Hava Durumu

Yetenek var okul yok!

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2018 08:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2018 08:36

Bugün 23 Nisan. Ulu Önder Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği bayram. Atatürk, çocuklar ve gençlerin toplumların geleceğini şekillendireceğini bildiği için Türkiye Cumhuriyeti'nin dönüm noktaları olan 23 Nisan ve 19 Mayıs'ı çocuklar ve gençlere armağan etmiş.
İzel Melek Çalışkan da Türkiye ve Bursa'nın gelecek vaat eden güneş gibi parlayan çocuklarından biri.
Tekstil işçisi olan İsmet-Gülgün Çalışkan çiftinin tek çocuğu.
Bulgaristan'ın Kırcaali kentinden 2005 yılında evlenerek Türkiye'ye gelen Gülgün Çalışkan, İzel Melek'in yeteneğini daha bir buçuk yaşındayken 'spagat' adı verilen iki bacağını açıp yere oturduğunu görünce fark etmiş.
Çok esnek bir vücut yapısına sahip olan İzel Melek, çizgi filmlerde gördüğü hareketleri yapıp evin içinde sürekli dans ediyormuş. Anne ve babasına daha o yaşında balerin olacağını söylüyormuş.
İzel Melek'in dünyaya gelmesiyle çocuğa bakmak için işini de bırakmak zorunda kalan anne, bir gün Yıldırım Belediyesi'nin çocuklar için bale kursu afişini görünce gözleri parlamış. 4,5 yaşında olan İzel Melek'in bale eğitimi de bu kursla başlamış.

HAYALLER GERÇEK OLUYOR

Ancak, 6 ay sonra kurs bitince hayaller de sona ermiş. Bale kursu hocası Gülgün Çalışkan'a çocuğunun yeteneğinin değerlendirilmesi gerektiğini ve kendisine ait özel kursa devam etmesini önermiş.
Ailenin kursa ödeyecek parası olmadığını bilen Grazyna Ewa Diyaroğlu, ücret almayacağını söyleyerek, okuluna davet etmiş.
Ancak, iş kurs ücretiyle de bitmemiş. Yıldırım'dan haftada üç gün İzel Melek'in kursa götürülmesi, dışarıda yemek aileyi zorlamasına rağmen İzel Melek'in hayallerini gerçekleştirmek için annesi tüm fedakarlıklara katlanmaya başlamış. Geceleri evinde parça başı tekstil işleri yaparak çalışmasını sürdürmüş.
Kurs devam ederken eğitiminde büyük ilerleme kaydeden İzel Melek'in öğretmeni onun artık yarışmalara katılması gerektiğini ailesine anlatmış. İlk yarışmasına da 2012 Bulgaristan'ın Başkenti Soyfa'da düzenlenen iLitte Stars'la başlamış. Aile yakınlarından da maddi destek alarak o günlerde 7 yaşında olan kızını yalnız bırakmamış. İzel Melek de 102 yarışmacı arasında 7'ncilikle Türkiye'ye dönmüş. 2015 yılında aynı yarışmadan bu kez ikinci olarak dönmüş.

PARİS VE ABD'DE DANS ETTİ

Artık daha büyük yarışmalara katılması gerektiğini düşünen Polonya asıllı olan Grazyna Ewa Diyaroğlu, İzel Melek'i 2016 yılında Paris'te yapılan Youth America Grand Prix Avrupa seçmelerine götürmeye karar vermiş. Çalışkan ailesini almış bir telaş. Ancak, hocası yol ve otel ücretlerini karşılayınca İzel Melek, yine ailesiyle Paris'e gitmiş. Dünyaca ünlü jüri önünde 96 puan alarak New York'taki finallere katılmayı başarmış. New York, dünyanın bir ucu. Yol ve otel ücretleri neredeyse ailenin 6 aylık geliri kadar. Bu kez Diyaroğlu bir firmadan sponsorluk bulmayı başarmış ama sadece çocuk için.
Annesinden ilk kez ayrılan İzel Melek, Nisan 2017'de ilk 13 arasına girmeyi başarmış.
İzel Melek'in bu yılki ilk yarışması ise Antalya'da düzenlenen Uluslararası Çocuk ve Gençlik Bale Festivali olmuş. 11-13 yaş grubunda birinciliği elde etmiş. Bu yarışmanın masraflarını da bir yakınları aracılığıyla ulaştıkları Nilüfer Belediyesi karşılamış. Tabii İzel Melek de kupasıyla Başkan Mustafa Bozbey'i ziyaret ederek, sevincini onunla paylaşmış.
Ailesi ve öğretmeni Grazyna Ewa Diyaroğlu'nun büyük emek sarf ederek bugüne kadar getirdiği İzel Melek'in artık konservatuar eğitimi görmesi gerekiyor. Ancak, ne yazık ki Bursa'da bu eğitimi verecek devlet okulu yok.

HARİKA ÇOCUK YASASI

Gülgün Çalışkan, bir gün metro istasyonunda Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera ve Bale bölümüne öğrenci alınacağı afişini görünce heyecanlanmış. Hatta İzel Melek'in okulundan öğrenci belgesi alıp, kayıt için konservatuvara kadar gitmişler. Aldıkları yanıtla hayalleri yıkılmış. Bölüme sadece şan ve enstrüman öğrencileri alınacakmış.
Türkiye'de bale eğitimi veren üç konservatuvar bulunuyor. Mersin, İzmir ve İstanbul'daki konservatuvarlarda bale eğitimi veriliyor. Geçtiğimiz yıl İzel Melek ile aynı kurstaki bir öğrenci ailesi ile birlikte Mersin'e yerleşmek zorunda kalmış. Ancak, İzel Melek'in ailesi maddi imkansızlık nedeniyle bu seçeneği aklından dahi geçirmek istemiyor. Tek çareleri üniversite çağına kadar İzel Melek'in kursa devam etmesi.
Oysa, İzel Melek ve daha yüzlerce çocuğun dünya çapında birer sanatçı olması için yasa olduğunu söylesem belki inanmazsınız.
Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafından 1948 yılında hazırlanan 5245 sayılı Harika Çocuklar Yasası, İdil Biret, Suna Kan, Gülsin Onay, Fazıl Say gibi isimlerin uluslararası sanatçı olması konusunda büyük katkı sağlamış. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan kültür biriminin, yeni bir bakanlık olarak ayrılmasıyla yetki devri yapılmadığı için yasa ortada kalmış.
Dünya çapında başarılar elde eden minik piyanistler de yıllardır aynı yasanın çıkmasını bekliyor. Geçen yıl Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yasanın işlerlik kazanması için ilk talimatını vermişti. Ancak bakanlıktan ayrılınca yine yarım kaldı. Oysa, 'Harika Çocuk' yasası hayat bulsa, İzel Melek hayallerine kavuşurken, Türkiye de dünyaca ünlü bir sanatçıyla gurur duyacak.
Bu tespitlerin ardından bugün bayram kutlayan İzel Melek ile bale eğitimini ve gelecekten beklentilerini konuştuk.

Eğitim nasıl gidiyor?

Bale çok zor bir sanat bir arada bütün kaslarımızı tutmamız hareketi ezberlememiz. Hareketi düşünüp doğru yapmamız gerekiyor. Haftada 3 gün kursa gidiyorum. Cumartesi günleri 2,5 saat, pazar günleri 3-6 saat, pazartesi günleri de 2 saat.

Yarışmalarda neler yaptırıyorlar?
Çoğu yarışmadan önce hareketler veriyorlar. Biz onları ezberleyip sahnede yapıyoruz. ABD'de sahne çok zorluydu. Bant yığını yüzünden puan kaybettim. Yere bakmamam gerekiyordu. Göz ucuyla banda baktım. Tümseğin üzerine gidince puan kaybettim.

Antalya nasıl geçti?
Yarışmada da Coppelia'nın dördüncü varyasyonunu yaptık. Benim kategorimde 50 kişi arasında birinci oldum.

Ne düşünüyorsun bundan sonrası için?
Bale benim hayatımın bir parçası olduğu için ondan hiç vazgeçmek istemiyorum. Dünyaca ünlü balerin olmak istiyorum. Yalnızca klasik dans değil, modern dans eğitimi de görüyoruz.

Örnek aldığın bir balerin var mı?
Evet. Dünyaca ünlü Svetlana Zakharova. Onun gibi başarılı bir balerin olmak istiyorum. Onun danslarını çok seviyorum.

Okuldaki derslerin nasıl?
Şuan altıncı sınıftayım. Sürekli sınıf birincisi oluyorum. Derslerim çok iyi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.