Hava Durumu

Su indirimi tamam, katı atık bedeli incelemeye alındı

Yazının Giriş Tarihi: 23.11.2017 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.11.2017 08:00

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, Alinur Aktaş başkanlığında ikinci toplantıda önemli kararlara imza attı.
Aktaş, göreve başladığının ilk haftasında su ve ulaşımda indirim müjdesi vermiş ancak rakamları açıklamamıştı. Dün yapılan meclis toplantısında Plan ve Bütçe Komisyonu'nun raporu görüşülürken, indirim oranı açıklandı.
Daha önce yaptığı açıklamayı tekrarlayan Aktaş, gönlünden geçen rakamın yüzde 20-25 olduğunu vurgulayarak, bütçenin ancak bu kadarına imkan verdiğinin altını çizdi.
Mecliste oy birliği ile kabul edilen indirim tüm kullanıcılar ve tarifeler için geçerli olacak. Bu indirimin bütçeye yükünün 55 milyon lira olduğunu kaydeden Aktaş, gerekli tasarruflar sağlanırsa ikinci 6 aylık dönem için de yüzde 10 daha indirim müjdesini verdi.
Su faturalarının kabarmasına neden olan diğer bir kalem ise katı atık bedelleri. Başkan Aktaş'ın da dikkatini çeken katı atık bedeli her ilçeye göre değişiyor. 50 liralık bir su faturasının 20 liralık bölümünü bu kalem oluşturuyor. Başkan Aktaş, katı atık bedellerinin de düşürülmesi için çalışma yapılacağını kaydetti.
Bana göre, geçen oturumda MHP Grup Sözcüsü İhsan Bilgili'nin 10 metreküpe kadar olarak düşük tarifeden ücretlendirmenin 15 tona çıkarılması önerisinin yanı sıra BUSKİ'nin şebeke bedeli olarak abonelerden ücret alınmasına son verilmesi talebi de önemliydi. Bilgili, konuyu araştırmış ve İstanbul, Ankara ve İzmir'de bu bedelin abonelerden istenmediğini de belirlemişti. Bu konu gerçekten çok önemli. Gemlik'te geçtiğimiz gün abonelere şebeke yenileme bedeliyle ilgili tebligat yapıldı. Bir abonenin ödeyeceği rakam 133 lira ve çok yüksek bir rakam. Aboneler neredeyse ateş püskürüyor. Bu konunun da su indirimiyle birlikte ele alınması gerektiğine inanıyorum.

Turistik tesislerin yüksek su faturaları

Mecliste su indirimi konusu görüşülürken, CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ'dan bir öneri geldi. Aktuğ, geçen yıl BUSKİ Genel Kurulu'nda su fiyatlarının indirilmesi önerisinin yanı sıra turistik tesislere yüksek bedelle su satışı konusunu gündeme getirdiğini hatırlatarak, bu konunun incelenmesini istedi.
Aktuğ, turistik tesislerin fahiş fiyatlandırma nedeniyle mağdur olduklarını ifade ederek, tesis sahiplerinin bu talepleri kendisine ilettiklerini de aktardı.
Başkan Aktaş da konunun önemli olduğunu bildirerek, bürokratlara incelenmesi talimatını verdi.

Muradiye suları Jeotermal A.Ş.'ye kiralandı

BUSKİ'nin geçen hafta yapılan genel kurulunda gündeme gelen Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Kestel'in Gözede Mahallesi'ne yaklaşık 80 milyon liralık yatırımla yaptırılan ve yüzde 95 oranında tamamlanan Su Şişeleme Tesisi de gündeme geldi.
Aktaş, geçen oturumda 'Yapılmalı mıydı yapılmamalı mıydı o ayrı bir konu. Faaliyete geçtikten sonra işletilmesi veya satılması değerlendirilebilir ancak özel sektör ile kamu mantığını ayırmak gerekir' sözleriyle aslında işletmeye pek de sıcak bakmadığını ifade etmişti. Dün mecliste alınan kararla tesisler Jeotermal A.Ş.'ye kiralandı.
Muradiye markası ile üretime başlamaya gün sayan tesisler, aylık 100 bin lira kira bedeli ile 1 yıllığına Jeotermal A.Ş.'ye kiraya verildi.

Gemlik kordonundaki mescide onay

Gemlik'te son haftaların en çok tartışılan konularından biri Tibel Oteli ve Ticaret Odası binası yıkıldıktan sonra otoparka dönüştürülen alanda mescit yapılmasıydı. Gemlik Belediye Meclisi'nin ardından dün imar değişikliği konusu Büyükşehir Meclisi'ne geldi. 250 metrekarelik alanda yapılacak mescide itiraz gerekçesi eski belediye binası yıkıldıktan sonra yapılan Asım Kocabıyık Camii'ne 150 metre mesafede olmasıydı. Ayrıca MHP'li üyeler küçük bir mescit yerine denize kazık çakılarak alanın genişletilmesini istiyorlardı. MHP'li üyeler Başkan Aktaş'ın son bir kez inceleme yapmasını önerdiler ancak, gelen önerge MHP ve CHP'li üyelerin itirazına rağmen kabul edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.