Bursa Nilüfer Belediyesi borçlarına karşılık dev araziyi SGK'ya verecek! 627 milyon TL...

Bursa Nilüfer Belediyesi, 626 milyon 799 bin 415 TL'lik borca karşılık 16 bin metrekarelik dev arazinin tapusunu Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na devretme kararı aldı. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 12:09

Cumhur İttifakı'nın kaybettiği belediyelerin SGK'ya olan borçları konusunda tartışmalar sürerken uzun süredir CHP'nin yönettiği Bursa'daki Nilüfer Belediyesi hakkında dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Nilüfer Belediyesi'nin yeni yönetimi, Turgay Erdem döneminden kalan borçlar nedeniyle önemli bir karara imza attı.

SGK PRİM BORÇLARI İÇİN ADIM ATILDI

Nilüfer Belediye Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumuna sigorta primi ile emekli keseneği olmak üzere 8 milyon 65 milyon 152 TL vadesi geçmiş tüm borçları ve belediye şirketi NİLBEL A.Ş.’nin, sigorta pirimi 618 milyon 734 bin 262 TL vadesi geçmiş tüm borçları olmak üzere toplam 626 milyon 799 bin 415 TL borcu nedeniyle harekete geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP yönetimindeki belediyelere yönelik yaptığı "SGK borçlarını ödeyin" çağrısı sonrası adım atan Nilüfer Belediyesi, borçların ödenebilmesi için SGK ile görüşme kararı aldı.

DEV ARAZİNİN TAPUSU DEVREDİLECEK

Yapılacak görüşmeler sonucu mutabakat sağlanması halinde belediye adına kayıtlı 1/1000 Ölçekli Odunluk Uygulama İmar Planı dahilinde ''Günübirlik ve Spor Tesisleri Alanında'' kalan Gümüştepe Mahallesi 8067 Ada 1 Parsel sayılı 17 bin 49 metrekarelik arazinin tapusu SGK prim borcuna mahsup olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı devredilecek. Tapunun devri 5393 Sayılı Kanunun 18.maddesinin (e) bendi, 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun Geçici 8'inci maddesi, 5510 Sayılı Kanunun Geçici 41. maddesi uyarınca yapılacak.

SGK'ya devredilmesi planlanan arazi Atatürk Kent Ormanı'nın arkasında kalıyor. İlçenin en değerli arazileri arasında yer alan taşınmazda özel bir işletme tarafından macera parkı işletiliyor.

BAŞKAN ÖZDEMİR: KAMU MALLARI SATILMAZ DİYE BİR KURAL YOK

31 Mart Yerel Seçimleri'nde Nilüfer Belediye Başkanı seçilen Şadi Özdemir, mayıs ayında gerçekleştirdiği toplantıda belediyenin borçlarına dair açıklamada bulunmuştu.

"Kamu malları satılmaz diye bir kural yok." diyen Başkan Özdemir, "Önemli olan adil olmak, açık satış yapmaktır. Önemli olan budur. Daha önce satışa çıkarılan gayrimenkuller vardı. Ama talip olan çıkmamış. Böyle çözülmez. 100 milyon TL size nefes aldırıyor. Başka modeller üzerinde çalışıyorum. Hukuki altyapılarına bakıyorum. Bu model olursa, bir şeyi de satmamış olacağım. Borç da kalmamış olacak. Nilüfer Belediyesi’nin bine yakın malı var. Her biri para edebilir. Ama sistem kurmazsak, bir modelle yürümezsek futbol kulüpleri gibi olur” ifadelerini kullanmıştı.

SGK'NIN PLANI NE?

Belediyelerin SGK borçları için düğmeye basan SGK, süreci 6 aşamada yürütecek. 

Borçların tahsilatı için harekete geçen SGK, belediyelere tebligatlarını göndermeye başladı. Akşam Gazetesi Yazarı Tarkan Zengin 6 aşamalı sürecin icra işlemlerine kadar gidebileceğini söyledi.

Bu aşamada SGK borcunu tahsil edemezse belediyelere ait gayrimenkuller SGK'ya devredilebilecek.

Tarkan Zengin 6 aşamalı süreci şöyle anlattı:

BİLGİLENDİRME: 1. aşamada, SGK İl Müdürlükleri aracılığı ile belediyelere borçlarının olduğuna dair resmi bilgilendirme yapılıyor.

GEREKLİ BİLDİRİMLER: 2. aşamada ise belediyelere borçları ile ilgili resmi bildirimler yapılıyor. Söz konusu bu bildirimler, borcun miktarı, ödeme tarihleri ve gecikme faizleri gibi detayları kapsıyor.

BORÇ İTİRAZ SÜRECİ: Belediye, bildirilmiş olan borçlara itirazda bulunabiliyor. Söz konusu bu itirazların değerlendirilmesinden sonra borçlar kesinleşiyor ve ödeme süreci başlıyor.

ÖDEME SÜRECİ: İtirazın olmadığı ya da itirazların sonuçlandığı hallerde, belediyeler borçlarını ödemek durumunda kalıyor.

İCRA İŞLEMLERİ: Belediyeler borçlarını ödemedikleri durumda SGK icra işlemlerini resmen başlatıyor. Söz konusu icra süreci, belediyelerin mali durumunu ciddi biçimde etkileyebilecek bir adım olarak dikkat çekiyor.

GAYRİMENKUL DEVRİ: Borçların ödenmemesi halinde, belediyelere ait gayrimenkuller SGK'ya devredilebiliyor. Belediyeler bu aşamada borçlarına karşılık olarak gayrimenkul teklifinde bulunabiliyor. Söz konusu bu teklifler, SGK yönetim kurulu tarafından değerlendiriliyor ve nihai karar veriliyor.