Hava Durumu

Uludağ'ın geleceğini bu çalıştay belirleyecek

Yazının Giriş Tarihi: 04.01.2018 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.01.2018 07:57

Kış turizmi denince akla gelen Uludağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008'de verdiği 'Davos olsun' talimatı yönünde belkide en önemli adımı yarın başlayacak olan 'Dört Mevsim Uludağ' çalıştayıyla atacak.
Ekim ayında Bursa'yı ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, çalıştayın 15 Aralık'ta yapılacağını söylemişti ama o günlerde devam eden TBMM'deki bütçe görüşmeleri nedeniyle çalıştay 5-6 Ocak'a ertelenmişti.
Uludağ Milli Parkı, 1. Gelişim Bölgesi'ndeki 19 turizm ve 14 kamu tesisinde 3 bin 600, 2. Gelişim Bölgesi'nde 5 turizm tesisindeki bin 800 yatak kapasitesine sahip. Son yıllarda yaptırılan Sarıalan ve Çobankaya'da 75 adet orman köşkünün yanı sıra yine aynı iki bölgedeki 200 adet orman yaz evi ile turizm açısından bir zenginlik.


Milli Park olan Uludağ'ın zenginliği sadece otellerle sınırlı değil. 171'i endemik, 1320 bitki, nesli tehlike altında olan nadir türlerden Apollo Kelebeği, Sakallı Akbaba gibi biyolojik çeşitliliği ile de Türkiye'nin en önemli doğa alanlarından biri.
Uludağ Bof Otel'de iki gün sürecek çalıştaya ev sahibi olması nedeniyle Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu katılacak. Bursa Valisi İzzettin Küçük ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın yanı sıra çalıştayın hem kamudan hem de özel sektörden önemli temsilciler çalıştayda yer alacak.
Divan başkanlığını Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı'nın yapacağı çalıştayda, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Mustafa Keten de konuşma yapacak. Çalıştayın birinci günü her iki bakanın katılacağı törenle Milli Park girişindeki HGS'nin açılışı yapılacak. Ardından Kirazlıyayla'da BTSO tarafından yaptırılacak Hayat Boyu Eğitim Merkezi restorasyonu ve Uludağ Milli Parkı tesislerinin temel atma töreni de gerçekleştirilecek.

7 temel konu masaya yatırılacak

Çalıştayda bugüne kadar Uludağ ile ilgili gündeme gelen önemli sorunlar ve geleceği 7 ana oturumda masaya yatırılacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan programda, ele alınacak konular şu ana başlıklar altında toplandı:
Uludağ Yönetim Modelinin Belirlenmesi
Uludağ'ın Marka Değerinin Artırılması ve Pazarlama Stratejisi
Uludağ Turizm Çeşitliliğinin Artırılması
Turizm Tesisleri ve İşletmelerin Geliştirilmesi
Uludağ Altyapı Hizmetlerinin Güçlendirilmesi
Uludağ Milli Parkı'nın Korunması, Geliştirilmesi ve Sürdürülebilir Kullanım Stratejileri
Uludağ Milli Parkı'nda Spor Aktivite Alanlarının geliştirilmesi.

Yönetim modeli belirlenecek ve iki Milli Park Şefliği kurulacak

Çalıştayla ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş'ın hazırladığı sunum yazısında da önemli konulara dikkat çekildi. Uludağ'ın dört mevsim kullanılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı (Valilik, Kaymakamlık, Jandarma ve Polis), Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediye Başkanlığı ve Turizm Tesisi işletmelerinin mevzuat çerçevesinde karar alabilmelerine yönelik bir yönetim modeli belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca Uludağ'ın daha iyi korunması için de 2 adet Milli Park Şefliği kurulması önerildi.


Sunumda, Uludağ'ın tanıtımı için ulusal ve uluslararası fuarlarda yer alınması ve bu konuda Başbakanlık Tanıtım Ajansı kaynaklarından yararlanılması da istenerek, turizm çeşitliliğinin sağlanması için planlama yapılması, kongre turizminin 12 ay yapılması, emeklilere, öğrencilere yönelik doğa eğitim ve eğlence amaçlı turizm aktivite çeşitliliğinin artırılması istendi.

3 bakanlıktan yasal düzenleme

Öneriler arasında kardan heykel ve barınma alanlarıyla ilgili etkinlikler de önerilen sunumda, bunların yanı sıra yaylacılık faaliyetleri, yöreye özgü kiraz, çilek, ahududu, incir, armut, sarımsak, soğan gibi sebze ve meyvelerin hasatlarına yönelik festivaller, etkinlikler geliştirilmesi önerildi. Ayrıca futbol takımlarının Uludağ'da yeniden kamp yapmaları için ikinci bölgede spor tesisleri kurulması gerektiği vurgulandı.
Uludağ Milli Parkı'nda mevcut turizm tesislerinin günümüz dağ turizmi konseptine göre kendisini yenilemesi vurgulanan sunumda, buna uygun yatırımların yapılabilmesi için, Orman ve Su İşleri, Maliye Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gereken yasal düzenlemeler yapılması istendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.