Bursa Büyükşehir'in ardından Yıldırım Belediyesi de ormana maden ocağı açacak!

Yıldırım Belediyesi, Gürsu'da 161 bin metrekarelik ormanlık alana kireçtaşı (kalker) ocağı ve kırma-eleme tesisi kurmak için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı da geçtiğimiz günlerde yaklaşık 23 futbol sahası büyüklüğündeki orman alanına kalker ocağı kurulması için başvuruda bulunmuştu. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2024 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2024 00:00

Bursa’nın ormanlarına bir maden ocağı daha kurulması için başvuru yapıldı.

Yıldırım BelediyesiGürsu ilçesine bağlı Dışkaya mahallesi sınırlarında yer alan orman arazisine kalker ocağı açmak resmen başvuruda bulundu.

Kalker ocağı projesinin tanıtım dosyası, Kozaçed adlı firma tarafından hazırlandı.

Hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası’nda (P.T.D.), ocak alanından çıkarılacak hammaddenin, Yıldırım ve komşu ilçelerinin artan agrega ihtiyacını karşılamak için kullanılacağı belirtildi.

Söz konusu maden sahasından temin edilecek kalker, belediyeye ait sıcak asfalt üretim tesislerinde işlenecek daha sonra yeni imar yollarının açılması, mevcut yolların bakımı, onarımı ve satıh kaplamaları, içme suyu projeleri, kanalizasyon projeleri ve muhtelif altyapı projelerinde kullanılacak.

ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI

Yıldırım Belediyesi, hazırlanan P.T.D. ile Bursa Valiliği’ne ÇED başvurusunda bulundu.

Hazırlanan projeyi inceleyen Valilik şu ifadelerle ÇED sürecinin başladığını duyurdu:

Bursa İli Gürsu, İlçesi Bursa İli, Gürsu İlçesi, Dışkaya Mahallesi mevkiindeki Yıldırım Belediye Başkanlığı tarafından yapılması planlanan 16/2024-03 Hammadde Üretim İzin Numaralı (ER.3492917) II-A Grubu Kireçtaşı (KALKER) Ocağı Ve Kırma-eleme Tesisi projesi ile ilgili olarak Bursa Valiliğimize sunulan P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.

Yapılan başvurular sonrası Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (BUSKİ) ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), söz konusu projenin, belirtilen tüm koşullara uyulması kaydıyla gerçekleştirilmesinde sakınca bulunmadığını bildirdi.

PROJE ORMAN ARAZİSİNİ KAPSIYOR

2949 ada 1136 parsel nolu orman arazisi içerisinde yapılması hedeflenen üretim çalışmaları için T.C. Orman Genel Müdürlüğü Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nün görüşleri ve Orman Kanunu’nun 16’ncı Maddesinin Uygulama Yönetmeliği kapsamında gerekli izinler alınacak.

İzinler alındıktan sonra maden ocağı kurulması planlanan alanda bulunan ağaçlar kesilecek.

(Açılması planlanan maden ocağının yanı başında başka bir maden ocağı bulunuyor.)

KAPASİTESİ NE KADAR OLACAK?

Yıldırım Belediyesi tarafından açılması planlanan ocaktan yıllık 5 milyon ton malzeme çıkarılması planlanıyor.

Ocaktan çıkarılan malzeminin yılda 390 bin tonu kırma eleme tesisinde kırılacak olup, 4 milyon 610 bin tonu malzeme ise tüvenan olarak ihtiyaç sahalarına sevk edilecek.

Maden ocağı projesinin maliyetinin ise 9 milyon 850 bin TL olduğu belirtildi.