Hava Durumu

Kelebek gibi zarif kaya kadar sert

Yazının Giriş Tarihi: 04.12.2017 08:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2017 08:50

Sena Aydın, savunma sporları olan taekwondoda dünya şampiyonu, kick boksta Türkiye ikincisi, aynı zamanda Latin dansçısı. Almanya ile Türkiye arasında mekik dokuyarak geçirdiği 21 yılda, zirveye çıkmayı başaran Sena'nın hedefi hem spor hayatını sürdürmek hem de çok iyi bir oyuncu olmak.

Kelebek gibi zarifçe dans eden Sena, aynı zamanda kaya gibi de sert. Metro çıkışında Sena'ya taciz girişiminde bulunan bir kişi, yediği uçak tekmenin ardından canını zor kurtarmış.
Kıvırcık saçlı oldukça narin görünümlü ve yüzünden gülümseme eksik olmayan Seda Aydın'ı ilk gördüğümde, 'Bu mu taekwondo ve kick boks şampiyonu' diye kafamda soru işareti uyanmıştı. Önce fotoğraflar ardından öyküsünü dinleyince Sena'nın henüz yaşamının baharında olmasına rağmen onlarca başarıya imza attığını öğrendim.
Almanya Bremen doğumlu olan Sena daha 21 yaşında, 1.73 boyunda ve 52 kilo. Halen Uludağ Üniversitesi Dış Ticaret bölümünde öğrenci. Spor hayatı ise öğrenciliğinden daha ilginç. 4 yaşında başladığı taekwondo'da 9 yaşında siyah kuşak sahibi olmuş. Yetmemiş 17 yaşına geldiğinde ise dünya şampiyonluğu kürsüsüne çıkmayı başarmış. Daha sonra kick boks ta Türkiye ikincisi olan Sena'nın son hüneri ise Latin dansları. Bu alanda da başarılarına yenilerini eklemek için hazırlıklar yapıyor. Asıl amacı ise hem sporcu hem de iyi bir oyuncu olabilmek.
Hayatı Almanya ile Türkiye arasında mekik dokuyarak geçen Sena Aydın, bu gidiş-gelişlerinin ardından ailesiyle Bursa'ya yerleşmiş. KKTC Cumhurbaşkanı'ndan 'bizim sporcumuz ol. Ev, araba, babana işyeri' tekliflerini ise Bursa sevgisi nedeniyle kabul etmemiş.

10 parmağında 10 marifet bulunan Sena Aydın'ın spor yaşamı ve gelecekteki planlarını konuştuk.

Spora ilginiz nasıl başladı?

Almanya'da spora başladım. 4 yaşındayken babam beni taekwondo ile tanıştırdı. Sonra Türkiye'ye gel-git yaptığımız zamanlarda taekwondo'yu bırakamadım. Hep sürekli antrenman yapıp kendimi geliştiriyordum. Türkiye'de yapılan taekwondo WTF. İlk 5 yıl WTF'de çalışma yaptım. Siyah kuşak birinci danımı 9 yaşında aldım.
Sonra Türkiye'de çok az yapılan GTF ve ITF türüne geçtim. Siyah kuşak ikinci dan oldum ve direkt Türk Milli Takımı'na girdim. 9 yaşındayken milli sporcu oldum. Sürekli Türkiye ve yurtdışında müsaba-kalara katılıyordum. 17 yaşındayken 2013 yılında GTF'de Dünya Şampiyonu oldum. En çok Kıbrıs'ta oluyor. Çünkü bu GTF ve ITF'nin doğuşu Kıbrıs'ta. Sonra çok başarılı olduğum için Kıbrıs Cumhurbaşkanı beni istedi. Oranın hem milli takımına girmemi hem de ailemi Kıbrıs'a getirmemi istedi. Aynı zamanda eşinin de koruması olacaktım. Ev, araba ve babama da işyeri kurma teklifi yapılmıştı. Ama artık Bursa'da yaşamak istediğim için kabul etmedim. Bu teklif hala geçerli.

Okul durumu ne oldu bu arada?

Sporun yanında eğitimime de devam ettim. Uludağ Üniversitesi'nde dış ticaret okuyorum. Konservatuvar ve oyunculuk hayalimdi. Farklı bir meslekten diplomam olsun diye üniversite eğitimine başladım. Birinci sınıftayım. Ayrıca Adile Naşit Tiyatro Merkezi'nde de 4 dönem eğitim aldım.

Latin dans merakı nasıl başladı?

Taekwondo yarışmaları sırasında kamp dönemim olmuştu. Kıbrıs'ta yaşadığım dönemde 5-6 ay yaptım. Tekrar Türkiye'de dans adına bir yerlere gelebilmek için başladım. Bir yıl önce başladım. Salsa bacata, kizomba yapı-yorum. Profesyonel anlamda yarışmalara katılmak için hazırlık yapıyorum.

Hedefiniz ne?

En fazla kendime yakıştırdığım oyunculuk. Bu konuda yeteneğim olduğuna da inanıyorum. Survivor'a katılmayı düşünüyordum. Ama kalbimle ilgili küçük bir sorun çıktığı için vazgeçtim. taekwondo'ya da o yüzden ara verdim.

Oyunculuk deneyiminiz oldu mu?

Kehribar dizisinde iki bölüm oynamıştım. Kliplerde oynadım. Halen modellik ve dansçılık devam ediyor.

Hiç erkek dövdün mü ?

Çok dövdüm. taekwondo'ya başladığımdan beri. Bu babamdan da kaynaklanıyor. Yarışmalara hep erkek rakiplerle hazırlandım. Hiç kadın rakip seçmezdim. Antrenmanların son yarım saati kombine maç yaparız hiçbir zaman bayanlarla dövüşmedim. Hep erkeklerle dövüştüm. Erkeklerin sertliğine alıştım.

Dışarıda hiç erkeklerle kavga ettin mi?

Metrodan inerken telefonla annemle konuşuyordum. Metronun çıkış yeri de çok dardı. Bir tek ben varım. Adam yanımdan geçerken kolunu belime doğru çarptırdı. Şöyle baktım. Sonra devam ettim. İkinci kez kolunu çarptırınca boğazından tutarak tekme attım. Çevredekiler zor elimden aldılar. Ama ağzı burnu kan içinde kalmıştı.

Kadınların sokaklarda kendilerini koruması için savunma sporlarını önerir misin?

Tabii ki öneririm. Kendilerine güvenlerinin artmasında en büyük etken savunma sporları. Her kadının bu eğitimi almasını öneririm. İmkan verilirse ücretsiz olarak kadınlara yakın savunma eğitimi veririm. İleride kendi salonumu açmayı da düşünüyorum.

Senin savunma sporu yaptığını öğrendiklerinde erkeklerin davranış biçimleri değişiyor mu?

Hemen değişiyor. Hayatında hiç savunma sporlarıyla ilgilenmemiş bir bayanla benim bir erkeğe duruşum tamamen farklı. Öğrendiklerinde bir irkilme oluyor. Sonra defans onlara geçiyor.

İstanbul'a gitmeyi düşünüyor musun?

Hedefim şu anda Bursa'da kalmak ama oyunculukla ilgili teklifler olursa giderim.

Kadının toplumdaki pozisyonu ve fırsat eşitliği hakkında neler düşünüyorsun?

Kadınlar hep kendini 1-0 yenik görüyor. Bunun nedeni de toplumun kendilerine biçtiği rolü kabullenmelerinden kaynaklanıyor. Almanya'da da böyle. Hatta Almanya'da biraz daha fazla. Alman kadınları Türk kadınlarından daha özgüvensizler. Türk kadınlarının özgüveni daha fazla.
Kadına şiddetle ilgili verilen cezalar az. Bana göre ceza miktarları artırılsa bunun azalacağına inanıyorum.

5 yıl sonra kendini nerede görmek istiyorsun?

Ne yaparsam yapayım her şeyin en doğrusunu yapmak için çaba gösteriyorum. Güzel yerlere gelemesem bile bulunduğum kademenin en iyi yerinde olmak istiyorum. Ama gönlümden geçen 26 yaşında çok ünlü bir oyuncu olmak.

Hangi rolleri kendine yakın buluyorsun?

Aksiyon dizileri veya filmlerindeki atak ve gözünü budaktan ayırmayan polis veya subay rolleri. Romantik filmlerde de oynayabilirim.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.