Bursa'nın Mudanya ilçesinde, Osmanlı saray mutfağının baş tacı olan Mudanya enginarından yaptığı lezzetlerle Bursalıları buluşturan Mudanya Meyve Üreticileri Birliği üyesi Sinan Şentürk, şimdi de tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit Buğdayı" olarak bilinen Kastamonu yöresinin siyez ürünlerini Mudanyalılarla buluşturuyor.
Doğal ürünlere talebin gittikçe arttığına dikkat çeken Sinan Şentürk, Anadolu topraklarında yetişen ve araştırmalara göre 14 kromozomdan oluşan siyez buğdayına ilginin giderek arttığını kaydetti.
SİYEZ UNUNDAN ENGİNARLI ÜRÜNLER YAPACAK
Siyez buğdayının çok özel bir buğday çeşidi olduğunu kaydeden Şentürk, "Siyez buğdayı çok özel ve doğal bir ürün. Son dönemde bir çok lezzetler ve unlu mamuller bu buğdaydan üretiliyor. İnsanların sofralarında doğal şekilde bu ürünü tüketmelerini istiyoruz. Mudanya'da da yaklaşık iki yıl önce alternatif ürün çeşitlerimiz arasında ekonomik değer olan Bursalıların damak tadına sunduğumuz Mudanya enginarından yakın zamanda yapımına başlayacağımız enginarlı samsa, lodka ve haçapuri böreklerini siyez unuyla daha da lezzetlendireceğiz" diye konuştu.