Hava Durumu

YEP= Dengeleme, Disiplin, Değişim

Yazının Giriş Tarihi: 21.09.2018 08:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.09.2018 08:45

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, merakla beklenen 2019-2021 yıllarını kapsayacak 3 yıllık Yeni Ekonomi Programı'nı dün açıkladı. İlk sürpriz, programın adıyla ilgili oldu. Çünkü daha önce Orta Vadeli Program olarak adlandırılmasına rağmen Albayrak, isim değişikliği yaparak 'Yeni Ekonomi Programı' adıyla kameraların karşısına geçti.
İsim bir yana Merkez Bankası'nın güçlü faiz hamlesinin ardından gözler Albayrak'ın açıklamalarına çevrilmişti. Hatta piyasalarda oluşan beklenti daha açıklamadan önce döviz fiyatlarını bir miktar aşağıya çekmişti. Çünkü açıklanacak program Türkiye ekonomisinin yol haritasını oluşturacaktı.
Albayrak'ın açıkladığı programı ayrıntılı bir biçimde ekonomi sayfalarımızda göreceğiniz için ben birkaç ayrıntı ve yansımalar üzerinde duracağım.
Birincisi Albayrak'ın açıkladığı programın özeti aslında üç kelimede saklı: Dengeleme, disiplin ve değişim. 2019-2021 yıllarını kapsayacak dengeleme, kamu maliyesi politikalarıyla desteklenecek. Ardından ithalatı azaltıcı katma değerli üretim modeliyle dönüşüm sağlanacak.
YEP'teki rakamlar iş dünyası tarafından da olumlu bulundu. İlk değerlendirme, özellikle büyüme ve kamu maliyesiyle ilgili öngörülerin ayaklarının yere bastığı yönünde. Ancak, 3 yıl içinde kademeli olarak yüzde 6'lık enflasyona ulaşılması konusu, soru işaretlerine açık.
Programı hazırlarken BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ın da üyesi olduğu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), TÜSİAD ve MÜSİAD'ın da görüşlerini alan Albayrak, programın uygulanmasında ve özellikle enflasyonla mücadele konusunda vatandaşların desteği ve koordinasyona ihtiyaç duyduklarının altını çizdi.
Diğer iki önemli mesaj ise kamuda birçok yapısal reformun gerçekleştirileceği açıklaması oldu. Kamu ihalelerinin iptalinin yanı sıra alınacak tedbirlerle 2019'da 60 milyar liralık tasarruf sağlanması ve 16 milyar liralık gelir artırımı kamu gelirlerinin artırılması için yapılacak reformların ilk adımları olacak.
Vergi sisteminin daha adil hale getirilmesiyle ilgili beklentiler, yapısal reformun en önemli ayağı. Bu konuyla ilgili yeni borç yapılandırılmasının olmayacağı, istisna, muafiyet ve indirimlerin gözden geçirilmesi bu konudaki talepleri karşılayacak açıklama oldu.
Dövizdeki artışın piyasalara yansımasıyla zor bir sonbahar ve ardından 2019'da zor bir yıl geçireceğimiz ortada. YEP beklentileri de bunu açıklıyor zaten.

DEĞERLENDİRİLMEYEN DOĞAL KAYNAĞIMIZ KADIN İSTİHDAMI

Türkiye, içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıdan çıkmak için çözüm yolları ararken, en önemli doğal kaynağını unutuyor veya bir kenara itiyor.
Bu öyle petrol, doğalgaz veya ütopik hayallerde yer alan bor falan değil. İnsan kaynağının en önemli bölümünü oluşturan kadın istihdamı.
Araştırmalar da Türkiye'deki çarpıcı gerçeği bir tokat gibi yüzümüze vuruyor. 144 ülke arasında kadın istihdamı konusunda maalesef 131'inci sıradayız. Çalışabilecek kadınlarımızın sadece ve sadece 3'te biri istihdam edilebiliyor. Bursa dün bu önemli kaynakla ilgili bir panele ev sahipliği yaptı. Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu'na bağlı Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu tarafından organize edilen 'Gücümüz Eşitliğimiz' paneli Bursa Sanayici ve İş adamları Derneği'nde gerçekleştirildi.
BUSİAD ve Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği'nin (BUİKAD) koordinatörlüğünde oluşturulan platform önemli çalışmalara imza atıyor. BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı İpek Yalçın, platforma Bursa'dan 30 şirketin katıldığını belirterek, tüm iş dünyasında bu konuda farkındalık yaratmak istediklerini söyledi. Global Compact Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu Eş Başkanı Dilek Cesur da, kentin önde gelen firmalarının desteğiyle bu değerli hareketin etrafını aydınlatan bir ateşe dönüştüğünü ifade ederek, bu ateşin tüm yurdu aydınlatmasını istediklerini söyledi.

BAŞKANIN FİRMASINDA ÇALIŞANLARIN YÜZDE 40'I KADIN

Türkiye, son sıralarda yer almasına rağmen Bursa'nın birçok alanda olduğu gibi öncülüğü kadın istihdamı konusunda farkı ortaya çıkıyor. Bursa firmaları başta kadın yöneticiler olmak üzere kadın istihdamı konusunda, sürekli öncülük yapıyor.
Panel öncesi sohbet etme fırsatı bulduğumuz BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Hadi Türkay da bu işin öncülerinden biri. Sahip olduğu Türkay firmasında kadın istihdam oranının yüzde 40'a ulaştığını belirten Başkan Türkay, bunun 12 yıldan beri sürdürülen sistemli bir çalışmanın ürünü olduğunu kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.