Hava Durumu

Mudanya'daki HAS rezalete, devlet sonunda "dur" dedi

Yazının Giriş Tarihi: 12.07.2017 08:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.07.2017 08:45

Nihayetinde;
Mudanya'nın en güzel ve en temiz sahillerine tavuk dışkısı boşaltarak çevre katliamı yapan HasTavuk isimli firma için devlet harekete geçti.
Tesisin;
Kurulu olduğu Yalıçiftlik Mahallesi Muhtarı Arif Toktaş ile bölge sakinlerinin şikayetleri üzerine gazeteniz Bursa Hakimiyet'in kamuoyuna duyurduğu bu çevre katliamı, görünene göre son bulacak.
Nitekim;
Daha önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün -iddialara göre- pas geçtiği bu rezalete, Vali İzzettin Küçük direkt olarak el koydu.
Ardından da;
Bu rezalet, Vali Küçük'ün talimatıyla, araştırılması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halil Turgut'a bizzat tebliğ edildi.
Zaten;
İki gündür yaptığımız yayınlarda dikkat çeken nokta da buydu.
Çünkü;
Elinde çok geniş yetkiler bulunmasına karşın, bölge sakinlerinin şikayetlerine rağmen bu tesisin (HasTavuk), Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından adeta görmezden gelindiği iddialarıydı.

Bu yönde;
Gerek Bursa Hakimiyet'in yayınları, gerekse Vali İzzettin Küçük'ün talimatı üzerine, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün teknik personeli, Mudanya'nın Yalıçiftlik Mahallesi'nde kurulu olan ve Ketendere ile Marmara sahillerini tavuk dışkısına boğan HasTavuk'ta inceleme yaptılar.
Ve;
Çıkan sonuç, HasTavuk'un çevreyi kirlettiğine dair tüm iddiaları doğruladı.
Yani;
Yapılan denetim sunucu, HasTavuk'un tüm tavuk dışkılarının, arıtılmadan doğaya salıverildiği ve çevreyi kirlettiği belirlendi.
Bu yönde;
Dün elimize ulaşan resmi belgelere göre, HasTavuk adlı bu işletmeye 3 ayrı idari para cezası kesildi.

Kesilen cezanın ilki;
2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 8. Maddesi'ne yönelik.
Yani;
"Her türlü atık ve artığı çevreye boşaltmak"la ilgili.
İkinci ceza ise;
Kanunun 11. Maddesi'ne yönelik.
O da;
"Üretimdeki atık ve artıkların bertaraf edilmemesi"ni içeriyor ki, buradan da tesisin bir arıtma ünitesi olmadığı anlaşılıyor.
HasTavuk'a;
Kesilen 3. para cezası ise Su Kirliliği Yönetmeliği'nin 37. Maddesi uyarınca.
Bu da;
Hastavuk'un, Ketendere'ye boşalttığı dışkılı endüstriyel suyun, Bakanlığın istediği çıkış suyu kalitesine uygun olmadığını gösteriyor.
Yani;
Yalıçiftlik Mahallesi'nde kurulu olan HasTavuk, meğerse aylardır Ketendere'yi kirletip, bölge insanlarını rahatsız ediyor, sağlıksızlaştırıyor ve Marmara sahilini açık açık tavuk dışkılarıyla kirletiyor ve bu çevre katliamına da sessiz kalınıyormuş.

Dahası;
Devlet idaresi bir yaptırım daha uyguladı dün HasTavuk'a.
Milletin gözünün içine baka baka bölgeyi pislik yuvasına çeviren HasTavuk'un yönetimi aynı zamanda Cumhuriyet Savcılığı'na bildirildi Bursa Valiliği tarafından.
Son tahlilde de;
Yalıçiftlik Mahallesi'ndeki HasTavuk'a, eksikliklerini tamamlaması, yani arıtma tesisi kurması için 30 günlük süre verildi.
Ciddi bir yatırım yapıp, tamamlamaması halinde de firmanın kapatılmasına karar verildi.

Haliyle;
Bu karar, dün Mudanya'da sevinç yarattı.
Özellikle de;
Firma yöneticilerinin kendileriyle muhatap bile olmadığı Yalıçiftlik Mahallesi sakinlerinde.
Bizler de sevindik elbette.
Böylesi bir çevre katliamına engel olunmasında Bursa Hakimiyet'in de katkısı olduğu için.
Tabii;
Bu ağır kararlar, bizlere dolaylı haber gönderip 'Tesisimizin çevreyi kirlettiğiyle ilgili yayınlar tamamen bir iddia ve iftira. Eğer ellerinde belgeler yoksa dava açacağız' diyen ve güya bize gözdağı veren HasTavuk'un Halkla İlişkilercisi'ne de umarız HAS bir yanıt olur!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.