Hava Durumu

Yüksek hızlı tren ve otomotiv test merkezi tasarrufa takılmadı

Yazının Giriş Tarihi: 12.10.2018 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.10.2018 08:16

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "2019-2021 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları" ile ilgili genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelgenin ana fikri kamunun kemer sıkması. Zaten bunun ilk sinyalini Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomik Programı açıklarken vermiş ve kamudaki tasarrufun toplamı 76 milyar liraya ulaşacağını söylemişti.
Bursa'nın Ankara'dan beklediği iki önemli yatırım var. Biri Yüksek Hızlı Tren (YHT), diğeri de Yenişehir'deki Otomotiv Test Merkezi. Cumhurbaşkanının genelgesine göre, demiryolu yatırımları süreceği için Hızlı Tren konusunda sıkıntı görülmüyor. Zaten Kızılcahamam toplantısında, Bursa vekillerinin sorularını yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan projenin devam ettiğini ve 2020 yılında seferlerin başlayaca- ğını açıkladı.
Peki, Yenişehir Test Merkezi ne olacak, tasarruf tedbirlerinden etkilenecek mi?
Bir süreden beri test merkezinin yapılmayacağı özellikle sosyal medyada gündem konusu haline gelmişti. Hızlı tren gibi Yenişehir Otomotiv Test Merkezi'nin en yakın takipçilerinden biri bir önceki kabinede Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten Hakan Çavuşoğlu, 24 Haziran seçimleri kampanya döneminde, Yenişehir'de yaptığı açıklamada, ihaleyi bir Güney Kore firmasının aldığını belirterek, temelinin yıl sonuna kadar atılacağını söylemişti.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı olan ve Bursa'dan gelen heyetleri kabul eden Çavuşoğlu'na test merkezinin akıbetini sorduk.
Test merkezi ihalesinin yapıldığını ve Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile sözleşme yapıldığını hatırlattı. TSE ve Savunma Sanayi'nin imzaladığı sözleşmeyle burada savunma sanayi araçlarının da testlerinin yapılacağını kaydeden Çavuşoğlu, 'Hiçbir problemimiz yok. Tasarruf genelgesinin de kapsamı dışında. Üstelik savunma sanayi ile imzalanan sözleşme sayesinde süreç daha hızlı ilerleyecek' dedi.
Çavuşoğlu, hızlı tren projesi konusunu Kızılcahamam'daki toplantıdan önce de bakanla görüştüklerini bildirerek, 'Kızılcahamam'da bir kez daha gündeme geldi. 2020'de bitecek. 2019'un sonuna kadar test sürüşleri vardı. Belki onda biraz sarkma olabilir sadece' dedi.

YENİŞEHİR NEDEN ÖNEMLİ?

Yenişehir'de 4 bin 350 dönümlük alan üzerine kurulacak, 13 pisti ve 7 laboratuvarı bulunacak test merkezi, yerli ve milli üretimi hedefleyen Türkiye açısından büyük önem taşıyor. Bursa'da otomotiv ana ve yan sanayi firmaları her türlü test işlemi için yurtdışına her yıl milyonlarca para test ücreti ödüyor. Üstelik bir test için İngiltere ve İspanya'daki merkezlerde bir yıla yakın sıra bekleniyor. Test merkezi hizmete açıldığında, yeni imzalanan sözleşmeyle savunma sanayi araçlarının test işlemleri de burada yapılacak. Bu arada, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nda yer alan beş 'babayiğit'ten biri olan Zorlu Grubu, Vestel Elektronik aracılığıyla bir otomobil tasarımı için tescil başvurusu yaptı. "VEO" adı verilen Zorlu'nun otomobilinin görselleri de ilk kez ortaya çıktı. Türkiye önümüzdeki günlerde belki de Bursa'da üreteceği bu otomobil için yurt dışına gitmek zorunda kalacak.
Test merkezinin temelinin ne zaman atılacağı ve diğer ayrıntıları Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Va-rank'ın ay sonuna doğru Bursa'ya yapacağı gezide ayrıntılarıyla öğrenme fırsatı buluruz umarım.

ABD'Lİ TURİSTLER VE BİR İZNİK ÇİNİSİ HİKAYESİ

Türkiye'nin tarihi mirasının yurtdışına kaçırılıp, nasıl satıldığıyla ilgili birçok öykü dinlemiştim.
En ilginçlerinden biri de İngiltere'deki bir müzenin girişindeki kabartma yazılı taşı gören arkeologun Güneydoğu'da yaptığı kazıda en büyük höyüklerinden birini bulmasıyla ilgiliydi.
Önceki gün Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Komitesi toplantısına katılan 32 yıllık turizmci ve yazar Saffet Emre Tonguç da İznik çinisiyle ilgili kendi başından geçen bir öykü anlattı.
ABD'den gelen bir çifte İstanbul'u gezdiren Tonguç, turistlerden gelen 'Rüstem Paşa Camisi'ni görmek istiyoruz' teklifine şaşırır. Çünkü küçük olmasına rağmen Rüstem Paşa Cami, İznik çinileriyle ünlüdür ve kültür turlarına katılmak isteyenlerin mutlaka uğradıkları bir mekandır.
Tonguç, çiftin de oldukça kültürlü ve İznik çinisi meraklısı olduğunu sanır. Cami gezilir ve meraklanan Tonguç, çifte sorar; Neden burayı ziyaret etmek istediniz?
Çiftten gelen yanıt ilginçtir: Sotheby's Müzayede Evi'nden buradan çıkarıldığı söylenen çini almıştık. Nereden çıkarıldığını görmek istedik.
Tonguç verilen yanıta bozulur ve üzülür. Ancak, bu daha bir örnek. Kim bilir daha neler yurtdışına kaçırılıp satıldı da bizim haberimiz yok....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.