Hava Durumu

Yeni sistem belediyelerin işini kolaylaştıracak

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2018 07:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2018 07:27

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş ve düzenlemeler yerel yönetimlere yansıması olumlu yönde yankı buluyor.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü ile Hazine'ye bağlı olarak çalışan Milli Emlak Genel Müdürlüğü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlandı.
Bunun anlamı şu:
Belediyeler zaten başkanlık sistemiyle yönetildikleri için finans kaynağı bulduklarında projelendirip yatırımı gerçekleştiriyorlar. Ancak büyük projeler ve kullanılacak olan arazi konuları gündeme geldiğinde belediyeler, Ankara'da en çok iki kurumun kapısını çalıyorlardı. Biri milli emlak, diğeri yerel yönetimler. Son yıllarda kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da devreye girmişti. Yeni düzenlemeyle tüm işlemler artık tek bakanlıkta çözüm bulacak.
Bunun yanı sıra belediyelerin denetlenmesinde de özellikle imar konularıyla ilgili karşılaşılan zorluklar da ortadan kalkacak.
Dün Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz'ın yeni yönetim sistemiyle ilgili görüşlerini aktarmıştım.
Bugün Nilüfer, Osmangazi ve Nilüfer başkanlarıyla devam edelim.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a göre, Ankara'daki hareketlilik psikolojik olarak yerele de yansıyacak. Bürokrasinin azalması işleri hızlandıracak. İşlemlerin tek bakanlıkta toplanması da bürokrasinin azalması açısından önemli. Hareketlilik, bereket de getirecek.

Edebali: Kentsel dönüşüm projeleri katkı sağlar
Yıldırım, son yıllarda kentsel dönüşüm projeleriyle ön plana çıkan Bursa'nın merkez ilçelerinden biri. Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali mesaisinin büyük çoğunluğunu kentsel dönüşüm projelerine ayırıyor. Edebali'nin artık projeden yapım aşamasına geçen kentsel dönüşüm konusundaki çalışmaları bir önceki Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından AK Partili belediyelere örnek olarak gösterilmişti.
Edebali, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye'nin önünü açacağını ve işlerin hızlanmasıyla daha başarılı sonuçlar alınacağına inanıyor. Sistemin yerele yansıması konusunda da beklentileri yüksek olan Edebali, 'Eskiden Ankara'ya gittiğimizde, iki hatta üç bakanlığa gitmek zorunda kalıyorduk. Yeni düzenlemeyle belediyeler, işleri tek bakanlıkta çözecek hale geldiler. İşlerin tek elden yürütülmesi de bürokrasiyi azaltacağı gibi işleri de hızlandıracak' dedi.
Edebali'ye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevine Emlak Konut GYO AŞ. Genel Müdürlüğü yapan Murat Kurum'un getirilmesi de isabetli bir karar. Edebali, Bakan Kurum'un konuya hakimiyeti sayesinde ilçedeki kentsel dönüşüm projeleri için kolaylık sağlayacağını sözlerine ekledi.

Bozbey: Yerel yönetim yasası gündeme gelecek
Edebali ve Dündar AK Partili, dolayısıyla yeni sistem konusunda bakış açıları birbirine benziyor.
Peki, CHP'li Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ne düşünüyor?
Ona da sorduk:
Bozbey de, milli emlak ve mahalli idarelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlanmasını doğru bir karar olarak değerlendirdi. Bozbey, 'Belediyelerle ilgili kurumların tek bakanlıkta toplanması yarar sağlayacak. Ayrıca İmar mevzuatı bize gelen kontrolörlerin en çok takıldığı bölüm. Şimdi kontrolörler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geleceği için mevzuata hakim olduklarından dolayı daha faydalı olacaklar' dedi.
Bozbey, önümüzdeki süreçte hükümetin yerel yönetimlerle ilgili yasa tasarısını gündeme getirmesini de bekliyor. Daha önce gündeme gelen ve seçim dolayısıyla ertelenen yasa tasarının ekim ayında yeniden gündeme geleceğini kaydeden Bozbey, 'Tasarıda yeni sisteme göre bazı değişikliklerin yapılacağını düşünüyorum' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.