Başkan Bozbey tepki göstermişti: Bursa Büyükşehir hava kirliliğine karşı harekete geçti!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, hava kirliliğinin tespit edilmesi için hava ölçüm sensörleri alacağını açıkladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa, son günlerde başrolünü fabrikaların oynadığı hava kirliliği skandalları sonrası, "Havayı kirleten firmaları biliyoruz. Uyarı ve cezayı bakanlığın yapması gerekiyor. Bunu yapmazlar ise son çare tek tek kamuoyuna paylaşacağız." ifadelerini kullanmıştı. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2024 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 15:50

Bursa Büyükşehir Belediyesi, yıllardır vatandaşları zehirleyip kanser yapan hava kirliliğine karşı ilk adımı atıyor.

YILLAR ÖNCE AÇIKLAMIŞTI

Önceki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından tekrar Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı ilan edilen Mustafa Bozbey, başkan seçilene kadar çalışmalarını sürdürmüştü.

2022 yılında Bursa Görüş Gazetesi'ne gerçekleştirdiği ziyarette hava kirliliği hakkında konuşan Bozbey, seçildiği zaman izleyeceği yolu da ifade etmişti.

Bozbey, "Bursa’daki hava kirliliği hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, "Bursa’da insanlar sağlıklı bir yaşam sürsün mü sürmesin mi? Eğer sağlıklı bir yaşam sürmesini istiyorsak yapılacaklar belli. Birincisi havamızı temiz tutacağız. Bunun için de sanayi ile etkin bir iş birliği yapılması gerekir. Havayı kirletici ne varsa anında ve etkin müdahale edilmeli. Büyükşehir, bu işi bakanlığa bırakmamalı. Bursa’nın birçok noktasında hava kalitesini ölçme istasyonları olması gerekiyor. Ayrıca kentin belli noktalarında hava kalitesini canlı olarak izleyebileceğimiz panoların olması lazım." yanıtı vermişti.

Bozbey geçtiğimiz günlerde kamuoyunda büyük tepki çeken Orhaneli Termik Santrali skandalı sonrası ise, "Havayı kirleten firmaları biliyoruz. Uyarı ve cezayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yapması gerekiyor. Biz onlara ulaştırıyoruz. Bundan sonra karşılarına veriler ile gideceğiz. Bunu yapmazlar ise son çare tek tek kamuoyuna paylaşacağız." ifadelerini kullanmıştı.

İLAN VERİLDİ: HAVA KALİTESİ ÖLÇÜM SENSÖRLERİ ALINACAK

31 Mart Yerel Seçimleri'nde Cumhur İttifakı'nın adayı AK Partili Alinur Aktaş'ı yenerek Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mustafa Bozbey'in yönettiği büyükşehir belediyesi hava kirliliğine yönelik harekete geçti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın Düşük Emisyon Bölgelerinin Tespiti Projesi kapsamında; pilot bölgelerde hava kalitesinin ve gürültü kirliliğinin izlenebilmesi için sensör alınacak.

Sensörlerle, Bursa'da görülebilecek hava-gürültü kirliliğinin tespit edilerek iyileştirilmesi, kirliliğin çevre ve insan sağlığına olan etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılması, kentte hava kalitesi hakkında bilgi sahibi olunması ve toplumsal farkındalığın arttırılması hedefleniyor.

Alınacak sensörler, sıcaklık, nem ve partikül maddeler, azotdioksit, ozon, karbonmonoksit ve gürültü algılayıcılarına sahip olacak. Elde edilen veriler bir toplayıcada bütünleştirildikten sonra bulut erişim modülü sayesinde internet ortamında depolanıp görselleştirilecek.

Toplamda 5 adet sensör alınacak.