Hava Durumu

Rota turizm ama Yenişehir Havalimanı kan kaybediyor

Yazının Giriş Tarihi: 07.01.2018 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.01.2018 08:07

Bursa son yıllarda rotasını bacasız sanayi turizme çevirdi. Bu alanda önemli yatırımlar gerçekleştirilirken nihayet Uludağ'ın dört mevsim kullanılması için çok önemli olduğuna inandığım çalıştay gerçekleştirildi.
Uludağ, eğer hazırlanan projeler hayata geçirilirse yeniden görkemli günlerine kavuşacak.
Ancak turizm denilince akla gelen en önemli konulardan biri konaklamanın yanı sıra ulaşım. Bursa, kara ve deniz yollarında son yıllardaki atılımıyla İstanbul'a çok daha yakın hale geldi.
Ancak, günümüzde artık en çok tercih edilen ulaşım türü havayolu. Zaman herkes için önemli. Maalesef Bursa bu konuda sınıfta kalmaya devam ediyor.
18 yıl önce milyonlarca dolar harcayarak hem de uluslararası nitelikte bir havaalanına sahip olan Bursa maalesef bunu bir türlü fırsata çeviremedi. Otoyolun yapılmasıyla İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'na 45 dakikada ulaşılabileceği söylemiyle de iyice gözden düştü.
Bunun sonuçlarını hazırlanan raporlarda görüyoruz.


Israrla Yenişehir Havalimanı'nın takibini yapan İnşaat Mühendisi Cengiz Duman, her yıl ocak ayında resmi istatistikleri derleyerek, Yenişehir Havalimanı'nın raporunu bıkmadan usanmadan hazırlamaya devam ediyor.
Duman'ın 2017 raporu Yenişehir'in nasıl kan kaybettiğini gözler önüne seriyor. 2016 yılında bir önceli yıla oranla yüzde 47 büyüyerek 274 bin 891 yolcu kapasitesine ulaşan havalimanı, 2017 yılında yüzde 8,59 küçülerek 251 bin 279 yolcuya düştü.
En çarpıcı rakam ise Yenişehir, yıllık 2 milyon 250 bin yolcu ka-pasitesinin ancak yüzde 11.11'ini kullanabilmiş.
Duman araştırmasında soruyor; Hiç havaalanı olmayan ya da kullanılmayan bir şehirde turizm olur mu?
Elbette ki olmaz...
Antalya, Dalaman, Bodrum havaalanlarının yıllık kullanımına baktığınızda bu gerçeği tüm çıplaklığıyla görebilirsiniz.
Diğer bir konu Sabiha Gökçen'in yakınlığı ile ilgili değerlendirme. Sinop, Amasya, Samsun, Ordu ve Giresun neredeyse birbirlerine bir saat mesafede ve nüfus toplamları ise Bursa kadar yani 3 milyon. Bu havaalanlarının geçen yılki toplam yolcu sayısı ise 2 milyon 723 bin 730 kişi.
Yine komşu kentimiz Balıkesir Koca Seyit Havaalanı'nı toplam 440 bin 265 kişi kullanmış.
Kimse Balıkesir hemen Bursa'nın dibinde ya da Bandırma-İstanbul arası denizyoluyla 2 saat demezken, iş Bursa'ya gelince değişiyor.
Oysaki Bursa'nın havaalanı o kadar uzak değil. Sabiha Gökçen'in 45 dakikalık mesafede olduğu olgusunun ise tutarlılığı tartışılır. Bursa'nın neresinden 45 dakika?
Bu argümana şöyle de yanıt verilebilir; Kestel artık kent merkezi değil mi? Oradan Yenişehir Havalimanı 15 dakika.

Havalimanı nasıl kurtulur?

Raporunda, Yenişehir Havalimanı'nın nasıl kurtulacağı ile ilgili soruyu yönelten Duman, çözüm önerilerini de anlattı.
İnsanları sadece uçmak için değil, zaman geçirmek için de bu bölgeye çekmeyi amaç edinecek AVM, sosyal donatı alanları, eğlence parkı, freeshoplar, outlet merkezleri gibi alanlar oluşturup Yenişehir Havaalanı ve bölgeyi algıda yakınlaştırıcı projeler üretilmeli
Otopark ücretsiz hale getirilmeli
Yüksek Hızlı Tren ve yeni karayolu bağlantıları ile başta Bursa ve çevre illerin taşımacılık sektörü Yenişehir'e kaydırılabilir. Yine büyük çaplı kargo taşımacılığı için Bursa adres gösterilebilir.
Samsun, Ordu-Giresun, Van, Antalya, İzmir, Kars, Urfa, Gaziantep gibi şehirler ve Üsküp, Filibe, Kosova, Sofya gibi yurtdışı ağına ek olarak yaz dönemlerinde Avusturya, Almanya, Belçika ve Fransa gibi gurbetçi yoğunluğunun çok olduğu ülkelere ayda birkaç kez olsa bile karşılıklı seferler başlatılmalı.


Başta Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, BTSO ve diğer sanayici ve iş adamları ile bu şehirde yaşayan hemşeri dernekleri temsilcileri konunun hassasiyetini kavramalı ve Yenişehir'e sahip çıkmalı.
Bir not da ben ekleyeyim geçtiğimiz günlerde Bursa Kent Konseyi'nde konuşan Bursa Gaziantepliler Derneği Başkanı Bilal Şengüloğlu'nun, Bursa ile Gaziantep arasında uçak seferleri düzenlenmesi halinde haftada iki gün uçakları doldurma sözü diğer derneklere de örnek olmalı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.