Bursa'da Roma dönemine ait surların olduğu köye kaçak villa inşa edildi!

Bursa'da Roma-Bizans dönemine ait surların olduğu köye inşa edilen kaçak villa mühürlendi. Mülk sahipleri ise mührü kopartarak villanın kullanımına devam etti.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 12:26

Bursa'nın Orhangazi ilçesi kırsal Gürle Mahallesi'nde ormanın içerisine tarım arazisi vasfındaki alana kaçak villa yapıldı. Kaçak villa belediyeye şikayet edilmesinin ardından ceza kesilerek mühürlendi. Villa sahipleri mührü kopartarak villanın kullanımına devam etti. 

ROMA-BİZANS DÖNEMİNE AİT SURLAR BULUNUYOR

Bursaport'un haberine göre; Gürle Mahallesi'nde tarla vasfındaki 104 Ada 6 parseldeki alana kaçak villa inşa edildi. Zeytinlik vasfındaki 134 ada 2 parseldeki alana ise aynı kişi tarafından 100 metre eninde 10 metre boyunda istinat duvarı yapıldı. İstinat duvarının yapımında kestane, meşe, meyve ağaçları 500'e yakın ağaç kesildi. İstinat duvarlarının üst tarafında Roma-Bizans dönemine ait surların olduğu öğrenildi. İstinat duvarları ağaçların kesilmesinden dolayı köylülere ait evler için heyelan riski de barındırıyor. 

'YIKILACAK 500'NCÜ YAPI AMA HENÜZ YIKILAN KAÇAK YAPI YOK'

Kaçak villa ve istinat duvarları, Gürle köylüleri tarafından Orhangazi Belediyesi'ne ve Orhangazi Kaymakamlığı'na şikayet edildi. Şikayetçi köylülerden Bülent Güler, yıkım kararı alınan 500'ncü yapı olarak kendilerine bilgi verildiğini belirterek, "Henüz yıkılan kaçak bina yok. Burası da 20 sene sonra imar affından faydalanıp resmiyet kazanabilir. Yapanın yanına kâr mı kalacak?" diye sordu. Güler, istinat duvarları örülürken çevredeki komşulara ait ve ormanın içerisinde kalan ağaçların kimseye sorulmadan kesildiğini söyleyerek, "Orman Bölge ve Tarım Müdürlükleri ne işe bakar? Ayrıca villanın üst tarafında dağın yamacına yüzlerce metre uzunluğunda, 10 metre yüksekliğinde taştan 4 adet istinat duvarları örerek, burayı da turizm için 'tiny house' evleri koyarak pazarlama çabası içindeler. Bu istinat duvarlarını örmek için yüzlerce kamyon taş taşındı. Orman yolları tahrip edilmiş. Biz köylüler olarak ormandan bir ağaç kesemezken bunlar yüzlerce meşe kestiler" dedi. 

'AĞAÇLAR KESİLDİ, TOPRAK YARILIP AKMAYA BAŞLADI'

Heyelan riskine de dikkat çeken Güler, "Dağın yamacına devletin bile ancak büyük bir bütçe ayrılması ile yapabileceği maliyetteki turizm rantı için yapılan kaçak duvarlara kim nasıl müsade etti? Bu duvarlar orman ağaçları kesilip yapıldığı için heyelan riski oluştu. Şu anda bazı yerlerde toprak yarılıp akmaya başladı. Heyelan olursa köyün üst yerleşim bölgeleri tehlike içinde kalır" ifadelerini kullandı. 

Güler, belediyeye ve Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğüne şikayette bulunmalarına rağmen yetkililer tarafından şikayetlerin dikkate alınmadığını belirtti. Güler, "Çevre koruma kanunlarına göre doğal dokunun bozulmaması gerekiyor. Buralarda yüzlerce ağaç kesilmiş ve bölge heyelana açık hâle gelmiş durumda" dedi.