Hava Durumu

İnternet bağımlılığında pilot kent Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2018 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2018 08:26

Öyle çok eski yıllara gitmeye gerek yok. Halk sağlığı denince akla gelen hastalıklar belliydi. Bazıları tüberküloz, kızamık, çiçek gibi bulaşıcı olan bu hastalıklar için uluslararası destekli mücadele programları uygulanırdı.
Bu hastalıklarla mücadele elbette ki bitmedi ama yeni vebalar türedi. Önce alkol, sigara ve uyuşturucu, ardından 20 yıl önce anlatsalar kimsenin inanmayacağı internet ve sosyal medya bağımlılığı, obezite gibi yeni vebalar ortaya çıktı.
Hayatımızın her anını sosyal medya ile yaşar hale geldik. Geçtiğimiz gün deniz kıyısındaki bir çay bahçesinde tanık oldum. Çevremdeki masalarda oturanların tamamı ellerindeki cep telefonlarıyla oynuyordu. Belli ki günün stresinden kurtulmak için kendilerini deniz kıyısına atmışlar. Sohbet yerine cep telefonu ekranına gömülen bu gençler, aslında stresi yaşamaya devam ediyorlar. Sohbet yok mu? Var ama bir-iki kelimeyi geçmiyor. O da sosyal medyadaki bir caps veya videoyu göstermek için birkaç saniyeliğine.
Bu tehlike başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun her kesimini tehdit eder hale geldi. Başka ülkelerde like yani paylaşımın beğenilmesi bağımlılığı Facebook'la tanışan teyzeler arasında bile baş gösterdi. Paylaşımını beğenmeyen komşusuyla selamı sabahı kesenler bile var.
Bu nedenlerden ötürü tıpkı uyuşturucu kullanımı gibi internet ve sosyal medya bağımlılığı halk sağlığı kapsamına alınarak, üstelik bakanlıklar arası koordinasyonlarla mücadele için çalışma başlatıldı. Pilot il de Bursa. Öncelik çocukları ve gençleri bu alışkanlıktan uzaklaştırmak. Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürütülen çalışmayı anlattı. Bir okuldaki 3 bin öğrenci ile tek tek görüşülerek, yapılan çalışmada, hiç de azımsanmayacak sayıda, internet ve sosyal medya bağımlısı tespit edildi. Bunların tedavileri için de çalışma başlatıldı. Ayrıca, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde de internet ve sosyal medya bağımlılığı için poliklinik hizmeti verilmeye başlandı.
Dr. Akan, bu konuda ailelere de büyük görev düştüğünün altını çizerek, problemle karşılaşan ailelerin Bursa'da yaygınlaşan Sağlıklı Yaşam Merkezlerine başvurmalarını istedi.

Bursa'ya özel kentsel dönüşüm master planı

24 Haziran seçimleri Bursa için ilkleri yaşattı. 2003 yılında AK Parti'de siyasete başlayan Atilla Ödünç, 9 yıl Büyükşehir Belediyesi Başkanvekilliği yaptı. 9 yıllık sürenin 5 yılını imar komisyonu üyeliği 4 yılını da komisyon başkanlığı yaparak geçiren Ödünç, belediye meclisi üyeliğinden milletvekilliğine seçilen ilk siyasetçi oldu. Bursa'daki kentsel dönüşüm konusunu en iyi bilenlerden biri olan Ödünç, Sönmez Medya'yı ziyaretinde, parlamentoda Bursa'nın imarla ilgili sorunlarına çözüm üretmek için çalışacağını söyledi.
Kentsel dönüşümün Bursa için hayati önem taşıdığını vurgulayan Ödünç'e göre, İmar Barışı, kentsel dönüşüm için vatandaşın elini güçlendirdi. Ancak, Bursa'nın bu sorunu çözebilmesi için farklı yaklaşımlara da ihtiyacı var. Bu nedenle Bursa'ya özel bir kentsel dönüşüm master planının hazırlanması gerekiyor. Böyle bir yasal düzenlemeyle sorunların çözümü için önemli bir adım atılmış olur.
Ödünç'e kentsel dönüşümün Türkiye'deki en kötü örneklerinden biri olan Doğanbey TOKİ'yi de sorduk. Ödünç, bu sorunun Bursa Büyükşehir Belediyesi imkanlarıyla çözümünün mümkün olmayacağını belirterek, 'Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan konuyla yakından ilgileniyor. TOKİ imkanlarıyla hak sahipleri mağdur edilmeden bir çözüm üretilebilir' dedi.

Yeni vekiller pazartesi Ankara'ya gidiyor

Bursa'nın milletvekili sayısı 24 Haziran'da 20'ye çıktı. Seçimi kazanan vekillerin İl Seçim Kurulu'ndan mazbatalarını almasıyla da iş resmiyet kazanacak. Atilla Ödünç, itirazların tamamlanmasıyla cuma gününe kadar il seçim kurulunun mazbataları vereceğini ve AK Partili vekillerin de pazartesi günü ön kayıt için top-lu olarak TBMM'ye gideceklerini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.