Başkan Bozbey açıkladı: Bursa'da 1.6 milyar TL'lik gayrimenkul satışı yapılacak

İhaleyle gayrimenkul satışına çıkacaklarını söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "İlk etapta 1 milyar 600 milyon TL gelir bekliyoruz. " dedi. Başkan Bozbey öte yandan Bursaspor'a yönelik de açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2024 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2024 09:48

Ekonomim yazarı Vahap Munyar, bugünkü yazısında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in İstanbul’da düzenlediği sohbet buluşmasında konuşulanları yazdı.

İşte Munyar'ın yazısından öne çıkan kısımlar...

Teoman Hünal, sözü Bursaspor’dan açtı:

Bursaspor’u yeniden ayağa kaldırmak için attığınız adımları yakından izliyorum. Bursa, takımın yeniden sahalara dönmesini her daim hak ediyor. 4. Ligde olan bir takımı 40 bin taraftarın stadyumda yalnız bırakmaması görülmüş şey değil.

Daha önce Nilüfer İlçesi Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yüzde 48 oyla seçildiğini anımsattı:

İlimizdeki tüm kesimlerden oy aldığımı düşünüyorum. Bursaspor’un sahalardan çekilmesi bizi üzüyordu. Oysa Bursaspor’un marka değeri vardı. Siyaset üstü bir formülle herkesi bütünleştiren adımlarla yola çıktık.

Masadaki meslektaşlarımızdan biri Bursaspor’un Başkanlığını AK Partili önceki Bakanlardan Faruk Çelik’in oğlu Enes Çelik’in üstlenmesine dikkat çekince Bozbey şu yanıtı verdi:

Faruk Bey, Bursa’nın Bakanı idi. Biz öyle görüyoruz. Enes Çelik, Bursaspor’u yeniden sahalara döndürebilecek birleştirici bir Başkan olarak tüm kesimler tarafından benimsendi.

Geçmişe dönük şu yorumu yaptı:

Bugüne kadar Bursaspor’a maddi destek verenler hep müdahale etmiş. Biz “maddi desteği oluşturalım ama yönetimi rahat bırakalım” formülünü benimsedik.

Bursaspor’a destekleri toplamak üzere Bursa Valiliği nezdinde hesap açıldığını bildirdi:

Verilen maddi desteklerle birlikte kulübün borçlarında azalma başladı. Kulübe destek verenlerin sayısında her geçen gün artış olduğunu gözlüyoruz.

Ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin borç yükü üzerinde durdu:

Görevi devraldığımızda 900 milyon dolar (30.6 milyar lira) düzeyinde borç vardı. Ülkemizdeki belediyeler arasında borç rekoru bizde.

Hemen bazı projeleri gözden geçirdiklerini kaydetti:

900 milyon doların yarısının karşılığı yok. Yani, ödeme anlamında öyle bir güç söz konusu değil. Mümkün olan her noktada tasarrufa ağırlık verdik.

Kamuda gayrimenkullerin önemli gelir kaynakları arasında yer aldığının altını çizdi:

Biz de belediyeye ait gayrimenkulleri değerlendirdik. İhaleyle gayrimenkul satışına çıkıyoruz. İlk etapta gayrimenkul satışlarından 1.6 milyar lira gelir bekliyoruz. İhaleyi kazananlara tapularını parayı tahsil ettikten sonra vereceğiz.

Borçları anlatırken stadyum konusuna girdi:

Biliyorsunuz bütün illerde stadyumları genelde devlet yapıyor. Bursa’da devlet yerine Büyükşehir Belediyesi bu işe soyunmuş. Stadyum için 170 milyon dolar (5.7 milyar lira) harcanmış.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin vergi gelirlerinden aldığı pay konusunu irdeledi:

Bursa, ülkemizin 4’üncü büyük şehri. Ancak, vergiden alınan pay liginde 30 büyükşehir belediyesi arasında 12’nci sırada bulunuyoruz. Çünkü, Bursa’da üretim tesisleri olan büyük şirketlerin merkezi İstanbul’da.

Ağır borç yükü, Türkiye’deki ilçeden büyükşehirlere neredeyse tüm belediyelerin önde gelen sorunları arasında yer alıyor.

Bu sorun, belediye başkanlığının bir partiden ötekine geçmiş olmasının ötesinde yaşanıyor.

Belki Bursa özelinde, “AK Partili Başkan 900 milyon dolar borç bıraktı” dense de, Malatya’da olduğu gibi AK Partili yeni Başkanın yine aynı partiden önceki Belediye Başkanı’nı hedef alan benzeri yakınmaları biliniyor.

Belediyelerin borç sancısı, bir taraftan gelirlerin yetersizliğini ortaya koyarken, diğer yandan çoğunun bütçe yönetimi konusunda pek de başarılı olmadığını göstermiyor mu?

Yazının tamamını okumak için tıklayın.