Hava Durumu

Tambi'den Damla'ya değişen bir şey yok

Yazının Giriş Tarihi: 22.09.2017 09:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.09.2017 09:19

Suriye'deki savaştan kaçarak geldiği Bursa'da piyanodaki yeteneği ortaya çıkan ve aldığı kısa eğitimle girdiği uluslararası yarışmalarda 10'un üzerinde derece alan Tambi Cimuk'un öyküsünü hatırlatarak başlayayım.
Tambi, birkaç uluslararası yarışmaya gönderdiği video görüntüleriyle katılmış ve dereceler almıştı. Ancak, yarışmalar için davet üstüne davet almasına rağmen pasaportu olmadığı için gidemiyordu. O dönemde yazdığım haberle konu birden kamuoyunun dikkatini çekmişti. Tambi, St Petersburg 2014 Samaria İliça Savşinski 6'ncı Uluslararası Müzik yarışması'na gitmek istiyor fakat pasaportu olmadığı için bunu gerçekleştiremiyordu.
Yarışmaya gitmesine bir gün kalmıştı. Tam bu sırada AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nun girişimleri başladı. Yapılan girişimler sonucu Tambi'nin vatandaşlık kararı Bakanlar Kurulu'na gönderildi. Bakanlar Kurulu'nun onaylamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Aralık 2014 gecesi saat 22.00'de Tambi'yi telefonla arayarak, vatandaşlık müjdesini verdi.

Tambi için o gece Bursa'da hareketli saatler yaşanmış gece yarıları emniyet müdürlüğü açılarak önce nüfus cüzdanı ardından pasaport başvurusu yapılmıştı. Tambi, vatandaş olduktan 9 saat sonra pasaportuna kavuşmuş ve yarışmaya katılmıştı.
Aradan 3 yıl geçti. Geçti geçmesine de bürokrasi yine aynı bürokrasi ve sistem yine hantal.
Bu kez, Türk vatandaşı olmasına rağmen aynı sıkıntıları Bursa Akademix Güzel Sanatlar Merkezi piyano öğretmenlerinden Elena Çekiç'in koçluğunda yarışmalara hazırlanan İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı 12'nci sınıf öğrencisi Damla Koşar da yaşadı.
Koşar, 12 Ağustos'ta yapılan The International Music Competition 'Vienna' Grand Prize Virtuoso 2017 yarışmasına, gönderdiği video ile katıldı ve birinci oldu. Koşar, kazandığını bildiren yazıyla birlikte çok önemli bir davet de aldı.
22 Eylül'de Viyana'nın ünlü salonu Musikverein Vienna'da yapılacak ödül töreninde canlı performansın ardından ödülünü alacaktı. Damla'yı bu başarısından ötürü Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş arayarak kutladı.
Damla, Avusturya'daki etkinlik için Bakanlık aracılığıyla girişim beklerken, hazırlık yapmadı ve seyahat tarihi yaklaşınca gri pasaport sorunu çıktı. Olay yine krize dönüştü. Damla'nın Viyana'ya gitmesinde sorun yaşadığı haberleri çıkınca yine yola çıkmasına bir gün kala bakanlık devreye girdi ve daha önceki gri pasaportunun süresi uzatılarak sorun çözüldü. Yola çıkan Damla, bu akşam Viyana'da sahneye çıkarak hem canlı performans sergileyecek hem de ödülünü alacak.

Sorunun çözümü zor değil

Geçtiğimiz hafta Bursa'da piyano konusunun ön plana çıkmasında büyük katkı sağlayan Elena Çekiç ile röportaj yapmıştım. Konu yetenekli öğrencilerle ilgiliydi. Akademix Güzel Sanatlar Merkezi Yöneticisi Rüstem Avcı ve Elena Çekiç, uzun süredir bu tür sıkıntıların yaşanmaması için 'Harika Çocuklar Yasası'nın çıkarılması için mücadele ediyor. Bir önceki Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, konuya ilgi göstererek, yasanın canlanması için talimat vermişti. Bakan değişince konu unutulmaya yüz tuttu. Bu yasa çıkarsa hem bu sorunlar yaşanmayacak hem de dünyaca ünlü Türk sanatçıların isimlerini daha çok göreceğiz.

Harika Çocuklar Yasası

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafından 1948 yılında hazırlanan 5245 sayılı Harika Çocuklar Yasası, İdil Biret, Suna Kan, Gülsin Onay, Fazıl Say gibi isimlerin uluslararası sanatçı olması konusunda büyük katkı sağladı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan kültür biriminin, yeni bir bakanlık olarak ayrılmasıyla ortada kaldı. Yıllardır yetki devri yapılmayan yasa, piyanoda harika çocuk olarak nitelendirilen Mert Hakan Şeker'in keşfi ile yeniden hatırlandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.