Bursa'da 'Uluslararası Çocuk Hakları Çalıştayı' düzenlendi

Bursa'da, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Bursa Evlat Edinme Derneği işbirliği ile 'Türkiye'de Çocuk Olmak' konulu Uluslararası Çocuk Hakları Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Faruk Uysal, "Çocuklara ilişkin konular ertelenemez, geciktirilemez ve görmezden gelinemez. Çocuklarımıza mutlu ve huzurlu bir ortam sağlamak her şeyin üzerindedir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2024 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2024 14:09

Bursa'da 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Bursa Evlat Edinme Derneği işbirliği ile 'Türkiye'de Çocuk Olmak' konulu Uluslararası Çocuk Hakları Çalıştayı düzenlendi. Programa, Vali Yardımcısı Sultan Doğru, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Faruk Uysal, Bursa Evlat Edinme Derneği Başkanı Sinem Uçar Denge katıldı. Çalıştayın açılış programında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Faruk Uysal, “Bugün burada, çocuk haklarını ele almak, farkındalığımızı artırmak ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için, daha iyi bir dünya yaratmak amacıyla bir aradayız. Çocuk hakları, yalnızca yazılı metinlerden ibaret değil, her çocuğun doğuştan sahip olduğu vazgeçilmez haklardır. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni temel alarak, tüm çocukların eğitim, sağlık, güvenlik ve mutluluk hakkına sahip olduğunu biliyoruz. Ne yazık ki dünya genelinde pek çok çocuk bu haklardan yeterince yararlanamıyor. Eğitim fırsatlarına erişim, sağlık hizmetlerinden faydalanma ve şiddet ile istismara karşı korunma gibi temel konularda hala ciddi sorunlar yaşanmaktadır” ifadelerini kullandı.

'ÇOCUKLARIN KARARLARA KATILIMLARININ SAĞLANMASI ZORUNLUDUR'

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarih boyunca, çocuklara yönelik hassas bir politika izlediğini vurgulayan Uysal şöyle konuştu:

“Bu politikalar doğrultusunda, çocuk haklarını her kademede geliştirerek, toplumda bilinirliğini artırma konusunda kararlılık gösterilmiştir. Çocuklarla ilgili yürütülen çalışmalarda, ilgili sektörlerin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine önem verilmekte ve onların katkılarından faydalanılmaktadır. Sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesinde, toplumun tüm kesimlerinin ve çocukların kararlara katılımlarının sağlanması bir zorunluluktur. Çocukların kendine özgü gelişimsel özellikleri ve korunma gereksinimleri göz önünde bulundurulduğunda, onların yaşama, gelişim, eğitim ve katılım haklarını tam olarak kullanmaları, yetişkinler tarafından gözetilmelidir. Bu konu, ciddi politik kararlılık gerektirir. Çocuklara ilişkin konular ertelenemez, geciktirilemez ve görmezden gelinemez. Çocuklarımıza mutlu ve huzurlu bir ortam sağlamak, her şeyin üzerindedir. Çocuklarımızı geleceğe hazırlamak, sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olmak, en temel görev ve sorumluluğumuzdur. Her çocuk eşit haklara sahiptir ve bütün çocuklar özeldir.”

'HİZMETLERİMİZİ SÜREKLİ GELİŞTİRİYORUZ'

Bursa'da çocuk hakları ile ilgili gerçekleştirilen bazı çalışmalara da değinen Faruk Uysal, “Çocuk hakları komitelerimizle düzenli toplantılar yaparak, çocuklar yararına alınacak kararları, ilgili kurumlarla paylaşıyoruz. Çocuklarımızın kendi savunma ve gelecek politikalarını kendilerinin belirlemesinde aktif rol almaları bizim için çok değerlidir. Geçen yıl, çevre illerden gelen çocuklarımızla 'Çocuklar Gelecek 100 Yılı Konuşuyor' temasıyla bir çalıştay gerçekleştirmiştik. Bu yıl ise 18-20 Kasım 2024 tarihleri arasında, 81 ilden gelen çocuk hakları komitesi üyelerinin katılımıyla, Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin, Samsun, Erzurum ve Gaziantep'te eş zamanlı olarak 'Çocuk İçin Katılım ve Savunuculuk' temasıyla bir araya geliyoruz. Geleceğin sesleri olan çocuklarımızın katılımıyla ve ortak akılla hazırlanan raporu, 21 Kasım Perşembe günü Bakanımız Sayın Mahinur Özdemir Göktaş’ın öncülüğünde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş’a sunacağız. Türkiye’de bir ilk olan, 'Özde Çocuk Yaşam Merkezi' ile dezavantajlı çocuklarımızın sosyal gelişimlerini desteklemek üzere, çeşitli faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Hem ailesiyle birlikte olan hem de kurum bakımı altında bulunan çocuklarımızın, başta eğitim, sağlık ve kültürel haklardan yararlanmasına yönelik hizmetlerimizi sürekli geliştiriyoruz” diye konuştu.

'BU ÇALIŞTAY ÖNEMLİ BİR FIRSATTIR'

Ulaşılması planlanan hedefler hakkında da bilgi veren Uysal, “Bakanlığımız koordinasyonunda, ilgili tüm sektörlerle iş birliği içinde hazırlanan, 2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile çocukların yaşam standartlarını geliştirmek, sağlıklı büyümelerini, iyi eğitim almalarını, zor koşullarda korunmalarını ve kaliteli hizmetlere erişimlerini sağlamak hedeflenmiştir. Bu çalıştay, farklı paydaşların bir araya gelerek, çocuk hakları konusunda iş birliğini güçlendirmesi için önemli bir fırsattır. Sizin değerli katkılarınız, bu sürecin başarıya ulaşmasında büyük önem taşıyor. Fikirleriniz, önerileriniz ve deneyimleriniz, bu alanda atılacak adımlar için yol gösterici olacaktır. Sayın Bakanımız ve Genel Müdürümüz, bu çalıştayın sonuç raporunu bizden talep etmiş ve beklemektedirler” dedi.