Hava Durumu

Yeni sistem, yerele nasıl yansıyacak?

Yazının Giriş Tarihi: 12.07.2018 07:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.07.2018 07:37

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin uygulamaya geçmesiyle birlikte Ankara'da bakanlık yapılarından Genelkurmay Başkanlığı'na kadar uzanan çok önemli adımlar atılıyor.
Alınan kararlarla ezberler bozulurken, birçok kamu kuruluşu ya tarihe karışıyor, ya da Cumhurbaşkanlığı'na bağlanıyor.
Peki, bu hızlı süreç, taşraya yani yerel yönetimlere nasıl yansıyacak?
Belediye başkanlarının beklentisi yıllardır şikayet ettikleri Ankara bürokrasisi azalıp kolay aşılacak mı yoksa yeni ve henüz tam bilinmeyen Cumhurbaşkanlığı yapısı işleri daha da mı zorlaştıracak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belediye başkanları toplantısı ve Beştepe'deki törene katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, sistemin işleri kolaylaştıracağına inanıyor. Bakanlık düzenlemeleriyle İçişleri Bakanlığı'ndaki bazı yetkilerin Çevre Şehircilik Bakanlığı'na devredilmesini örnek gösteren Aktaş, 'Olması gereken de buydu. Oradan oraya git gel yapılıyordu. Ben zaman içinde çok seri kararların alınacağını düşünüyorum' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belediye başkanları toplantısında, 'Bizim ve bizden sonrakilerin de mazereti yok' açıklamasının önemini vurgulayan Aktaş, yeni yönetim modelini şöyle değerlendirdi:
"Türkiye yıllardır bürokratik oligarşiyi konuştu. Bunun daha seri aşılabilmesi adına ve siyaset dışından bakanlarla işleyen bir sistemin denetlendiği, yeni yasaların yapıldığı meclis yapısı oluştu. Bu yıllardır konuşulan ve olması gereken bir sistemdi.'
Bakanlar kurulunun özel sektör ve siyaset dünyasından deneyimli ve başarılı kişilerden oluştuğunu kaydeden Aktaş, ' Şu değil, bu olsaydı gibi şeyler söylenebilir. Ancak, Cumhurbaşkanımız ilk yüz gün, ikinci yüz gün ve 6 ay hedefi koydu. Şok bir girişle çok iyi şeyler yapılacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızı bu konuda çok kararlı ve rahat gördük' dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yıldırım Metrosu gibi büyük yatırımlarla ilgili Ankara'nın desteğini bekliyor.
Ayrıca yıllardır Uludağ ile ilgili planlama yapılırken bakanlıklar arasındaki yetki çatışması nedeniyle istenilen sonuç alınmadığından şikayet edilirdi. Bakalım yeni sistem bu tür yatırım ve projelerin hızlanmasına etki edecek mi?

Yapmak üç ay, iznini almak altı ay
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz da bürokrasinin azalmasının yerel hizmetleri de kolaylaştıracağı görüşünde. Yılmaz'a göre, yerel yönetimler, plan, finans ve bürokrasi konusunda Ankara'ya ne kadar az ihtiyaç duyarlarsa hizmetler o kadar seri olur. Gemlik Belediyesi'nin iki yatırımını örnek gösteren Yılmaz, Ata Mahallesi'nde hazineye ait arazi üzerinde yapacakları mahalle konağıyla ilgili yaşadığı zorluğu anlattı. Konağı yapmak için Milli Emlak'tan 8 ayda izin alabildiğini ifade eden Yılmaz'ın bir diğer örneği de Yeniköy'deki halı saha projesi. Arazi olmadığı için Orman Bakanlığı'ndan tahsisi, geçen dönem Bursa Milletvekili İsmail Aydın ve Gemlikli olan Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı'nın "araya girmesine rağmen" 6 ay sürmüş. Yani, üç ayda yaptıkları halı sahanın sadece iznini 6 ay beklemişler.
Gemlik'in önümüzdeki aylardaki en önemli projesi, sağlam zemine sahip bölgede depreme dayanıklı konutların yapılması. Arazinin devri ile ilgili işlemler tamamlandı. Sıra yapım aşamasına geldi. Refik Yılmaz'a göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Emlak Konut GYO AŞ. Genel Müdürlüğü yapan Murat Kurum'un getirilmesi, Gemlik için bir şans. Çünkü Murat Kurum bu konularda çok deneyimli.

Özel pullu ve ıslak imzalı mektup
Dr. Ceyhun İrgil, 24 Haziran seçimlerinde aday olmayarak, parlamentoya veda eden isimlerdendi. Dün gazetemiz çalışanlarına Dr. İrgil'den mektup geldi. Önce zarf ve pulundan başlayalım. Zarf TBMM logolu ve 2 liralık puldaki fotoğraf ise İrgil'e aitti. Meclis postanesinden gönderilen zarfın içindeki yazının sonunda da İrgil'in ıslak imzası yer alıyordu. Yani hatıra olarak saklanabilecek ve ileriki yıllarda belki de koleksiyonlara girebilecek türden bir mektup.
Mektubunda 3 yıllık milletvekilliği süresinde, her yaptığında insanların yararını gözettiğini ifade eden İrgil, bundan sonraki süreçte de elinden geldiğince insani çabasının devam edeceğini belirtti.
Bana göre de, vekil olsun olmasın Ceyhun İrgil, bu kentin en önemli ve renkli kişiliklerinden biri...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.