Hava Durumu

Kötü müttefik savunma sanayii sahibi yaptı

Yazının Giriş Tarihi: 20.07.2018 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.07.2018 08:01

Aslında atasözünün orijinali, 'Kötü komşu insanı (adamı) hacet (mal) sahibi eder'... Türkiye son yıllarda maalesef hem kötü komşu hem de müttefikleri sayesinde milli savunma sanayiini güçlendirerek geliştiriyor.
Bu deneyimi Kıbrıs Barış Harekatı sonrası ambargo döneminde yaşamıştık. Aradan geçen onlarca yıla rağmen aynı pakt içinde yer aldığımız ve müttefik olarak adlandırdığımız ülkelerin Türkiye'ye karşı yaklaşımı değişmedi.
Türkiye'nin bütünlüğüne kast eden terör örgütlerine karşı yürütülen mücadelede, kullanılacak silah ve mühimmat konusunda aynı tavır devam ediyor. Türkiye bu yaklaşımlar nedeniyle özellikle savunma sanayiinin milli hale getirilmesi için adımlar atıyor. Güçlü sanayi alt yapısına sahip Bursa'nın da bu yöndeki katkısı her geçen gün artıyor.
Bursa sanayiinin bu sektörle bağlantısının mimarı ise Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) Genel Müdürü Dr. Mustafa Hatipoğlu, aynı zamanda BTSO Projeler ve Kümeler Koordinatörü ve Bursa Uzay Havacılık ve Savunma Sanayi Kümesi Başkanı olan Dr. Hatipoğlu'nun yürüttüğü çalışmalar sayesinde Bursa'daki firmaların savunma sanayine katkıları büyüyor.
Dr. Hatipoğlu, otomotiv sektöründeki seri üretime alışan firmaların savunma sanayi konusunu AR GE ve sertifikasyon gerektiği için önce yadırgadıklarını ancak daha sonra ilgi duyduklarını belirterek, 'Sanayicilerimizi önce yurt- içi ve yurtdışı firmalarla bir araya getirdik. Ardından geçen yıl geniş kapsamlı bir çalıştay gerçekleştirerek, Bursalı sanayicilerin 18 tane çok özgün projesini sunduk' dedi.
Bursalı firmaların ATAK helikopterlerinin üst versiyonu, çok amaçlı yerli uçak projesi, zırhlı araç ve mühimmat üretimine başladıklarını kaydeden Dr. Hatipoğlu, 2-3 yıl önce yüzde 50 olan yerli ve milli oranının yüzde 70'e çıktığını söyledi.
Türkiye'nin AR GE yönünden bir sıkıntısı olmadığını kaynak bulunması halinde her türlü ürünü geliştirip üretecek kapasiteye ulaşıldığını vurgulayan Hatipoğlu, milli üretim sayesinde Türkiye'nin Suriye'deki operasyonu gerçekleştirecek kapasiteye ulaştığının altını çizdi.

İtalyanlar İHA yakıt deposunu satmadı

Savunma sanayi ile ilgili birçok ürünü Türkiye'nin üretmek zorunda olduğuna dikkat çeken Dr. Hatipoğlu, müttefik ülkelerin savunma sanayi malzemeleri konusunda takındıkları tavrı bizzat yaşamış. Fransa'da katıldığı bir fuarda yakıt tankı üreten bir firmanın Türkiye'ye satış yapmak istediğini söyleyerek yardım istediğini anlatan Dr. Hatipoğlu, "İHA'lar için kullanacağımızı söyleyince, 'Askeri amaçla veremeyiz' yanıtını aldık. 'NATO üyesi değil miyiz. Teröristlere karşı kullanacağız' dememize rağmen 'İtalyan hükümeti yasakladı' yanıtını verdiler. Ardından bizim Uzay Havacılık ve Savunma Sanayi Kümemizde yer alan Ankara'daki bir firma yakıt tanklarının aynısını üretti' diye konuştu.

Demirel'in tren ve şiir sevdası

22'nci dönem CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel'in demiryolu sevdası ve mücadelesi devam ediyor. Her platformda demiryolu mücadelesini sürdüren Kemal Demirel'in bir de şair yönü var. Dün Sönmez Medya'yı ziyaret eden Kemal Demirel, ikinci kitabı olan Gülümse'yi bizler için imzaladı.
İlk kitabı olan 'Umut'un ardından 'Gülümse'yi kaleme alan Kemal Demirel'in her şiiri anılarla yüklü. Daha ilk gençlik yıllarında kaleme aldığı şiirinde, demiryolu sevdası da yer alıyor. Babasının Bingöl'den tayini çıkınca trenle İstanbul'a yolculuğunu hiç unutmamış ve her kömür kokusu aldığında bu geziyi hatırlamış.
Hızlı tren konusunda son aylardaki gelişmeler, umut verici. 2019'da Kemal Demirel'in tren hasreti sona erecek sanırım.

Eski meslektaş yeni oyuncudan saat kulesi sitemi

Yaşadığınız kentteki bazı görüntüleri bir süre sonra kanıksar hale geliyorsunuz. Bir süre ayrı kaldıktan sonra ise değişiklikler hemen dikkat çeker hale geliyor.
Fercan Bay, Bursa'da uzun yıllar spor ve magazin muhabirliği yaptıktan sonra İstanbul'a yerleşerek, oyunculuğa adım attı. Önce diziler, ardından tiyatro sahnesi derken çekimleri devam eden 'Çiftlik Bank Tosun Firarda' filminde başrolde oynayan Fercan Bay'ın geçtiğimiz günlerde geldiği Bursa'daki bir çirkinlik dikkatini çekmiş.
Tophane'de saat kulesinin en üst kısmında yer alan plastik doğramadan yapılan bölümün çirkinliğini fotoğraflayarak bizlere göndermiş. Fotoğrafa bakınca gerçekten çirkinliği fark ediyorsunuz. Biz de ilgililerin dikkatine sunuyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.