Hava Durumu

Yıldırım metrosuna yeşil ışık

Yazının Giriş Tarihi: 27.02.2018 08:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.02.2018 08:22

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, görevdeki 3,5 ayını doldurdu.
Geçen süre içinde ulaşım ve su fiyatlarındaki indirimden, tasarruf ve rantabl olmadığı için iptal edilen projelere, ulaşıma neşter anlamına gelecek 29 kavşak noktasındaki düzenlemeden, belediyenin bazı mülklerinin kiralanmasına kadar birçok önemli çalışmaya imza attı.
Bu çalışmalar yapılırken iki önemli konu; büyük ulaşım yatırımları ve kentsel dönüşüm için Ankara'nın desteği bekleniyordu. Çünkü Büyükşehir Belediyesi'nin bütçe imkanları bunları gerçekleştirmeye yetmiyordu.
Özellikle Yıldırım metrosu için özel çalışma başlatıldı. Daha önce 6 kilometre olarak başlanan proje Şehir Hastanesi'ne kadar uzatılarak 13 kilometreye çıkarıldı. Tabii hat uzayınca 600 milyon liralık maliyet 3 milyar liraya kadar ulaştı. Projenin Ulaşım Master Planı'nda yer alması, ödenek sağlanmasını kolaylaştıracağı için bir yandan da bu çalışmaya hız verildi.
Asıl önemli olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın onay vermesiydi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 21 Ocak'taki Bursa ziyaretinde Bursa dosyasının sunumu yapılacaktı. Ancak programdaki sıkışıklık nedeniyle görüşme gerçekleşmeyince Aktaş'a Beştepe randevusu verildi.
Bu görüşme gerçekleşmeden Başbakan Binali Yıldırım'ın AK Parti İl Kongresi için Bursa'ya gelmesi fırsat oldu.
Yine gecikme ve program sıkışıklığı oldu ama Büyükşehir Belediyesi'ndeki görüşmenin iptal edilmemesi Aktaş'a Bursa dosyasını sunma imkanı sağladı. Görüşmede dosyanın hazırlanmasından bilgi sahibi olan ve Ankara'da takibini yapan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Vali İzzettin Küçük ile İl Başkanı Ayhan Salman da bulundu. Hatta Çavuşoğlu, fırsat yaratıp, teşvik ederek, Aktaş'ın tüm projelerini anlatmasını istedi.
Görüşmenin ayrıntılarını sorduğumuz Alinur Aktaş, Yıldırım Metro Projesi'ni Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu'nun yakından takip ettiğini ve hazırlanan dosyanın onun girişimleriyle Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'ne (AYGM) ulaştırıldığını söyledi.
AYGM'deki çalışmanın desteklenmesi için Ulaşım Master Planı'nın metro bölümünün hızlandırıldığını kaydeden Aktaş, 'Başbakanımıza projeyi anlattım. Zaten, Sayın Çavuşoğlu aracılığıyla bilgisi vardı. Görüşmeyle ilgili müjde veremese de yeşil ışık sayılacak olumlu sinyal aldım. Önümüzdeki günlerde önemli gelişmeler yaşanabilir' dedi.
Aktaş, Başbakan Yıldırım'a metro projesinin yanı sıra Bursa'nın yatay büyümesiyle ilgili uydu kent projesini aktardığını da söyledi. Aktaş, Başbakan Yıldırım'ın da 'Zaten öyle olması gerekir' yanıtını verdiğini anlattı.
Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin en önemli ulaştırma uzmanlarından biri. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ardından uzun yıllar Ulaştırma Bakanlığı yaptı. İzmir Metrosu'nun uzatılması projesindeki çabalarını da biliyoruz. O yüzden hem metro hem de uydu kentler için yeşil ışık yakması Bursa için bir şansa dönüşebilir.
Birçok kent, bu tür büyük yatırımları merkezi bütçeden sağlanan imkanlarla yaptı. Bursa bundan pay almakta gecikti bile...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.