Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey’den Görükle metrosu açıklaması: Böyle bir proje aslında yok!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Üniversite-Görükle Metro hattının yapım ihalesi gerçekleştirilmemiş. Bu projeyle ilgili yatırım finansmanı ayrılmadığını öğrenmek bizi üzmüştür. Seçim öncesi temeli atılan Üniversite-Görükle metro hattı, aslında böyle bir proje yok." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2024 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2024 15:10

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in basın mensuplarına gündeme dair açıklamalarda bulunduğu Temmuz ayı basın toplantısı Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği basın toplantıların Temmuz ayı kısmında konuşan Bozbey yaptığı açıklamada, Üniversite-Görükle Metro hattıyla ilgili dikkat çeken ifadeler kullanırken, "“Üniversite-Görükle Metro hattının yapım ihalesi gerçekleştirilmemiş. Bu projeyle ilgili yatırım finansmanı ayrılmadığını öğrenmek bizi üzmüştür. Seçim öncesi temeli atılan Üniversite-Görükle metro hattı, aslında böyle bir proje yok, sadece tasarımda var. Herhangi bir finansman ayrılmamış. Üniversite’den Görükle’ye giden bir projenin hayal olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

“ÜNİVERSİTE-GÖRÜKLE HATTI TAMAMEN HAYAL ÜRÜNÜ”

Merkezi hükümetin Bursa’da yapımına devam ettiği ya da proje aşamasında kalan çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Mustafa Bozbey, bu projeleri de her fırsatta gündeme getirip takipçisi olacaklarını vurguladı. Bursa’ya hizmetin siyaset üstü bir görev olduğunu hatırlatan Başkan Bozbey, bu çalışmaları an be an yerinde de takip edeceklerini ve siyaset gözetmeksizin Bursa kamuoyundan projelerin kente kazandırılması için destek isteyeceklerini söyledi. İlk olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yatırımlarını ve ne durumda olduklarını paylaşan Başkan Bozbey, “İlk olarak Emek-YHT-Şehir Hastanesi Metro hattına değineceğim. Başlama tarihi 10 Aralık 2020 iken bitiş tarihi 8 Aralık 2025 olarak görülüyor. Proje bedeli 7 milyar Tl civarında. Fiziki gerçekleşme oranı ise yüzde 50 oranında. İkinci olarak Üniversite-Görükle metro hattı. Henüz yapım ihalesi gerçekleştirilmemiş projenin bedeli 170 Milyon Dolar’dır. Bu projeyle ilgili de bir yatırım finansmanı ayrılmadığını öğrendik. Bu durum bizleri üzmüştür. Seçim öncesi temeli atılan hattan bahsediyorum. Aslında böyle bir proje yok. Böyle proje sadece tasarımda var. Buna herhangi finansman ayrılmamış. Emek-Şehir Hastanesi hattında yapılacak bir kazançla, yani yer üstüne alınması halinde bütçeden kalacak olan miktarla üniversite-Görükle hattı planlamışmış. Mış mış diyorum çünkü böyle bir projenin gerçekliği söz konusu değil. Üniversiteden Görükle’ye giden Bursaray hattı projesinin maalesef hayal olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak bir sorumluluğumuz var. Ek finansman ya da yapacağımız çeşitli kredi görüşmeleri sonucunda temin ettiğimiz takdirde bu hattı gerçek anlamda kamuoyuyla paylaşacağız. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Yapılanların tamamen hayal ürünü olduğunu, Bursalıların ve o bölge insanının kandırmacadan ibaret olduğunu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

“BAKANLIK, TOPU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE ATMIŞ DURUMDA”

Hafif raylı sistem araç alımı konusuna da değinen Başkan Bozbey, 2025 yılında açılması planlanan Emek-Şehir Hastanesi hattında ihtiyaç duyulacak vagonların siparişinin henüz verilmediğini, söz konusu araçların imalat süresinin yaklaşık 2 yıl olduğunu açıkladı. Bedelin ise 187 milyon dolar olduğunu söyleyen Başkan Bozbey, “Toplam 68 vagon konusunda Bakanlıkla görüşme yapılmış. Bakanlık ‘biz alacağız’ diyor. Daha sonra ‘44 tanesini biz alalım, gerisini Büyükşehir Belediyesi borçlansın’ deniyor. Neticede 68 araç olması gerekiyor. Fakat Bakanlık ‘Biz bu araçları almayacağız’ diye Büyükşehir Belediyesi’ne bildiriyor. Araç başı 2.1 milyon Avro’dan yaklaşık toplam 5 buçuk milyar TL. Bu hattı yapan Bakanlık bunu almayacağını belirterek Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne topu atmış durumda. Bunu elbette alacağız ama kamuoyunun da bilmesi gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Bursalılar hiç merak etmesin. Şehir Hastanesi’ne gidecek olan hattın 2025’in sonuna doğru tamamlanmasını istiyoruz. Biz ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmelere başladık. 68 araç alımıyla ilgili ön görüşmeleri yapıyoruz. Kredi şeklini konuşuyoruz. Bunları daha sonra açık ve şeffaf bir şekilde paylaşacağız. 68 araç alımını Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştireceğiz” dedi.

“BURSALILAR ADINA TALEP EDİYORUZ”

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Bursa’daki projelerine değinen Başkan Bozbey, şunları söyledi;

“Mudanya Yolu-Şehir Hastanesi bağlantı yolları projesi var. Bakanlığın sorumluluğunda olmasına rağmen henüz çalışmaların başlanmadığını biliyoruz. Bir an önce başlanması gerektiğini Bursalılar adına talep ediyoruz. Bu projenin Emek-Şehir Hastanesi raylı sistemi ve Bursa Hızlı Tren açılışına kadar tamamlanması gerekiyor. O yola ihtiyaç var. Projenin de bedeli 3 milyar TL. Çalı-Hasanağa Yolu’nda birinci ve ikinci etap yapım çalışmaları tamamlandı. 3. etap çalışmalarının ihalesinin bir an önce yapılması Bursalılar adına talep ediyoruz. Projenin de bedeli 2.25 milyar TL’dir. Görükle kavşağı projesi, Balkan, Görükle, 30 Ağustos Zafer, Kurtuluş, Kızılcıklı mahallelerimizde her geçen gün artan nüfusla birlikte araç trafiğinde artış da olmakta. Bu nedenle mevcut kavşak ihtiyacı karşılayamamaktadır. Yeni Görükle kavşağı ile Görükle Mahallesi, İzmir Yolu, Kayapa mahalleleri ve otoyol bağlantısı yapılarak yaşanan sıkışıklık önlenmiş olacak. Yeni kavşak çalışmasına ihtiyaç var. Bu konuda Karayolları’nın çalışması vardı. Bir an önce kavşak çalışmalarına başlamalarını talep ediyoruz. Projenin bedeli ise 1.8 milyar TL’dir. Hasanağa-Otoyol bağlantı yolu projesi. Sanayi açısından son derece önemli. Sanayiye giden araçların direk otoyola ulaşması adına önemli. Kamulaştırmaların tamamlandığını biliyoruz. Bu yolun da bir an önce bitirilmesini talep ediyoruz. İzmir Otoyol-Oovaakça-Çağrışan-Badırga Yolu Projesi. Bu proje ile Bursa şehir merkezi geçişinde Ovaakça-Badırga kesimi otoyol geçişinin kuzey kesimine alınarak mevcut otoyolun çevre yolu olarak bursa içi trafiğe hizmet vermesi hedeflenmektedir. Bu da bizim için önemli trafik projelerinden biridir. Projeyle ilgili çalışmaların devam ettiğini biliyoruz. Çalışmaları hızlandırılmasını talep ediyoruz. Elbette Yüksek Hızlı Tren. Ne zaman gelecek, ne zaman kullanacağız? Bursalıların hayali. Rahmetli Kemal Demirel’in, bizim de hayalimiz. Yıllardır bekliyoruz. Bu konuda siyasiler ve bürokratlarla birlikte harekete geçerek projenin tamamlanarak faaliyet geçirilmesini istemeliyiz. Bu konunu takipçisi olacağız”.