Hava Durumu

Bu sürpriz kabinede Bakan Çavuşoğlu'nun avantaj ve dezavantajı

Yazının Giriş Tarihi: 21.07.2017 07:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.07.2017 07:17

Beklendiği gibi oldu.
Ve;
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sürpriz kabine değişimiyle Başbakan Yardımcılığı'na getirilen Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'nun devir teslim törenine Bursalı partilileri akın etti dün.
Başbakanlık binasında;
Görevini Veysi Kaynak'tan alan çiçeği burnunda kabine üyesi Çavuşoğlu, hayatı boyunca unutulmayacağı bu anlarına Bursa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, bazı Bursa milletvekilleri ile belediye başkanları da tanık oldu.
***
Düz bir milletvekiliyken, Bakan olduğunu, Ankara'da bir arkadaşının ofisinde televizyon izlerken öğrenen Çavuşoğlu, dünkü görüntülerden görebildiğimiz kadarıyla hayli heyecanlıydı.
Dün de;
Bu sütunlardan ifade ettiğimiz gibi bu göreve, hemşehrisi olan Mehmet Müezzinoğlu'nun önerisiyle getirildiğini tahmin ettiğimiz Çavuşoğlu'nun bu görevlendirilmesi, belli ki sadece kendisi için partilileri için de sürpriz oldu.
Hele ki;
Kendisi gibi kabineye ilk kez giren, yani ilk kez Bakan olan 6 kişi arasından direkt olarak Başbakan Yardımcısı olan Hakan Çavuşoğlu'nun bu ani siyasi yükselişi elbette önemli.
Ağırlıklı olarak;
TİKA'dan yani Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı başta olmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'ndan da sorumlu olacak olan Çavuşoğlu'nun, Bursa'nın tek Bakan'ı olarak kabinede olmasının elbetteki avantaj ve dezavantajları olacak.
***
Bilindiği üzere;
Bursa'nın bakanları uzun yıllar şehir dışından oldu.
Türkiye'de;
AK Parti iktidarının başlamasıyla birlikte, kabinede ilk temsil edilen Bursalı siyasetçi Ertuğrul Yalçınbayır olmuştu ki, bu sıra sonra da yıllarca yine Bursa içinden bir başka deneyimli isim Faruk Çelik ile devam etmişti.
Ne var ki;
Çelik'in Şanlıurfa'yı toparlamak için bu bölgeye bizzat Tayyip Erdoğan tarafından görevlendirilmesiyle birlikte, Bursa kamuoyu bu kez ulusal siyaset yapan tanınmış isimlere ev sahipliği yaptı.
Mesela;
Bülent Arınç, Bursa'ya Başbakan Yardımcısı olarak geldiğinde tartışmasız "tek patron"du.
Öyle ki;
AK Parti'nin Bursa milletvekilleri sayıca çok olmasına karşın Arınç gibi ulusal siyaset yapan bir isim altında hem idari olarak hem de yatırımlar açısından söz sahibi olamamışlardı.
Keza;
Arınç sonrasında, Bursa yine kendi içinden değil de kent dışından ulusal siyaset yapan önemli isimlere ev sahipliği yapmaya başladı.
Malum;
Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın ve yine dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun Bursa'ya kaydırılması da çok sürprizdi.
Türkiye çapında tanınan bu iki Bakan da, doğal olarak Bursa'da büyük ilgi gördü.
Haliyle;
Partilerinin Bursa milletvekilleri, Müezzinoğlu ve Ala'nın ardından gelen isimler olmuşlardı.
***
Bursalılar'ın sevdiği isimler olan Müezzinoğlu ve Ala şimdi kabinede yoklar.
Ama halen Bursa milletvekili olarak bulunuyorlar TBMM'de.
Yani seçim bölgeleri Bursa.
İşte diyeceğimiz de bu.
Şimdi;
Uzun yıllar ulusal siyaset yapan isimlerden sonra, Bursa bu kez kendi içinden yani yerelden bir Bakan'la, Hakan Çavuşoğlu ile temsil edilecek kabinede.
Galiba;
Hem Bursa kamuoyu,
Hem Bursa bürokrasisi,
Hem de AK Parti teşkilatı bu duruma biraz hazırlıksız gibi yakalandı.
İşte bu nedenle;
Kabineye direkt olarak Başbakan Yardımcısı olarak daha üst perdeden giren Çavuşoğlu'nun bu yönden işi biraz zor olacak görünüyor.
Gerçi bu durum yıllar yılı AK Parti içinde hep arzulanan ve istenilen bir durumdu ama nüfus ve seçmen büyüklüğü nedeniyle Bursa'ya ulusal ölçekli siyasiler kaydırılmaya başlanınca, bu da artık kanıksanmıştı.
Bu aşamada;
Şimdi ise yine başa dönüldü.
Bursa şehri, bu kez kendi içinden bir kabine üyesi çıkardı. İşte bu durum, Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu için hem avantaj hem de bir dezavantaj olarak görünüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.