Hava Durumu

Ivanka Trump'tan sihirli dokunuş

Yazının Giriş Tarihi: 12.09.2017 09:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.09.2017 09:12

Türkiye'nin son yıllarda en önemli ihracat kalemleri arasında yer alan mermerin yıldızı anlamlı dokunuşlarla parlıyor. Bugün Anadolu topraklarından çıkan mermer türleri dünyanın en seçkin mekanlarında kullanılıyor.
Bunun sırrı, hem mermer çeşitliliğindeki zenginlikte, hem de mermer sanayicilerinin dünyanın her yerindeki fuarlarda boy göstermesi.
Bizim mezar veya merdiven mermerinin bir anda dünyada yılın ürünü olması da ABD Başkanı Donald Trump'ın kızı Ivanka'nın sihirli dokunuşuyla gerçekleşmişti.


Öyküyü biraz anlatayım ardından geçtiğimiz cumartesi günü görüştüğümüz Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ergün Efendioğlu'nun yeni gelişmelerle ilgili açıklamasını aktarayım. Orhangazi'de kurulu Efendioğlu firması, aralarında Marmara Adası'ndan çıkarılan mermer türlerinin de bulunduğu ürünleri dünyanın birçok yerine ihraç ediyor. Amerika'da büyük siyasetçilerin, sporcuların, çok büyük mimarların projelerinde bu mermerler kullanılıyor.


Bunların arasında o dönem, şimdiki ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'nin birçok yerindeki seçkin yapıları da var. Trump adına işlerinin takibini de kızı Ivanka Trump yürütüyor. 2014 yılında, İvanka Trump mermeri görünce hemen mekanlarda kullanımı ile ilgili aklında fikir canlanıyor. 'Çizgili Marmara mermeri kullanılarak banyonun duvarlarında çizgi takip ettirebilir mi?' diye. Daha önce İtalyanlardan istemişler ama böyle bir şeyin mümkün olmadığı yanıtı alınca Efendioğlu'na yönelmişler. Ivanka Trump hemen iki mimarını Türkiye'ye göndermiş. Kış aylarında gittikleri Marmara Adası'ndaki ocakları görünce ikna olmuşlar.
Ivanka Trump'un istediği mermerler, oteller, alışveriş merkezleri gibi bütün Trump projelerinin ıslak zeminlerini süslemeye başlamış. Sadece ABD ile de sınırlı kalmamış. Listeyi buradan vermenin imkanı yok. Merak eden şirketin internet sitesine girip bizim mezarlık mermerinin hangi mekanlarda nasıl estetik bir biçimde kullanıldığını görebilir. Benim favorim Japonya'daki parfümeri mekanı.

Yılın ürünü seçildiğinden haberi yok

Ivanka Trump'ın dokunuşuyla Marmara mermeri bir yıl sonra ABD'den 'Ekvator' adıyla "Award of Merit" isimli mimarlık ödülünü alır. Ancak, bundan Ergün Efendioğlu'nun haberi yine fuar için gittiği ABD'de olur. Stantta tanıtım için beklerken, yanlarına 50'li yaşlarda biri gelir. Gözlük değiştirerek Marmara mermerini yakından incelemeye başlar ve sorar; 'Yılın ürünü seçilen bu mu?' Efendioğlu, konuyu bilmediği için 'Bu beyaz Marmara' yanıtını verir. Ziyaretçi üsteler 'Bu yılın ürünü haberiniz yok mu?' Israr üzerine Ergün Efendioğlu'nu fuarda mermer sektörü ile ilgili yayınların olduğu standa götürür. Marmara mermeri sektör dergisinin kapağını süslemekte ve üzerinde 'yılın ürünü' yazmaktadır.

İşlenmiş mermerle kârlılık artar

Bu arada, önümüzdeki dönemde Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı'ndan ayrılacak olan Ergün Efendioğlu ve yeni dönem için aday olan halen Meclis Başkanı Ergün Hatırlı ile sohbette tabii sadece Ivanka Trump'ı konuşmuyoruz. Efendioğlu, Türkiye'nin 14 milyar ton olan dünya mermer rezervlerinin yüzde 30'una sahip olmasına rağmen ihracat gelirinin az olmasından yakınıyor. Bunun nedeni ise blok satışı. Türk ihracatçısının tonunu 500-600 dolara sattığı mermeri İtalya tasarım katarak bin 200 dolara satıyor. O yüzden Türk ihracatçısının da tasarıma yönelmesi gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.