Hava Durumu

Vişne Caddesi'nden Amazon.com'a

Yazının Giriş Tarihi: 06.05.2018 07:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.05.2018 07:49

Artık bebe ve çocuk konfeksiyonu denince sadece Bursa'nın adı, sadece Türkiye'de değil dünyada konuşulur hale geldi. Amerika'sından Uzak Doğu'suna Afrika'sından Asya ve Avrupa kıtlarında yer alan 85 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor.
Bebe ve çocuk konfeksiyonunda ilk adımlar 40 yıl önce Almanya'ya giden işçilerin taşınabilir trikotaj makinelerini Bursa'ya getirmesiyle başladı. Balkan ülkelerinden göç edenler sayesinde ivme kazanan sektör, Yıldırım'ın Vişne Caddesi'nden dünyaya yayıldı.
Laleli'ye gelen eski doğu bloku ülkeleri vatandaşlarının bavul ticaretiyle başlayan ihracat bugün artık Bursa tekstilinin lokomotifi haline geldi. Öyle ki sektör artık yılda 2 fuar, 10'larca iş gezisi düzenleyecek büyüklüğe ulaştı.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Mustafa Gürses ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Bebe Çocuk Giyimi 2'inci UR-GE Başkanı Mustafa Yılmaz, sektörün gelişimini anlattılar.
Daha yeni Sırbistan'daki geziden dönen Gürses, BTSO'nun Ekonomi Bakanlığı desteğiyle düzenlediği gezide, bin 100'ün üzerinde iş görüşmesi yapıldığını anlattı.
Bursa'dan bebe ve çocuk giyim sektörü temsilcilerinin Belgrad'a geldiğini duyan Hırvatistan, Bosna, Makedonya, Kosova, Karadağ'da faaliyet gösteren firmalar adeta akın etmiş.
Nedeni ise Bursa'dan gelen ürünlerin kalitesi ve ucuzluğu. Çünkü Bursa'daki kaliteye sahip başka ülkelerin ürünleri neredeyse 5 kat pahalı.
UR-GE yani Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projesi sektöre doping etkisi yapmış. Yurtdışına çıkmaya başlayan sektör temsilcilerinin ABD'ye gönderdiği ürünler, Amazon.com gibi dünyanın en büyük alışveriş portallarında bile yer almış.

Tasarım ve nitelikli eleman sıkıntısı

Firmaların UR-GE ile yakaladıkları başarıyı daha ileriye taşımalarındaki en önemli unsur, tasarım. Çünkü dünyada gelişen trendleri takip etmek gerekiyor. Uzun vadede rekabetin ve ayakta kalmanın yolu tasarımdan geçiyor. Ancak, bu konuda Bursa'daki birçok sektörde olduğu gibi nitelikli eleman sıkıntısı var. Mustafa Yılmaz, Bebe-Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) ile Necatibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi arasında işbirliği protokolü imzalandığının müjdesini veriyor. İmzalanan protokol ile okulda bebe ve çocuk konfeksiyonu alanında yetişecek öğrencilere sektörde iş bulma imkanları sağlanacak.
Bunun yanı sıra Ekonomi Bakanlığı'nın da tasarım ve ürün geliştirme desteği de firmalara yeni kapılar açacak.

Asude Şenol yeniden TBB yönetiminde

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ekrem Demiröz'ün CHP'den milletvekili aday adaylığı için istifa etmesi üzerine boşalan üyeliğe, yedek üyeler arasında birinci sırada yer alan Bursa'dan bir isim olan Avukat Asude Şenol atandı.
Asude Şenol, Bursa Baro Başkanlığı'nın yanı sıra TBB'nin önceki dönem yönetim kurulu üyeleri arasında yer almıştı. 14 Mayıs 2017 tarihinde yapılan genel kurulda, Bursa Barosu TBB delegeleri arasında yapılan önseçim sonucu aday adayı olarak seçilen Asude Şenol, TBB yönetim kuruluna bağımsız aday olmuş ve yapılan seçimde yedek listenin ilk sırasına yerleşmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.