahatsız edebileceğini ama artık bunların yüksek sesle söylenmesi gerektiğini söyledi.

DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI: KANIMIZI EMEN KENEVARİ TÜCCARLAR SERVETLERİNE SERVET KATIYORLAR

Artık dayanacak güçlerinin kalmadığını söyleyen Halıcı, "Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz sebebiyle üretim maliyetlerimiz oldukça yükseldi. Bu sebeple ülkemizde üretilen bazı tarımsal ürünlerin ihraç edilebilmesi de imkansız hale geldi. İç piyasa alıcıları da ürün arzının bol, talebin az olduğu bahanesiyle oldukça zor şartlarda ve yüksek maliyetlerle ürettiğimiz ürünlerimizi elimizden komik fiyatlardan alıp bizden aldıkları fiyatların üç hatta dört katına satabiliyorlar. Hal böyle olunca biz küçük üreticiler zarar ederken, hiçbir riske gitmeden bizim emeğimizi çalan, bizim zor durumda kaldığımızı bildikleri için onlara muhtaç olduğumuzu düşünen kısacası kanımızı emen kenevari tüccarlar servetlerine servet katıyorlar." ifadeleriyle içinde oldukları zor durumu dile getirdi.

"ELLE TUTULUR GERÇEK BİR DESTEK HİÇ YOK"

Mevcut şartlarda küçük üreticilerin üretmeye devam etmesinin anlamının kalmadığının altını çizen Halıcı, "Dayanamıyoruz. Biz çiftçiler olarak artık umudumuz tükendi. Büyük firmalar tarafından hor görülmekten, yok sayılmaktan bıktım. Geleceğe dair en ufak bir umudum yok. Her yerde boy boy “kadın çiftçiye destek, genç çiftçiye destek, çiftçiye destek” gibi reklamlar yapılıyor ama elle tutulur gerçek bir destek hiç yok. Ben destek göremediğim sürece bu ekonomik koşullarda üretimin içinde kalamam. Dayanamam. Dayanmak istiyorum, tarıma devam etmek istiyorum. Umarım sesimi duyanlar olur. Umarım bu sorunlara en kısa sürede bir çözüm bulunur." dedi.