Hava Durumu

Zeytin Dalı'nda Bursa izleri

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2018 08:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.03.2018 08:29

Tekstille sanayi yolculuğuna başlayan Bursa, otomotivle ihracatın yıldızı haline geldi.
Hatırlarsınız, çok değil 20-25 yıl önce Yeşilçam filmlerinde fabrikatörler Adanalı olurdu. Geçen zaman içinde Adana sanayide dönüşümü yakalayamadığı için yerinde sayarken, Bursa bir değil birkaç adım öne geçerek yüzde 45'i aşan sanayi payıyla Türkiye ekonomisinin dinamosu haline geldi.
Baia Hotel'de Sönmez Medya Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, bu öyküden yola çıkarak geçen dönem içinde hayata geçirdikleri projeleri ve Bursa'nın Türkiye'ye nasıl rol model olduğunu anlattı.
'Oyun planınız olmazsa, oyunun dışında kalır, kaybedersiniz' işin özeti bu. BTSO, Bursa'nın oyunun dışında kalmaması için proje üretip, hayata geçiriyor.
Bursa'nın zorlu rakipleri var. Gaziantep, Kahramanmaraş doludizgin geliyor. Siz, yerinizde sayarsanız, rakipleriniz sizi oyun dışında bırakır.
Madalyonun diğer bir yüzü de dünyanın en gelişmiş ülkesi olsanız dahi kendi üretiminizi korumak zorundasınız. ABD Başkanı Donald Trump'ın hamlelerini bütün dünya ilgi ve hayretle izliyor. ABD sanayisini ayakta tutmak için dünya ticaret anlaşmalarını hiçe sayan adımları kolaylıkla atıyor. Üretimi ABD topraklarına yönlendirmek istemesinin yanı sıra ABD'li çip üreticisi Qualcomm'un Singapur merkezli Broadcom'a 117 milyar dolara satışını ulusal güvenlik gerekçesiyle engelliyor.
Türkiye'nin milli sanayisinin rekabeti konusunda Bursa bu anlamda büyük görevler yüklenmiş durumda.
50 milyar dolarlık cari açığı kapatmak için ya ithal ürünlerini imal edeceksiniz, ya da borç alacaksınız. Burkay'ın verdiği bilgiye göre, 6 yıl önce Girdi Tedarik Stratejisi bu amaçla geliştirildi. BTSO, buna şirketlerin yetenek matrislerini çıkararak destek verdi. UR-GE projeleriyle savunma sanayi konusunda Bursalı firmalar adrese teslim üretime başladı.
Burkay'ın deyimiyle hazırlanan bu network, teknoloji deyimiyle Ankara'ya arayüz hazırladı ve Bursa bu sayede 4,9 milyarlık dış ticaret fazlasına ulaştı.
Burkay, geçen hafta sonu Kilis'e Mehmetçik ve vatandaşlara moral ziyaretinde bulunduklarını hatırlatarak, Afrin'de yürütülen Zeytin Dalı Operasyonu'nda Bursa'nın izlerinin bulunduğunu söyledi. Yerli ve milli Atak helikopterinden, fırtına obüslerine, kıyafetlere kadar birçok ürünün Bursalı sanayiciler tarafından üretildiğinin altını çizen Burkay, "Hedef güçlü ekonomi, bağımsız Türkiye. Bu bölgelerde terör belası bittiğinde yeni ve büyük yatırım imkanları doğacak' dedi.

'Kendi için değil, kent için çalışmak isteyen gelsin'

BTSO Bursa ekonomisi yanı sıra 39 bin üyesine ulaşma konusunda yeniliklere imza atıyor. İbrahim Burkay, odada gerçekleştirilen Yalın Üretim Modeli ile günde 4-5 bin olan evrak sayısının sıfıra indiğini belirterek, artık tüm işlemlerin randevulu olarak gerçekleştiğini söyledi.
3 Nisan'da başlayacak BTSO'daki seçim maratonu bugünlerde Bursa'nın gündemini siyasetten daha çok ilgilendiriyor. Bu seçimde 39 bin üyeden 22 bini oy kullanabilecek. Yapılan düzenleme ile 2 yıl önce üye olanlara oy hakkı tanındığı için oy kullanacak üye sayısı azalmış. Ancak, geçen döneme göre komite sayısı ise 51'den 63'e yükselmiş.
Burkay'ın yönetimde yer almak isteyenlere çağrısı ise 'Kendi için değil kenti için çalışmak isteyen gelsin'

Başarı hikayesine devam edeceğiz

Burkay, yeni dönem için adaylığını geçen ay Bursa 2013 Platformu toplantısında açıklamıştı. 2013'teki seçimlerde Burkay'ı başkanlığa taşıyan platformda yer alan STK sayısı o dönemde 59'ken en son 89'a ulaştı. Türkiye'nin bu yolculuğunda Bursa'nın geride kalmaması ve başarı hikayesinde söz sahibi olmak için devam kararı aldığını kaydeden Burkay, bunun platformun ortak kararı olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.