Hava Durumu

Tirilye'ye UNESCO yolu açılıyor

Yazının Giriş Tarihi: 29.04.2018 07:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.04.2018 07:26

Bursa'nın gözbebeği Mudanya ise Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'a göre, Mudanya'nın da gözbebeği Tirilye.
Bu önem nedeniyle ÇEKÜL Vakfı ve bilim adamlarıyla birlikte tarihi mahallenin tıpkı geçtiğimiz yıllarda Cumalıkızık, Hanlar Bölgesi ve Muradiye Külliyesi gibi UNESCO Dünya Mirası listesine alınması için hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Hazırlanan kentsel tasarım projesi geçtiğimiz günlerde 'Tirilye Geleceğini Konuşuyor' çalıştayı ile masaya yatırıldı.
Tirilye 20 hektarlık alanda bin 43 parsel üzerinde 857 yapıya sahip. Bunların da 144'ü tescilli.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, projeyi heyecanla anlattı. Tirilye Kentsel Tasarım Projesi'nin bölgeyi koruyarak geleceğe taşıyacağının altını çizen Türkyılmaz'a göre, bunun yolu da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmekten geçiyor.
Çalıştayda hazırlanan projeyi vatandaşlara anlattıklarını ve çok olumlu dönüşler aldıklarını belirten Türkyılmaz'ın verdiği bilgiye göre, proje 7 aşamadan oluşacak.
Birinci aşamada, mahalleyi motorlu araç trafiğinden arındırmak amacıyla Tirilye girişinde belediyeye ait alanda 300-400 araçlık katlı otopark yapılacak. Ziyaretçiler seyir terası işlevi görecek bu bölgeden bir asansörle merkeze taşınacak. Bisiklet parkı yapılacak. Ayrıca Tirilye köylü pazarı düzenli hale getirilecek.
İkinci proje alanında tarihi zeytinyağı fabrikası kamulaştırılarak Zeytinyağı Müzesi'ne dönüştürülecek. Bunun yanındaki araziye de 200 araçlık otopark yapılacak. Fatih
Camii Meydanı düzenlemesinin ardından Taş Mektep ve çevresinde bir kültür kompleksi yapılacak. Bu proje, Taş Mektep, Dündarevi ve Eski Pazar Caddesi ile bütünleşecek.
Kemerli Kilise ve çevresi önemli bir odak haline getirilecek.
Yedinci proje alanın ise Çamlı Kahve ve yanında bulunan bin metrekarelik parkın kullanılmasını içeriyor. Turizm alanı olan bu bölgede silueti bozmayacak otel planlanıyor.
Türkyılmaz, projenin odağı olan Taş Mektep'in bir yıl içinde tamamlanacağını söyledi.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek zorlu bir çalışma gerektiriyor. Ancak, Mudanya Belediyesi işi yarılamış bile. Ayrıca ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu gibi deneyimli bir uzmanın projeye desteği UNESCO yolculuğunu kolaylaştıracak.

Yaz geliyor, trafik kâbusu yaşanmasın

Programda söz dönüp dolaşıp, Mudanya'nın yaz aylarındaki en büyük sorunu olan trafik ve ulaşıma geliyor.
Türkyılmaz, uzun süreden beri Mudanya'nın yazlık büyükşehir olduğunu söylüyor. Bunu da rakamlara dayanak anlatıyor. İlçenin nüfusu 100 bin, yaz aylarında 400 bin kişi daha geliyor. Bunu da yaz aylarında aktif hale gelen su ve elektrik abonelerine dayandırıyor. Yaz aylarında gelen günlük 140 bin araçla Mudanya'nın özellikle hafta sonlarında nüfusu bir buçuk milyona ulaşıyor. Bu kadar araç ve insan yoğunluğu olunca da trafik sorunu yaşanmaması için önlem gerekiyor. Türkyılmaz, hazırladıkları ve iki kez yaptıkları görüşmede Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a sundukları trafik düzenlemesiyle ilgili projelerine bugüne kadar bir yanıt alamadıklarını anlatıyor.
Türkyılmaz, yapılmak istenmiyorsa, belediye imkanlarıyla kendilerinin bunu gerçekleştireceklerini bir kez daha tekrarlıyor.
Edindiğimiz bilgiye göre, Mudanya'nın projesi UKOME'ye gönderilmiş. Umarız yaz yoğunluğu başlamadan bir çözüm bulunur.

Dolgu alanındaki otopark tartışması

Mudanya'da otopark olmazsa olmazlardan. Türkyılmaz, göreve geldiklerinde binlerce kamyon hafriyat dökülen ve çöplük haline gelen dolgu alanını düzenlediklerini belirterek, "Amacımız otopark yapmaktı. Tam asfaltlama yapacakken Büyükşehir Belediyesi otoparkı kendilerinin yapacağını söyleyerek elimizden aldılar. Kızdık ama çalıştırırlarsa Mudanya'nın sorunu çözülür dedik. 3 sene geçti, Dördüncü yıl kendileri yapıyormuş gibi açıklama yaptılar. Bin 250 araçlık otopark yapılacak. Üstelik ücretli olacak. Umarım çalıştırmayı becerirler' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.