Hava Durumu

Karabıyık: Sistem uymadı, oturmadı, yürümüyor

Yazının Giriş Tarihi: 04.10.2019 09:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 09:50

Son günlerde siyasetin sıcak gündemini yaratan tartışmanın fitilini deneyimli politikacı Faruk Çelik, Bursa'dan ateşledi. Seçimlerde 40 artı 1 tartışması TBMM'nin açılış resepsiyonuna da damgasını vurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da adres olarak muhalefeti gösterdi.

Bir ASTV klasiği haline gelen Sönmez Medya Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu olan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, tartışmaları yorumladı.
Prof. Dr. Karabıyık'a göre, bu tür tartışmalar nabız yoklaması. Daha önce de benzerleri yapıldı. Son yoklamalarda AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın oyları düşüyor. O nedenle bu tür tartışmalar gündeme getirilmiş olabilir.
CHP'nin başından beri bu sisteme karşı olduğu ve güçlendirilmiş bir parlamenter sistem istedikleri vurgusunu yapan Prof. Dr. Karabıyık'ın değerlendirmesi; ucube olarak nitelediği sistemin yürümediği.
AK Parti'lilerin de bunun farkında olduğunu ve sürekli revizyonlar yapıldığını savunan Prof. Dr. Karabıyık, şöyle devam etti:
'Yasalar mecliste değil Beştepe'nin koridorlarında şekilleniyor. Sorun cumhurbaşkanının aynı zamanda bir partinin genel başkanı olmasında. Oysa tarafsızlık yemini var. Dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bir sistem. Oturmadı, uymadı, yürümüyor. Bütün göstergeler son bir yılda yere çakıldı. Sistemin bütünüyle kaldırılması gerekiyor.'



TBMM'de komisyonda görüşülmeye başlanan yargı reformu paketini de Prof. Dr. Karabıyık'a sorduk.
30 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra vatandaşın beklentilerinin arttığını ifade eden Prof. Dr. Karabıyık, 'Meclise geldiğinde görüldü ki siyaseten ve göz doldurmak için getirilmiş birtakım maddeler' değerlendirmesini yaptı.

CHP'nin tüm siyasi partilerin görüşlerine başvurarak 12 maddelik yargı reformu paketi sunacağını bildiren Prof. Dr. Karabıyık'a göre, HSYK'yı da kapsayacak, özgürlüklerin önünü açacak bir değişiklik olmadığı sürece yargı reformundan söz etmek mümkün değil.

'EKONOMİK VERİLER GERÇEKTEN KÖTÜ'

Prof. Dr. Karabıyık, parlamenter olmadan önce Uludağ Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyordu. Uzmanlık alanı da ekonomi. Yeni ekonomik paket ve zamlar konusunu da değerlendirmesini sorduk.
CHP olarak 17 yıllık AK Parti iktidarını 12 datayı esas alarak incelemeye aldıklarını bildiren Prof. Dr. Karabıyık, son 5 yıl ve özellikle şaha kalkılacak denilen son bir yılda bütün göstergelerde bozulma yaşandığını savundu.
Bir tek cari açığın düştüğünü, ancak bunun da büyüme olmamasından kaynaklandığı vurgusu yapan Prof. Dr. Karabıyık, zamların enflasyon rakamlarının belirlendiği her ayın 23'ünden sonra yapıldığını, bu tür ötelemelere rağmen sonuçların gerçekten kötü olduğu değerlendirmesini yaptı.

'İL BAŞKANI ADAYIM YOK, TERCİHİM VAR!'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Mart seçimleri sonrası Bursa ile ilgili her değerlendirmesinde, 'içimizdeki yara' tabirini kullanıyor. Prof. Dr. Karabıyık da genel merkezde herkesin aynı görüşte olduğunu anlatarak,o yüzden Bursa seçimlerinin tüm yönleriyle araştırıldığını ve masaya yatırıldığını söyledi.

'Bir başarısızlık ve hata varsa bunda herkesin sorumluluğu var' diyen Prof. Dr. Karabıyık, bu seçimdeki hatalardan ders çıkararak, Bursa'yı mutlaka kazanacaklarını ifade etti.
CHP'deki tartışma konularından biri de önseçim. Kılıçdaroğlu ve genel merkezin her zaman önseçimden yana olduğunun altını çizen genel merkezin aday belirlemesinde de isabetli sonuçlar alınmasına örnek olarak da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu'nu gösterdi.

Kılıçdaroğlu'nun kongre dönemiyle ilgili açıklamalarının yanlış anlaşıldığının da altını çizen Prof. Dr. Karabıyık, 'Örgüt içindeki arkadaşlarımız da aynı soruları yöneltiyor. Genel merkez kongrelerin uzlaşma içinde yapılmasını istiyor.

'TEK BİR ADAY BELİRLEYİN ANLAYIŞI YOK'

Prof. Dr. Karabıyık'a 'Bursa'daki durum ne desteklediğiniz aday var mı?' sorusunu da yönelttik. O da yanıtladı: Benim desteklediğim aday yok. Tercihim var. O da başkan olacak kişinin uzlaşmacı ve birleştirici olması.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.