Hava Durumu

Uludağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayını bekliyor

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2018 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.10.2018 08:02

Bursa aylardır bu zirve ve fuara hazırlanıyordu. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde kapılarını açan 3'üncü Bursa Turizm Zirvesi ve 1'inci Bursa Turizm Fuarı, kamu, sivil toplum örgütleri ve özel sektörün bir araya gelince neler başarabildiğinin en güzel göstergesi oldu.
Bu birlikteliği, ilgi ve heyecanı gören Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan da, Bursa'nın bu çalışmasıyla Türkiye'ye örnek olacağının altını çizdi.
Geçen yıl oluşturulan Bursa Turizm Platformu'nda bu çalışmanın ilk adımları atılmıştı. Bursa'daki turizm zirvelerini daha önce Skal Kulüp düzenliyordu. Platform oluşunca bu görev daha geniş bir alana yayılmış oldu.
Hem Bursa Turizm Platformu, hem de fuar ve zirve koordinatörü olan Hasan Eker'in yılların kongre turizmi deneyimiyle bu etkinlikteki katkısı yadsınamaz düzeyde.
Oldukça kapsamlı açılış konuşmasında da bugüne kadar yapılan çalışmaları anlattı ve Bursa'nın turizmde başarı hikayesi yazması için başta bakanlık olmak üzere kamu ve sivil toplum kuruluşlarından istediklerini sıraladı.
Bir söz vardır bilirsiniz; 'Sürekli toplanıyorlar ve ortada bir şey yok'
Eker, konuşmasında buna da yanıt verdi. 2008'den sonraki her toplantıda alınan kararların hayata nasıl geçtiğini örnekleriyle anlattı. Eker, 'Zincir oteller gelsin dedik. Geldi. Turizmle ilgili tanıtımlar için bir araya gelinsin dedik bu da gerçekleşti' dedi.
Yeni beklentilerini sıralayan Eker, Büyükşehir Belediyesi'nden otopark, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da İznik'teki tarihi kalıntıların üzerinin tıpkı Göbeklitepe gibi kapatılmasını, Uludağ'ın birinci bölgesinin de turizm bölgesi ilan edilmesini ve İkinci Oteller Bölgesi'ndeki boş alanın futbol sahasına dönüştürülmesini istedi.
Acentalara da seslenen Eker, Bursa'nın da turlara dahil edilmesini talep ederken, özel sektörden de restoranların kalitelerini artırarak, yerel mönüleri zenginleştirmeleri çağrısında bulundu.
Eker'in çağrısının üzerinden 10 dakika geçmeden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan'dan yanıt geldi. Bursa'ya turizm açısından her alanda destek olacakları vurgusunu yapan Alpaslan, bakanlığın Uludağ ile ilgili çalışmasını da açıkladı.
Uludağ'da kronik hale gelen sorunlarının geçmişten gelen yetki karmaşasından kaynaklandığını vurgulayan Alpaslan, 'Kronik sorunların aşılması için atılması gereken adımları Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte atacağız. Uludağ'ın, planlama ve otoritesinin bakanlığımızda olması için proje hazırladık. Cumhurbaşkanımızın onayına sunacağız. Proje hayata geçirilirse tek yetkili turizm bakanlığı olacağı için sorunlar büyük ölçüde aşılacak' dedi.

TERMAL VE SAĞLIK TURİZMİ CAZİBEYİ ARTTIRIR

Zirvede konuşan turizmin önemli aktörleri, Bursa'nın potansiyelinin değerlendirilmediği konusunda hemfikir. Bursa Valisi İzzettin Küçük'ün konuşmasında verdiği, 'bir yılda 2 milyon 800 bin turist ve 1,7 gün konaklama' sayıları da bunun en iyi göstergesi. Hedef belki iyi ama konaklanan gün sayısının azlığı Bursa'nın hâlâ günübirlik ziyaret için tercih edildiğini gösteriyor.
Vali İzzettin Küçük'e göre, bunu aşmanın yolu, Bursa'nın eskiden beri var olan kaplıca yani termal turizm ve bunu destekleyen sağlık turizmine geçiş yapması. Diğeri ise kongre turizmi. Vali İzzettin Küçük, kongre turizminin geliştirilmesi için valilik, büyükşehir belediyesi ve BTSO olarak yeni fuar merkezi yapmayı planladıklarını da açıkladı.
Zirvenin en önemli vurgularından birini de Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptı. Bursa'nın yüzünün artık turizme döndüğünü kaydeden Aktaş, 'Konuşma değil, icraat zamanı. Bursa'yı daha fazla tanıtmak üzere doğru adımlar atmalıyız. Bursa olarak mütevazı duracak bir halimiz yok' dedi.

HACİVAT-KARAGÖZ VE SENFONİK KONSERLİ AÇILIŞ

Zirvenin açılışındaki Hacivat-Karagöz'ün yaptığı Bursa'nın turistik değerlerini anlatan atışması ve Bursa Devlet Senfoni Orkestrası'ndaki 4 sanatçının mini konseri bana göre, en anlamlı vurgu oldu.
'Tarihi eserleri onaralım, otel, restoran yapalım, konukseverlik gösterelim turist gelsin' anlayışı maalesef tüm kesimlere hakim.
Evet dediğiniz bu özelliklere 'Her şey dahil'i de katarsanız turist gelir ama bir Barcelona ve Paris kadar turizmden gelir elde edemezsiniz.
Nitelikli ve para kazanılacak turist için kentinizde 20 yıldan beri bir senfoni orkestrasının veya Hacivat ve Karagöz gibi evrensel değerlere sahip olduğunuzun gösterilmesi de gerekir.
18 ülkeden 109 turizm acentasının davetli olduğu zirvede böylesine bir açılış hepsinden değerliydi. Kim planladıysa kutlamak gerekir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.