Hava Durumu

Uludağ'da Camp David kuruluyor

Yazının Giriş Tarihi: 14.01.2018 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.01.2018 08:10

Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezi Uludağ'ın geleceğinin belirlenmesi için 5 Ocak'ta 4 Mevsim Uludağ Çalıştayı gerçekleştirildi.
7 ana başlık altında yapılan görüşmeler sonucu belirlenen hedefler, önümüzdeki günlerde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından açıklanacak sonuç bildirgesiyle netlik kazanacak.
Bildiri henüz açıklanmasa da görüşmeler sırasında bazı ipuçları ortaya çıkmıştı. 12 yeni otelin yapılması, kiralama süresinin 49 yıla çıkarılması, yeni otopark gibi yatırımlara önümüzdeki aylarda başlanacak.
Çalıştayın ilk gününde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) son yıllarda gerçekleştireceği en önemli yatırımlardan biri olacak Kirazlıyayla Yaşam Boyu Eğitim Merkezi'nin temeli atıldı.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, gelecekte Türkiye'nin Camp David'i olarak nitelediği tesisleri anlattı.


Öncelikle Camp David hakkında biraz bilgi vereyim.
Camp David, 1978 yılında ABD Başkanı Carter aracılığıyla Mısır-İsrail görüşmelerinin yapılmasıyla ortaya çıkan ABD başkanın yazlık konukevi. ABD başkanları önemli konuklarını burada ağırlayarak görüşmeler yapıyor. En son Rusya Devlet Başkanı Putin de burada ağırlanmıştı.
Kısa adı UYEM olacak proje, çok uzun yıllar önce Anıtkabir'in mimarı olan Emin Unat ile Türkiye'nin ilk kadın mimarı Liman Tomsu tarafından çizilen sanatoryum binasının aslı bozulmadan restoresiyle ortaya çıkacak.
Mimar Hasan Sözüneri tarafından restorasyon ve yenileme projesi yapılan UYEM için uzun süre araştırma yapıldı. ABD'deki Stanford ve Harvard üniversiteleriyle görüşmeler gerçekleştirilirken, Fransa'daki INSEAD ile İngiltere'deki Wilton Park'tan ilham alındı.
UYEM, gerek yurtiçinden gerekse de yurtdışından gelen iş dünyası temsilcilerine hizmet sunan bir merkez olmanın yanı sıra Camp David gibi devlet hizmetlerinde de kullanılacak.
800 kişilik konferans salonu, kütüphanesi ve çalışma mekanları, 400 araçlık otoparkıyla Bakanlar Kurulu'na ev sahipliği yapacak özellikler de taşıyor.

Ocak 2019'da zirve ve bakanlar kurulu

Türkiye'nin yeni Camp David'i dünyanın entelektüel birikimini BTSO üyelerinin ve Türk iş dünyasının ayağına getirecek. Bilgi sermayesi, akıl ve deneyimi buluşturacak. Bursa'ya 23, Oteller Bölgesi'ne 7, Milli Park girişine ise 2,5 km uzaklıkta olan merkez 100 milyon liraya mal olacak.


Ne zaman tamamlanacağı konusuna gelince; Orman ve Su İşleri Bakanı BTSO Başkanı İbrahim Burkay'dan söz almış. 31 Aralık 2018 günü saat 16.59'da tüm işler tamamlanacak.
Bu tarih çok önemli çünkü Bakan Eroğlu, tesislerde hem uluslar- arası bir zirve hem de bakanlar kurulu toplantısı yapılmasını planlıyor. Teklifi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletecek.
Böylece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2008 yılında verdiği 'Uludağ Davos olsun' talimatı, Camp David'e evrilecek.

Bursalı ihracatçı dünyaya açılıyor

Gözlem Kulesi'nde Cüneyt Şener, BTSO'nun önemli projelerinden biri olan Küresel Fuar Acentesi çalışmalarını da anlattı. Cüneyt Şener'in verdiği rakamlar, projenin belirlenen hedefleri aştığını gösteriyor. 2014 yılında başlayan proje ile 5 bine yakın BTSO üyesi 121 yurtdışı organizasyona katılmış. Bu sayede pek çok BTSO üyesi ilk kez yurtdışına çıkma fırsatı bulurken, ihracatçı sayısı ise yüzde 16 artmış. Dört yıl içinde 800 yeni ihracatçı Bursa'ya kazandırılmış. 800 deyip geçmeyin bu rakam Eskişehir ve Balıkesir gibi iki büyük ilin toplam ihracatçı sayısına eşit.


En çarpıcı sonuç ise bana göre, iş gezilerine katılan BTSO üyelerinin memnuniyet oranlarının yüzde 85'e ulaşması.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.