Hava Durumu

'Yenilmez Türk kızı'

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2018 07:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2018 07:40

Her şey, Timur-Yurdanur İnce çiftinin büyük kızı Safiye Öykü'nün 5 yaşındayken anaokuluna gitmesiyle başladı. Anaokulu öğretmenin verdiği satranç tahtasının başından ayrılmayan Safiye Öykü kısa sürede oyuna merak sardı. Anaokulu öğretmeni de onun bu yeteneğini fark edince durumu ailesine anlatarak, özel kurs ve-rilmesini önerdi.
Yurdanur İnce, kızını satranç kursuna yazdırdı. Kendisi de onunla birlikte kursa gidip gelirken, Safiye Öykü, bir gün annesine, 'Anne neden satranç bilmiyorsun, anneler her şeyi bilmez mi?' sorusunu yöneltti. Ev hanımı olan Yurdanur İnce, kızının sözleri üzerine çok az bildiği satrancı tam öğrenip geliştirmeye karar verdi. Ardından kurslar ve sınavlar derken, antrenörlük belgesi aldı. Halen iki okulda bin 500 öğrenciye satranç dersleri veriyor. Bu başarısından ötürü 2013 yılında Satranç Federasyonu tarafından da yılın annesi seçildi.
Annesine satranç sevgisini aşılayan Safiye Öykü ise her yıl başarılarına yenilerini ekleyerek zirveye ulaşmayı başardı. 6 yaşında İstanbul'da İş Bankası'nın düzenlediği şenlikle başlayan yarışma trafiği her geçen gün devam etti. 7 yaşında başarısının ilk ödülünü de yine İş Bankası Şenliği'nde birinci olarak elde eden Safiye Öykü, 8 yaşında Türkiye beşincisi, ardından Türkiye birincilikleri. 2016 ve bu yıl Türkiye birinci-liğini elde eden Safiye Öykü, uluslararası ilk başarısını ise Konya'da birincilikle taçlandırdı. 2015 yılında Dünya Satranç Fe- derasyonu tarafından 'WCM' yani Kadın Usta Adayı unvanını elde etti.
Bir satranç oyuncusu için uluslararası turnuvalarda deneyim kazanmak, başarılarına yenilerinin eklenmesini de sağlıyor. Bunun için de destek gerekiyor. Safiye Öykü'nün Yıldırım Belediyesi ile yolları kesişince katıldığı turnuvalar ve dereceler de arttı.
Geçen yıl Yıldırım Belediyesi'nin desteğiyle gittiği Rusya'nın Soçi kentinte kendi yaş kategorisinde birinciliği elde etti. Ruslara hiç maç kaybetmediği için şampi-yonayla ilgili yapılan gazete ve televizyon yayınlarında 'Yenilmez Türk kızı' övgüsünü aldı.
Evin küçük kızı Fatma Övgün de ablası ve annesinin yolundan ilerledi. O da 5 yaşında satranca başladı. Bursa şampiyonu oldu. 10 yaşındaki Fatma Övgün yarım puanla milli sporculuğu kaçırdı.
Annesi ve kardeşi henüz Safiye Öykü'yü yenmeyi başaramadı.
Satranca gönül veren Yurdanur, Safiye Öykü ve Fatma Övgün ile Yıldırım Belediyesi'nin Mimar Sinan Spor Salonu'nda görüşerek, başarı öyküsünü dinledik. Safiye Öykü, bir yandan sorulara yanıt verirken diğer yandan elindeki cep telefonuyla dünyanın dört bir yanındaki satranç oyuncularıyla müsabakasını sürdürdü.
Önce 13 yaşındaki Safiye Öykü'ye başarılarını ve satrancı sorduk.

Bundan sonraki hedefin ne?

Geçen sene Avrupa Kulüpler Kupası'nda, oynayan en küçük sporcuydum. Bu yıl da 16 yaş altı olimpiyatlar Türkiye'de yapılacak. Şampiyon olmak istiyorum. Halen usta adayıyım ve büyük usta olmak istiyorum.

Örnek aldığın veya onun gibi olmak istediğin satranç ustası kim?

ABD'li Bobby Fischer'ı örnek alıyorum ve onun gibi başarılara imza atmak istiyorum. Fisher da benim gibi 5-6 yaşında satranca başlamış ve şampiyonlukların ardından 15 yaşındayken sporun o zamana kadar gördü-ğü en genç büyük usta olmayı başarmış.

Satranç dışındaki idealin ne? Hobilerin var mı?

Piyano ve gitar çalıyorum. Ayrıca yüzücüyüm. Satrançtaki hedeflerimin yanı sıra atom mühendisi olmak istiyorum. Matematikte dünya derecem var. Küçükken cumhurbaşkanı olmak istiyordum ama şimdi fikrim değişti. Yurtdışında eğitim alıp, amacıma ulaşmak istiyorum.

Satranca ilgin nasıl başladı?

Tam hatırlamıyorum. Öğretmenim fark etmiş. Sonra kurslara başladım. Satranç tahtalarını ve oynanan taşları tanımak için boyama yapıyordum. İş Bankası şenliklerinde ilgim daha çok arttı. Hem oynayıp hem eğleniyorduk. Arkasından yarışmalar başladı. İlk Avrupa şampiyonasına Sırbistan'da katıldım. Ardından Karadağ, Yunanistan, Konya, kendi yaş grubumda Avrupa şampiyonu oldum.

Satranç oynarken neler hissediyorsun dünya ile bağlantın kesiliyor mu?

Bazen saatin kaç olduğunu fark etmiyorum. 6 saat maç sürüyor. Yemek yemeği bile unu-tuyorum. Yarışmalarda ise meyve suyu ve çerezle açlığı yatıştırmaya çalışıyorum. Yapılan bir araştırmaya göre, satrançta bir hamle yaparken neredeyse bir halterci kadar enerji harcanması gerekiyormuş.

En zorlu rakibin kimdi?

Avrupa Kulüpler Kupası'ndaydı. Kendi yaş gruplarımdaki tüm rakiplerimi yendim. Bir büyük usta ile karşılaştım. 30 yaşın üstündeydi. Çok zorlu bir rakipti. Ona yenildiğime üzülüyorum.

ABLAMI YENECEĞİM

Fatma Övgün İnce de ablası gibi başarılar elde etmek istiyor. Henüz ablasını yenemiyor ama bir gün başaracağına inanıyor. Fatma Övgün'e de satrancı ve hedeflerini sorduk.

Satranca ilgin nasıl başladı?

Annem ablamı kursa götürürken ben de onlarla birlikte gidiyordum. Beklerken canım sıkılıyordu. Öğretmen, 'Sen de başlamak ister misin?' diye sorunca önce çekindim ama, sonra başladım. Bursa bi-rinciliğim var. Türkiye dereceleri de elde etmeye başladım.

Ablanı geçecek misin?

Bir gün ablamı yeneceğime inanıyorum. O yüzden çok çalışıyorum. İleride ne olacağı belli olmaz.

Senin ilerideki hedefin ne?

Mimar olmak istiyorum. Ayrıca keman çalıyorum. Konservatuvara da yazılacağım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.