Hava Durumu

Yıldırım'da Hanlar Bölgesi kadar heyecanlandıran proje

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2021 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.01.2021 08:04

Zaman zaman yazılarımda anlatırım.

Bursa'da tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılmasında emeği büyük olan ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mimar Mithat Kırayoğlu'ndan dinlemiştim.

Osmanlı, Bursa'yı fethettikten sonra uyguladığı şehir modelini, Edirne'ye ve Balkan kentlerine taşıdı. Üsküp'te Bosna'da hatta İstanbul'da Bursa'da başlayan projelerin örneklerini görürsünüz. Günümüzdeki AVM'lerin atası olan kapalı çarşılar ve hanlar buna örnek olarak gösterilebilir.

Bursa'ya dönersek; fetih sonrası Orhan Gazi, kendi adına yaptırdığı cami ve çevresiyle bugünkü Hanlar bölgesinin nüvesini oluşturdu. Sonra Murat Hüdavendigar şehrin batısını, Yıldırım Beyazıt ise doğusunda külliye ve sanat yapılarıyla doğusunu imar etti.

Ardından Emir Sultan Camii, Yeşil Türbe gibi eserler ortaya çıktı.

Kent bu hat üzerinde gelişip büyüdü.

Nasıl ki Hanlar Bölgesi ve Ulu Camii Bursa'nın merkezindeki gözbebeğiyse Yeşil- Emir Sultan ve Yıldırım Külliyesi de kentin doğusunun tarihten günümüze uzanan görkemli mekanları.

Hanlar bölgesinin önünü bir sur gibi kapatan beton yapılardan kurtarılması yıllardan beri konuşulan bir projeydi. Ve nihayet Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildi.

En az Hanlar bölgesinin önünün açılması kadar önemli bir proje ise gün sayıyor. İlk kez geçtiğimiz günlerde Sönmez Medya'yı ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş açıklamıştı: Hanlar bölgesinin bir benzeri Yeşil- Emir Sultan Güzergahında yapılacak.

Hikmet Şahin ve Recep Altepe'nin başkanlığı dönemlerinde gündeme gelen projenin ayrıntılarını ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'a sordum. O da anlattı:

Projenin hayata geçirilmesi fikri, Aktaş ve Yılmaz'ın bir sabah namazı sonrası bölgeyi sokak sokak gezmeleri sırasında ortaya çıktı.

Oktay Yılmaz'a göre, Bursa denilince akla Hanlar bölgesinden belki de daha fazla Yeşil Türbe ve inanç turizmi açısından da Emir Sultan geliyor. Burası, tıpkı Hacı Bayram gibi mümbit ve manevi iklimin yaşandığı bir bölge. O yüzden el atılması gerekiyor.

Hoca Taşkın Mahallesi başta olmak üzere bir takım iyileştirmelere ve kamulaştırmaya ihtiyacı var. Parkları, yeşil alanları ve cephe düzenlemeleri ve belki de yayalaştırılmasıyla ilgili çalışmalar yapılabilir.

Bu projeyle ilgili bir ekip oluşturduklarını kaydeden Yılmaz, Bursa'ya değer katacak bu proje için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan destek isteneceğini sözlerine ekledi.

Eğer hayata geçerse gerçekten heyecanlandıran bir proje olacak. Üstelik uzun yıllardan beri hayal edilen Emir Sultan'dan Çekirge'ye kadar yaya tarihi aksın oluşmasının bir adımı daha tamamlanmış olacak.

Yıldırım'ın tarihi ve kültürel miras ile ilgili iki projesini de yazmak istiyorum. Birincisi Fatih Sultan Mehmet'in çocukken ders aldığı Molla Yegan Medresesi'nin çocuk aktivite merkezine dönüştürülmesi çalışmaları başladı. Yılsonuna kadar da tamamlanacak.

Bir diğeri ise Balabancık Kalesi ile ilgili. Balabancık kalesi ile ilgili karar Yıldırım belediye meclisinden çıktı. Bu bölgenin çevresi temizlenip düzenlenecek. Milli Eğitimden lojmanlar, askeriyeden de talim alanı istendi.

'UYUMAYAN KÜTÜPHANE' PANDEMİYİ BEKLİYOR

Kütüphaneler bizim zamanımızda ansiklopedi ve kitaplara ulaşmamızı sağlardı. Zaman değişti. Dijital çağda artık bilgiye ulaşmak çok daha kolay. Ancak, kütüphaneler bu temel işlevlerinin yanı sıra öğrenciler için mükemmel çalışma ortamı sağladığı için hala cazibesini koruyor.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, seçim kampanyası döneminde öğrencilerden çok sayıda kütüphane talebi gelmesi üzerine proje geliştirdi. Eski Başkanı İsmail Hakkı Edebali döneminde yaptırılan kentsel tasarım binasının bir katı kütüphaneye hem de 24 saat açık kalacağı için uyumayan kütüphaneye dönüştürüldü.

Şimdiden gezenlerin hayranlıklarını gizlemediği kütüphanede çalışmalar tamamlandı. Açılış için de pandemi kısıtlamalarının kalkması bekleniyor.

Oktay Yılmaz, kütüphane içinde 100 kişilik toplantı salonu, bilgisayarlı çalışma odası, dijital kütüphanelere erişim imkanının yanı sıra millet kıraathanesi formatında çay ve çorba ikramı da yapılacağını söyledi.

İSTİHDAM MERKEZİ 4 BİN KİŞİYİ İŞ SAHİBİ YAPTI

İşsizlik ülkemizin en önemli sorunlarından biri. Bir yandan gençler iş ararken, sanayi ise nitelikli eleman ihtiyacını her fırsatta dillendiriyor.

Belediye başkanlarına gelen en yoğun talep iş arayanlardan geliyor. Yıldırım Belediyesi, hem iş arayanla işçi arayanı buluşturmak amacıyla İŞKUR ve BTSO ile birlikte ortak proje hazırlayarak İstihdam Merkezi kurdu.

Bu merkez, işçi ve işvereni buluşturmanın yanı sıra nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla kurslar da düzenledi. Geçtiğimiz günlerde alınan kararla İŞKUR Yıldırım Şubesine dönüştürülen merkezde kurslar ve organizasyonlar devam ediyor. BEKSİAD ve DOSABSİAD ile birlikte sanayicilerin istediği nitelikli elemanlar için kurslar düzenleniyor.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, istihdam merkezi açıldıktan sonra 375'i engelli, 4 binin üzerinde kişinin işe yerleştirildiğini belirterek, önümüzdeki aylarda bu sayının daha da artacağını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.