Hava Durumu

'Mustafa'nın yeşil-beyaz ve mavi Bursa'sı

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2019 07:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2019 07:25

Bursa'nın önümüzdeki 5 yılına hangi başkan adayının damga vuracağına 31 Mart günü sandık başına gidecek olan seçmen karar verecek.
Yerel yönetim seçimlerinde oy vermede en belirleyici faktör olan siyasi eğilimlerin yerini, son yıllarda kent sorunlarına çözüm getiren projeler ve adayların vizyonu aldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 3 Mart'ta Merinos AKKM'de yeni dönem projelerinin sunumunu görsel bir şovla yapmıştı.
Adaylık tanıtımını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Merinos AKKM'de yapan CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey, proje tanıtımı için Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) salonunu tercih etti.
Bozbey'in 'Ulaşılabilir Şehir', 'Yaşanan/Yaşayan Şehir', 'Yeşil, Beyaz, Mavi Şehir', 'Bereketli Şehir', 'Eşit Şehir', 'Zinde Şehir', 'Katılımcı Şehir' olmak üzere toplam 7 ana başlık altında topladığı projelerinin detaylarını haber sayfalarımızda bulacağınız için ayrıntılara girmeden izlenimlerimi aktarmak istiyorum.
Öncelikle Bozbey'in 'Bursa için paylaşarak, konuşarak, uzlaşarak' başlığı altındaki sunumu için tercih edilen salonun küçük olması nedeniyle çok sayıda izleyici ayakta kaldı.
Katılanlara gelince; CHP milletvekillerinin yanı sıra Millet İttifakı'nda yer alan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kamil Erozan, Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Milli Eğitim ve Milli Savunma eski bakanlarından Turhan Tayan, ittifakın belediye başkan adayları, CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş ve İYİ Parti İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır salondaydı. Dr. Bahadır'a ayrı bir parantez açmakta fayda var. Dr. Bahadır, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Mustafakemalpaşa gezisi sırasında, CHP seçim aracının çarpması sonucu yaralanmıştı. Dr. Bahadır, koltuk değneği ile de olsa salondaki yerini aldı.
Bozbey, sunumuna başlarken kısa bir konuşma yaptı. Ardından yaklaşık yarım saat süren projeler hazırlanan film ile anlatıldı. Bozbey de sahne kenarından görüntüleri izledi ve daha sonra projelerin ana başlıklarına kısa bir özet yaptı.
Ulaşım projeleri Bozbey'in en iddialı olduğu bölümü oluşturdu. Bozbey'in raylı sistemler için öngörülen projeleri M harfi ile numaralandırması dikkat çekti. Şehir Hastanesi ile Mimar Sinan arasındaki 29 kilometrelik, Kayapa- Kestel arasındaki 55 kilometrelik, M2 ve Çalı-Mimar Sinan arasındaki 24 kilometrelik hat, ulaşımın majör projeleri olarak dikkat çekti. Bunların yanı sıra raylı sisteme Güzelyalı, İnegöl ve Mustafakemalpaşa'da tramvay, Gemlik, Kestel, Yenişehir , Gürsu ve Mudanya'ya ise banliyö hatları, Bozbey'in projeleri arasında yer aldı.
Ulaşım projeleri arasında karayolu önerileri de vardı. Bursa'nın yıllardan beri konuştuğu, bir bölümü yeraltından olacak Kestel ve Çalı'yı birbirine bağlayacak Güney Çevre Yolu, Hamitler- Filament Tüneli ve Mudanya çevre yolu dikkat çeken projeler oldu.

SUNUMDAKİ DUYGUSAL ANLAR

Bozbey'in sunumunda suda yüzde 25 indirim, ilk ve ortaokul öğrencilerinden okula gidiş-dönüşlerinde ücret alınmaması, ilkokul birinci sınıf öğrencilerine süt dağıtımı, halk kart gibi vaatlerin yanı sıra insan odaklı projeler de geniş biçimde yer aldı.
Sunumun finali ise salonu dolduran izleyicileri oldukça duygulandırdı. Sadece gözlerin yer aldığı görüntü eşliğindeki doğal sesli anlatımda, kadın ve çocukların bizler için ulaşılması o kadar zor olmayan ayrı bir oda, Uludağ'ı görmek ya da çalışma masası taleplerinin yanı sıra geçim sıkıntısının anlatıldığı film, Sezen Aksu'nun 'Gülümse' şarkısıyla sonlandı.
Bozbey'in son cümlesi ise 'Derdimiz Bursa. Buradaki bir çocuğun gülümsemesini sağlamak bizim görevimiz' oldu.
Sunumun ardından salon çıkışındaki değerlendirmeler ise ilgi çekiciydi. Bir izleyicinin 'Projeler çok güzel ama yapmaya para ve ömür yetmez' sözleri üzerine, Bursa'da sosyal demokrat siyasetin simge isimlerinden Mithat Kırayoğlu, 'Tüm projeler insan odaklı. Çok güzel. Bozbey, 20 yıl da büyükşehirde görev yapmayı planlıyor galiba!' esprisini yaptı.

AKTAŞ, HAYALİNDEKİ BURSA'YI ANLATTI

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın kampanyası da tüm hızıyla devam ediyor. 3 Mart'ta yaptığı genel tanıtımın benzerini salon toplantılarında tekrarlayan Aktaş'ın önceki günkü adresi Bursa 2023 Platformu'nun düzenlediği 'Cumhuriyetin 100'üncü Fethin 697'üncü yılı olan 2023'te nasıl bir Bursa istiyoruz' toplantısıydı.
Akademik odalar ve işadamları derneklerinin katıldığı toplantıda, Aktaş, slaytlar üzerinden projelerini anlattı. Ulaşımdan turizme, uydu kentlerden kentsel dönüşüme uzanan projeleri hakkında bilgi veren Aktaş, Bursa'yı Balkanlar'dan Kafkaslar'a, Anadolu'nun dört bir yanından gelenlerle bir çiçek bahçesine benzetti.
Bursa'nın çok hızlı büyüdüğünü ve buna göre planlama yapılması gerektiğinin altını çizen Aktaş, göreve başlar başlamaz 1/100 binlik imar planı ile kentin geleceğinin anayasasının oluşturulacağını söyledi.
Bursa Platformu, 16 Mart Cuma günü Buzpark tesislerinde CHP'nin Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Bozbey'i dinleyecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.