Hava Durumu

'Oluşturulan algıya rağmen çok çalıştık ve kazandık'

Yazının Giriş Tarihi: 19.04.2019 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.04.2019 08:07

Her seçimin ardından siyasi partilerde, ilk bir-iki ay, 'neden kazandık ve yahut neden kaybettik'in muhasebesiyle geçer.
AK Parti'de il teşkilatında başlayan süreç, 26-27-28 Nisan tarihlerinde Kızılcahamam'da yapılacak kampta değerlendirilecek. Belediye başkanlarının da katılacağı kampta, raporlar masaya yatırılacak.
Baia Hotel'de yapılan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, hem programda hem de sonrasındaki sohbetimizde seçim sonuçlarının değerlendirmesini yaptı.
Salman, göreve başladığı 23 Ağustos 2017'den beri deyim yerindeyse nefes alacak fırsatı bulamadı. Önce teşkilattaki değişimler, ardından Büyükşehir Belediye başkanının istifası, bahar aylarında durgun bir döneme girilmesi beklenirken, erken seçim kararı ve 24 Haziran seçimleri gerçekleşti.


Ağustos ayından itibaren de yerel seçim hazırlıkları başladı. Salman, yine sahadaydı. Adayların belirlenmesinin ardından son 60 gün, futbol terimiyle 'tam saha pres' taktiğiyle devam etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Şubat gibi erken bir tarihte Bursa mitingini yapması Salman'a göre, sahada daha hızlı yol almalarını sağladı. Erdoğan'ın mitingde, Bursa'nın beklediği yatırımların garantörü ve takipçisi olacağını açıklaması da kampanyaya büyük katkı sağladı.
Adayların yanı sıra başta TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala ve tüm Bursa milletvekillerinin seçim koordinasyon kurulunun hazırladığı program çerçevesinde gece gündüz demeden çalışması başarıyı getirdi.
'AK Parti'ye destek verilmeyeceği gibi bir algı oluşturuldu. Biz bunun başarılı olmayacağına inandık. Bursa da ayağı yere basan projelerimize destek verdi. Çok çalıştık ve kazandık' diyen Salman Nilüfer, Mudanya ve Gemlik'te geçen seçime göre oy oranını artırdıklarına da hatırlattı.
Kampanya döneminde, '300 bin ev ve işyeri ziyareti gerçekleştireceğiz' açıklamasını hatırlattığımızda ise sadece kadın kollarının 100 bin evi ziyaret ettiğini, toplam rakamın ise 350 bine ulaştığını söyledi.

CHP BURSA'DA SEÇİMİ NEDEN KAYBETTİ?

CHP'de İstanbul düğümünün çözülmesinin ardından gündemin ilk maddesi Bursa'daki seçimin kaybedilmesi oldu. Kampanya döneminde Bursa'ya yaptığı üç gezide de seçimi kazanacakları vurgusu yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hayal kırıklığını önceki gün bir televizyon programında yaptığı, 'Bursa içimde bir yaradır. Bursa'da da çok başarılı adayımız vardı. En büyük üzüntüm Bursa'yı kazanamadık. Orada eksiğimiz hatamız var' sözleriyle dile getirdi.
Aslında tartışma Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey'in sandığa sahip çıkılmadığı açıklamasıyla başlamıştı.
Peki, gerçekten sandığa sahip çıkılmadı mı ve sandık görevlileriyle ilgili durum neydi?
CHP Bursa 1'inci Eğitim Koordinatörü Özlem Akbaş Önsoy, bu konuyu en yakın takip eden, hatta içinde olanlardan biri. 'Bursa sandık görevlileri Eğitim Raporu'nu hazırlayıp genel merkeze gönderen Önsoy'un raporundaki durum tespitleri önemli ve bunları maddeler halinde sıralayayım:
Bursa'da intranet sistemine göre 154 asil ve 3916 yedek sandık görevlisinin ataması yapılamadı. Özellikle İYİ Parti'ye verilen ilçelerde bu durum yaşandı. Örgütte bir hayal kırıklığı oluştuğu için sandık listeleri tamamlanamadı.
Meclis üyelikleri için yapılacak eğilim yoklamasının genel merkez tarafından son anda iptal edilmesi ve listelerin oluşmasında örgütün söz hakkının olmaması da kırgınlık yaşanmasının ve sandıklarda oturmak istenmemesinin diğer bir sebebi.

'BOZBEY VE AKKUŞ UYUMLU ÇALIŞMADI'

Bugüne kadar 4 seçim yaşayan Önsoy'a göre, en kötü dönem 31 Mart seçimi. Son güne kadar İnegöl ve Büyükorhan sandıkları konusunda ısrarcı olmasına rağmen eksikler bir türlü tamamlanmamış. Arada kalan da kendileri olmuş. Bunun en büyük nedeni ise Bozbey ile İl Başkanı Hüseyin Akkuş arasındaki koordinasyon eksikliği.


'Eğer İstanbul'da İmamoğlu ve İl Başkanı Kaftancıoğlu gibi uyum olsaydı Bursa'da seçimi kazanırdık' diyen Önsoy'un, şu değerlendirmesi de önemli:
'Aday gösterilip sonradan geri çekilen 3 büyük ilçede sandıktan görevliler çekildi. Kazanabileceğimiz bir seçimi verdiğimizi düşünüyorum'
CHP Bursa'daki seçim sonuçlarını önümüzdeki günlerde daha çok tartışacağa benziyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.