Hava Durumu

Nasıl bir yapısal reform ve iş dünyasının beklentileri

Yazının Giriş Tarihi: 09.04.2019 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.04.2019 08:13

O yıllarda editörlük yaptığım haber ajansının organizasyonu yapması dolayısıyla Uludağ Ekonomi Zirvesi'ni 6 yıl boyunca aralıksız izledim. İlk yılları oldukça şatafatlı olan zirveye kriz kahini Nouriel Roubini gibi uzmanların yanı sıra Hamdi Ulukaya gibi başarı öykülerine sahip işadamları konuk olurdu.
Bu zirvelerin olmazsa olmazı hükümette ekonominin patronu olan bakan veya o dönemdeki unvanlarıyla başbakan yardımcılarıydı. Önce Ali Babacan, ardından Mehmet Şimşek, açılış konuşmalarını yapar, kapanış bölümünde de Türkiye ekonomisinin geleceğini bağımsız bir oturumda değerlendirirlerdi.
Bu konuşmalar, Merkez Bankası başkanlarının yıllık hedefleri gibi iş dünyasına gelecek için yol haritası niteliği taşırdı. Her iki isim uzun yıllar boyunca yaptıkları konuşmalarda sık sık reform konusunu dile getirirken ekonomik argümanların yanı sıra bağımsız ve hızlı yargı, devlet kurumlarının reorganizasyonu ve eğitim konusunda bir an önce adımlar atılması gerektiğini vurgularlardı.
Bu yılki zirveye programda yer almasına rağmen katılamayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yarın Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında ortaya konulan hedefler doğrultusunda hayata geçirilecek reform paketini kamuoyuna duyuracak.

Albayrak'ın daha önce sinyallerini verdiği açıklamasında, büyüme, enflasyon, bankacılık başta olmak üzere tüm alanlarda atılacak adımları içeren genel çerçeve yer alacak.
Bakanın tam reformları açıklayacağı günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'le görüştüğü haberlerinin yer alması oldukça önemli.
Bakan değişikliği olsun veya olmasın iş dünyasının beklentileri aynı noktalarda kesişiyor. Seçimin hemen ardından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay başta olmak üzere iş dünyası temsilcileri, 'Bir an önce seçim atmosferinden sıyrılıp yapısal reformlara ve ekonomimizdeki nitelikli dönüşümü gerçekleştirmeye odaklanmayı' bekliyor.
Yeni ekosisteme uygun dönüşüm süreci ve yapısal reformlardan beklenti ise yatırım, üretim, büyüme ve istihdama destek verecek bir yapının oluşması.
Bakalım Albayrak'ın yeni reform paketi hem iç hem de dış piyasaların beklentilerini karşılayacak mı? Çünkü, ekonomistlere göre, en küçük bir gelişmeye olumsuz tepkiler veren Türk ekonomisi bu kırılgan yapıyı uzun süre taşıyamaz.

NEDEN EĞİTİM REFORMU GEREKTİĞİNE İKİ ÖRNEK

Bursa Sanayicileri ve İş insanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay ise 2019 yılının ekonomide kayıp yılı olmaması için elbirliğiyle çalışma vurgusu yaparken, dünyadaki değişimin sanılandan daha hızlı olduğuna ve eğitim sisteminin buna yetişemediğine dikkat çekti.
Türkay'a göre dünya önemli bir dönemece girdi. Yapay zeka, önümüzdeki yıllarda sanayi, hizmet, tarım, gıda veya inşaat tüm sektörlerde hızla yayılacak. Sektörlerin hareket becerilerine uygun olarak değişecek.
İşte size paradigmanın nasıl değiştiğine iki örnek. Biri otomotiv sektöründen. Herkes elektrikli araçlara doğru planlama beklerken işin içine yapay zeka girince, sadece motor değil kullanım biçimi de değişti. Artık otomobiller paylaşılacak. Şu anda yüzde 4-5 olan kullanım oranı yüzde 60-70'e çıkacak. Bu gelişmeyle otopark ihtiyacı kalmayacak, hatta sigorta primleri azalacak.
Diğeri tekstilden. Üç boyutlu yazıcılar konvansiyonel üretim yöntemlerini alt- üst edecek. İplikten dokumaya boyadan konfeksiyona kadar olan üretim aşamaları ortadan kalkacak. Evdeki bilgisayarınız sizin ölçülerinizi alacak, ekranda isteğiniz gömlek ise bu modele giydirecek. Beğendiyseniz, bir iki gün içinde 3 boyutlu yazıcıda üretilip adresinize gelecek.
İşte bu yüzden hızla değişen dünyaya ayak uydurmak için eğitim anlayışının da hızla değişim göstermesi gerekiyor. Yoksa Türkiye'de yaşanan eğitimin sanayiye uyumsuzluğu daha da derinleşecek.

SERTASLAN'A ZİYARET JESTİ

Siyasette çok güzel hareket olarak nitelendirilen bir ziyaret dün Gemlik'te gerçekleşti. CHP'den Gemlik Belediye Başkanı seçilen Uğur Sertaslan, devir teslim törenine bir önceki başkan Refik Yılmaz'ın gelmeyişine sitem etmişti.
Dün AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık ve AK Parti'nin Gemlik Belediye Başkan adayı Berkay Bulut, makamında Sertaslan'ı ziyaret ederek, hayırlı olsun dileklerini ilettiler.
Ziyaret fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşan Sertaslan da, Zafer Işık ve Berkay Bulut'a teşekkür etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.