Hava Durumu

Tescile gerek yok, Bursa zaten yaşanacak şehir

Yazının Giriş Tarihi: 20.07.2019 09:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.07.2019 09:03

Son yıllarda belediyeler, belirli kriterlere göre analiz yapan kuruluşların açıklamalarını başarı karnesi olarak değerlendiriyor.
Bursa, bu değerlendirmeler açısından şanslı kentler arasında. Numbeo adlı araştırma kuruluşunun yıllardan beri yaşanabilir kentler listesindeki yerini korumaya devam ediyor.
Kuruluş, dün 2019 yılının ilk 6 aylık raporunu yayınladı. Bursa daha önceki 6 aylık dönemde olduğu gibi yine dünyanın en yaşanabilir kentleri arasında ilk 100'ye girmeyi başardı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da kuruluşun listesini sosyal medya hesaplarından paylaşarak, bu başarıdan gurur duyduklarını ve 'Bursa'yı marka şehir olma yolunda hızla ilerleteceğiz' mesajını verdi.
Bursa şanslı demiştim çünkü Nilüfer Belediyesi de geçen yıl, İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV), "Çok Yüksek İnsani Gelişme" grubunda geçen yıla göre bir basamak daha da yükselerek 5'nci almıştı.
Merak edip, Numbeo'nun internet sitesine girerek, neleri kriter olarak aldıklarına baktım. Neler yok ki domates fiyatından, kiraya, restorandan ulaşım ücretlerine kadar birçok ürün ve hizmet baz alınarak puanlama yapılmış.
Bunlar önemli ama Bursa'nın yaşanacak bir kent olduğunu yabancıların tescil etmesine gerek yok. Bir kentin her yıl Çanakkale nüfusu kadar büyümesi bunun göstergesi değil mi?
Dağı, denizi, ovası, gölü tarımsal ürünlerinin yanı sıra her türlü ekonomik zorluğa rağmen istihdam imkanları Türkiye'nin dört bir yanındaki insanları kendine çekiyor.
Ah bir de bu kentin havasını suyunu, doğal güzelliklerini, tarihi eserlerinin torunlarımıza bırakacağımız miras olduğunun farkına varıp kıymetini bilebilsek...

YÖNETMELİK YAYINLANDI TARTIŞMA BİTMEDİ

AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, hem inşaat mühendisi olması hem de iki dönem Büyükşehir Belediye Meclisi'nde imar komisyonu başkanlığı yaptığı için konuyla ilgili mevzuatı en yakından takip edenlerden biri. AK Parti Grubu'nda da zaman zaman imarla ilgili konularda görüşüne başvurulan vekillerden biri.
Hafta içinde İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Deprem Yönetimi Başkanlığı tarafından yayınlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği Kapsamında Yapılacak Binalarla İlgili Uygulama esaslarını içeren yeni tebliğ yayınlandı. Tebliği sosyal medya hesabından duyuran Ödünç, inşaat sektörü tarafından beklenen bu kararın piyasalara olumlu katkılarda bulunacağını söyledi.
Tebliğle ruhsat süresi içinde tamamlanamayan ve yine ruhsat süresi içerisinde ilgili idarelere yapılacak olan esaslı tadilat (kat ilaveleri hariç ) başvurularında, ilk ruhsat alma tarihindeki yönetmelik hükümlerinin geçerli olacağı belirtiliyor.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, mevzuatla ilgili sıkıntıların aşılması amacıyla çıkarılan tebliğin kendi içinde çelişen maddeleri olduğunu savunarak, bu tebliğin de düzeltilmeye ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

AKTOPRAKLIK'TA ARKEOLOJİK HABERCİLİK ATÖLYESİ

Türkiye'nin Arkeolojik Varlıklarının Korunması amacıyla yürütülen SARAT projesi kapsamında arkeoloji haberlerinde niteliğin artırılması için gazeteciler için Arkeoloji Haberciliği Atölyesi düzenleniyor.
Daha önce İzmir ve Antalya'da gerçekleştirilen Arkeoloji Haberciliği Atölyesi'nin yeni durağı ise Bursa olacak.
Eğitimin verileceği yer ise Bursa kent merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta Uluabat Gölü'nün doğu teraslarından birinin üzerinde olan Aktopraklık Höyük Arkeoparkı olacak.
MÖ 6350 yılına kadar uzanan bir geçmişe sahip Aktopraklık'ta neolitik, kalkolitik ve Osmanlı dönemine ait canlandırma köyleri de bulunuyor.
27 Temmuz Cumartesi günü yapılacak habercilik atölyesinde gazetecilere arkeoloji haberciliği anlatılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.