Hava Durumu

Turizmde vizyon erken Osmanlı, hedef tarih ve termal konsepti

Yazının Giriş Tarihi: 30.10.2018 08:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.10.2018 08:31

Turizmi yeni rota olarak belirleyen Bursa, geçtiğimiz günlerde bu konudaki en önemli adımlarından birini attı.
Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi katkısı ve turizm STK'ları ile birlikte Network Fuarcılık ve Merinos AKKM tarafından düzenlenen 3'üncü Bursa Turizm Zirvesi ve 1'inci Turizm Fuarı, Türkiye'nin sektörle ilgili kamu ve özel sektör aktörlerini buluşturdu.
Bursa, bu iki organizasyondan da yüzünün akıyla çıkmasını bildi. Başarıdaki en önemli faktör, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan başta olmak üzere tüm katılımcıların da vurguladığı kamu, özel sektör ve STK'ların bir araya gelmesiydi.
İlk adımları geçen yıl Bursa Turizm Platformu'nun oluşturulmasıyla atılan birliktelik, 2023 için konulan yılda 5 milyon turist hedefini yakınlaştıracak.
Ayrıca THY'nin desteğiyle 18 ülkeden gelen 109 turizm acentası temsilcilerinin Bursa'da ağırlanması daha organizasyonunun ilk günlerinde ikili anlaşmalar imzalanmasını ve yeni bağlantılar kurulmasını sağladı.
Organizasyonların yükünü omuzlayan Bursa Turizm Platformu'nun yanı sıra fuar ve zirve koordinatörlüğünü de yürüten Hasan Eker ile Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, dün Sönmez Medya'yı ziyaret etti.
İki yönetici de Bursa dinamiklerinin verdiği destek ve çıkan sonuçtan memnundu.
Asıl iş bundan sonra başlıyor. Önümüzdeki günlerde çalıştayda masaya yatırılan 10 ayrı konuyla ilgili raporlar hazırlanacak. Bu raporlar doğrultusunda vizyon ortaya çıkacak. Hasan Eker'e göre, Bursa'nın vizyonu erken Osmanlı üzerine kurulmalı. Tarih ve termal konseptini ön plana çıkaracak yatırımlar gerçekleştirilmeli. Arap turistler için de doğa turizmi alternatif konulmalı.
Eker'in önerdiği vizyonla ilgili şartlar da oldukça uygun. Mısır hükümeti yıllar önce piramitler ve tarihi zenginliklerini tanıtmak için Ramses serilerinin yazılmasını desteklemişti. Önümüzdeki günlerde 5'inci sezonu başlayacak olan Diriliş Ertuğrul dizisi Bursa için çok önemli bir tanıtım aracı. 60 dünya ülkesinde izlenen dizinin Venezuella Devlet Başkanı Maduro gibi tanınmış hayranları bile var. Dizi senaryosu tarihi gerçeklere dayandığı için önümüzdeki iki sezon, Osmanlı'nın kuruluş temellerinin atıldığı Bursa çevresinde geçecek ve ardından Bursa'nın fethi gerçekleşecek.
Çok değil birkaç yıl önce Muhteşem Yüzyıl dizisinde Şehzade Mustafa'nın ölümünden sonra Muradiye'deki mezarı ziyaretçi akınına uğramıştı.

İKİ MÜZE İÇİN İKİ ÖNERİ

Dizinin yaratacağı ilgiyi de Osman ve Orhan Gazi'nin türbelerinin yanı sıra Osmangazi Belediyesi'nin yaptırdığı Panorama 1326 Fetih Müzesi destekleyecek.
Panorama'yı ziyaret eden Hasan Eker'in bu konuda bir önerisi var. İyi bir turizmci olan Hasan Eker'e göre, gelen turistin Panorama'daki kalış süresi 10 dakikayı geçmez. Bu yüzden Panorama'nın tarihsel unsurlarla desteklenmesi gerekiyor.
Neler olabilir diye sorduk...
Benzeri müzelerde olduğu gibi o dönem yaşamış Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin giysileri, kullanılan kılıç kalkan gibi savaş malzemeleri sergileriyle müzenin içeriği zenginleşebilir. Bunlardan bazıları Topkapı'dan getirilebilir. Topkapı belki bunları vermeyebilir. Çözümü Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik önerdi: Bursa Olgunlaşma Enstitüsü'nde replikasını yani benzerleri yaptırabiliriz.
İkinci öneri ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Atatürk Stadyumu Meydanı'nda yaptığı konuşmada açıkladığı İslam Eserleri Müzesi ile ilgili. Eker, müze için meydanın yanındaki kapalı yüzme havuzu, spor salonu ve Atatürk Lisesi'nin bulunduğu bölgeyi adres olarak gösterdi. Müzenin çok iyi hazırlanması gerektiğinin altını çizen Eker, 'Birinci katı arkeolojiye, ikinci katı Bitinya, Roma, Bizans, üçüncü katı Selçuklu ve Osmanlı, en üst katı da Cumhuriyet dönemi eserlerine göre hazırlanmalı' dedi.

İMAR BARIŞI'NDA SÜRE UZATIMI BAŞVURUYU ARTIRACAK

Mevzuata aykırı inşa edilen yapıların imar sorununun çözümü ve Türkiye'nin sağlıklı bina envanterinin çıkarılmasını sağlayacak İmar Barışı'nda süre 31 Aralık'a kadar uzatıldı. Karar alındığında Türkiye genelinde 13 milyon, Bursa'da ise 600 bin başvuru bekleniyordu. Bugüne kadar yapılan başvuru ülke genelinde 8 milyon 150 bine, Bursa'da ise 300 bine ulaştı. Hedeflere ulaşılmadığı için süre uzatıldı. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Faruk Çolak, süre uzatımının olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayarak, 31 Aralık'a kadar Türkiye'deki başvurunun belirlenen sayıların çok üzerinde gerçekleşeceğini söyledi.
Yasa çıkarıldığında en önemli sorunlardan biri olan dolandırıcılıkla ilgili sorunların da aşılmaya başladığına işaret eden Çolak, 'Vatandaş artık uzman kişilere danışmaya başladı' dedi.
Kaçak yapı sorununun hâlâ en can yakıcı mesele olduğunu kaydeden Çolak, 'Yasayı fırsat bilip tadilatı geçtik sıfırdan bina yapanlar var. Bunlar devletin iyi niyetini suiistimal ediyor. Bunun önüne geçilmesi için denetimlerin artırılması şart' diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.