Hava Durumu

Uludağ'ın sezon anayasası

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2017 07:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2017 07:47

Eksikliklerine, aksaklıklarına rağmen kim ne derse desin Uludağ, Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezi olma özelliğini koruyor. Bunun nedeni İstanbul gibi dev bir metropole yakınlığı ve yeni otoyolla zirveye varış süresinin neredeyse bir buçuk saate inmesi.

Tatilcilerin 'Beyaz Cennet' olarak adlandırdığı Uludağ'da yeni sezon aralık ayında başlayacak. Sezon öncesi yağışla kar kalınlığının 30 santimetreye ulaşması turizm işletmelerinin yüzünü güldürdü.
Geçen yıllarda yaşanan sıkıntıların önüne geçilmesi amacıyla Bursa Valisi İzzettin Küçük başkanlığında yapılan koordinasyon toplantısında, güvenlikten park sorununa, kayak pistlerinde alınacak önlemlerden Milli Parklara yapılacak girişlere kadar tüm konular masaya yatırılarak çeşitli önlemler alındı. Ayrıca Jandarma Karakol Komutanlığı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Uludağ Skipass Ortak Girişimciliği, Kayak Öğretmenleri Derneği, Doğa Koruma ve Milli Park Müdürlüğü'nden birer üyenin yer alacağı Uludağ Güvenlik Yönetim Komisyonu kuruldu.
Bu komisyon meydana gelebilecek olaylarda, meteorolojik değişimlerde ve ani gelişebilecek kriz durumlarında güvenlik zafiyetlerini tespit edecek ve önleyici tedbirler alacak.
Toplantıda alınan kararlardan bazıları maddeler halinde şöyle:
Zirvedeki kafe, büfe, otel, kayak odası gibi yerlerin tamamına kamera güvenlik sistemi kurulacak. 100 yatağın üzerindeki otellerde güvenlik görevlisi ve X-Ray şartı getirildi.
Kayak pistlerinin başlangıç ve kenarlarına hem kayıp olaylarının önlenmesi hem de yaya girişinin engellenmesi amacıyla ahşap çit yaptırılacak veya file gerilecek.
Pist ortalarında bulunan mekanik tesis direklerine kazaların önlenmesi amacıyla yastıklama minderleri yapılacak.
Zirvede festival, şenlik düzenleyecekler Valilikten izin alacak, 48 saat öncesi de Jandarma'ya bilgi verecekler.
Yürüyüş, dağcılık ve kamp yapacak olanlar izin alarak 48 saat öncesi Jandarma'ya bilgi verecekler.
Milli Park gişelerinde kurulan HGS sistemi kış boyunca aktif bulundurulacak.
Kutlamalar için havai fişek kullanılacak alanlar belirlenecek bu alanlar dışında havai fişek kullanımına izin verilmeyecek.
Otobüsler yolcu indirdikten sonra 2'nci bölgedeki parka yönlendirilecek. İzni olmayan otobüsler men edilecek.
Uludağ Milli Park alanında belirlenen bölgeler dışında park yapılmasına izin verilmeyecek. Yapanlara ceza kesilerek otoparka çekilecek.
Kayak öğretmenleri aynı tip kıyafet giyecek. Belgesi olmayanlar ders veremeyecek.
Müşteri çekmek için hanutçuluk, değnekçilik, ayakçılık, çığırtkanlık yapılmasına izin verilmeyecek, yapanlara ceza kesilecek.
Kar motorlarının belirlenen alanlar dışında gezmelerine izin verilmeyecek.18 yaşından küçüklere kar motorları kiralanamayacak. Ferdi kaza sigortası yaptırılacak.
Festival ve aktivitelerde aşırı gürültüye izin verilmeyecek. Neden olan işletme ve kişilere Kabahatler Kanunu uyarınca ceza kesilecek.
Hafta sonları yakıt taşıyan tankerler ile TIR'ın Milli Park alanına girişine izin verilmeyecek.
Kızaklara numaralandırma yapılacak ve çocuklar yanlarında aile büyükleri olmadan kızağa bindirilmeyecek.
Burbak tarafından işletilen otopark alanları 1 Aralık- 1 Nisan tarihleri arasında açık olacak ve 24 saat boyunca görevli bulundurulacak.
Uludağ Milli Park alanındaki tüm tesislerdeki görüntü kirliliğine yol açan izinsiz reklam pano ve afişler kaldırılacak.
AFAD sezon boyunca bölgede ekip bulunduracak.
Belgesiz, izinsiz rehberlik ve tercümanlık yapılmasına izin verilmeyecek.

Tüm önlemler alındı

Toplantı sonrası görüştüğümüz Bursa Valisi İzzettin Küçük, yeni sezonun huzur ve güven içinde geçmesi için tüm önlemlerin alındığını belirterek, bu yıl park sorunu yaşanmayacağını söyledi. Tüm işletmelere güvenlik kamerası konulmasının kararlaştırıldığına da dikkat çeken Vali Küçük, kayak ve kar kıyafetleri kiralama, kızak gibi hizmetlerin fiyatlarının bulunduğu listenin bu işletmelerin önüne konulması zorunluluğunun getirildiğini sözlerine ekledi.

15 Aralık'ta çalıştay

Uludağ'ın sorunları sezon içindeki faaliyetlerden kaynaklanan problemlerle sınırlı değil. Milli Park olması nedeniyle bölgeye bir çivi çakılmasına dahi izin verilmiyor.
Ayrıca birinci bölgede imarla ilgili sorunlar hâlâ devam ediyor.
Yeniden yapılan planlama çalışmaları ise birkaç kez mahkeme tarafından iptal edildi. Vali İzzettin Küçük, 15 Aralık'ta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katılacağı Uludağ Çalıştayı'nda tüm bu sorunların masaya yatırılacağını da açıkladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.