Hava Durumu

Yeni dünya düzenini anlattı, iş dünyasına moral verdi

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2019 09:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2019 09:21

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Ekonomiye Değer Katanlar ödül töreninde deyim yerindeyse gövde gösterisi yaptı. Sadece Bursa'nın değil Türkiye'nin gözbebeği sanayi kuruluşları birer birer podyuma plaket almak için ilerlerken, haklı bir gurur taşıyorlardı.

Gecenin onur konuğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop oldu. Bursa'da gün boyu aralarında Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılan Panorama 1326 Fetih Müzesi'nin de bulunduğu etkinliğe katılan Prof. Dr. Şentop'un geleceğe yönelik önemli perspektifler çizen bilgi yüklü konuşması iş dünyası temsilcilerinin moralini yükseltti.

Bursa'dan üç kıtaya yayılan Osmanlı'nın tarih sahnesinden çekilmesi ve ardından yaklaşık 50 devletin ortaya çıktığını hatırlatan Prof. Dr. Şentop, bunların hepsinin kaos, iç savaş, kriz, sosyal çalkantı içinde olduklarını vurguladı. Dünyada nüfusun değiştiğini ve bunun da önemli sonuçlar doğuracağını vurgulayan Şentop, dünyada barışın sağlanmaması halinde hiç kimsenin huzur içinde yaşamayacağını ifade etti.

'Dünyada barış sağlanamazsa hiç kimse huzur içinde yaşayamayacak' diyen Prof. Dr. Şentop, nüfus değişikliklerinin önümüzdeki yıllarda önemli sonuçlar doğuracağının altını çizdi.

Dünyadaki çeşitli stratejik araştırmalardan da örnekler veren Prof. Dr. Şentop, bu araştırmalarda 50 yıl sonra dünyadaki ilk 5 ülke arasında Türkiye'nin yer alacağını anlattı ve şöyle devam etti:

'Bunun sebeplerinden biri nüfus meselesidir. Hem tarih hem de coğrafya itibariyle sahip olduğu konum Türkiye'yi etki gücü yüksek bir ülke haline getiriyor. Amerika'da birçok düşünce kuruluşu var, bunlar 21. yüzyılın Amerikan yüzyılı olacağını söylüyorlar, ikinci ülke olarak Türkiye'yi sayıyorlar. Türkiye'nin gücüne ve geleceğine inanmalıyız, bu tarihin ve geleceğin bize yüklemiş olduğu bir sorumluluktur. Ekonomik olarak küçülmemizi bekleyenler kendileri küçülecektir. Siyaseten, askeri olarak zayıflamamızı bekleyip ellerini ovuşturanların elleri böğründe kalacaktır. Parçalanmamızı bekleyenler ebediyete kadar bekleyeceklerdir'

DÜNYA YENİDEN KURULUYOR, TÜRKİYE HAZIR MI?

Tören sonrası ASTV'nin canlı yayınına katılan Prof. Dr. Şentop, sorularımızı yanıtlarken de önemli mesajlar verdi.

'Yeni bir dünya kurulacak' diyen Prof. Dr. Şentop, Türkiye'nin yeni kurulacak dünyanın güçlü aktörü olması için kendisini önceden hazırlaması gerektiğini vurguladı. Alelade bir bakış açısıyla münferit değerlendirmelerin bir sonuca götürmeyeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Şentop, şöyle devam etti:

'Stratejik olarak bakıldığında Türkiye'nin geçmişten bugüne yürüyüşü dikkate alındığında, bu yürüyüşün nereye uzandığını çok daha iyi kavrayabiliriz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsili ile uluslar arası platformlarda ülkeler arası ikili ilişkilerde nasıl etkili olduğunun görüldüğünü ve kararlarının merak edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Şentop'a göre, bu Türkiye'nin gücünden kaynaklanıyor. Bu gücü arkasında hisseden Cumhurbaşkanı da uluslar arası alanda kararlı bir biçimde bunu ortaya koyuyor.

'SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ ZAMANLA OTURACAK'

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin mimarlarından olan Prof. Dr. Şentop, Türkiye'nin gelişmesini sağlayacak sistem değişikliğinin bu nedenle yapıldığını da vurguladı.

Prof. Dr. Şentop'a göre, bugün parlamenter sistemin beşiği olarak düşünülen İngiltere'de bile siyasi iktidar üretmede sıkıntılar yaşanıyor. Benzer sıkıntılar, Hollanda ve Almanya'da görülüyor. Bu bakımdan Türkiye kendisini yeni kurulacak olan dünya düzeni içinde etkili bir aktör haline getirmek için önce kendisini yeniden inşa etti. Sistem değişikliğini bu anlamda değerlendirmek gerekiyor.

'Sadece kanunlar ve anayasada yapılan değişikliklerle bir sistemin hemen gerçekleşmesi ve oturması mümkün değil' diyen Prof. Dr. Şentop, bunu şu sözlerle anlattı:

'Çok uzun bir zamandan da bahsetmiyorum. Çok kısa zaman içinde Türkiye teamülleriyle anlayışlarıyla zihniyet değişikliğiyle yeni sistemin esaslarını yerleştirecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu bir zaruret. Bunun geride arka planda altyapısı hazırdı. Zemin hazırdı. Bunu gerçekleştirdik. Tam oturması için kısa bir zamana ihtiyacı var.'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.