Hava Durumu

İnegöl'de 'Taban'dan dönüşüm başladı

Yazının Giriş Tarihi: 13.12.2019 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.12.2019 08:12

İnegöl denilince akla köfte ve mobilya geliyor. Hazır olun bu algı önümüzdeki yıllarda değişecek. Elbette ki köfte ve mobilya değer üretip ilçeye katkı sağlamaya devam edecek ancak Belediye Başkanı Alper Taban'ın başlattığı özellikle dijitalleşme, akıllı ve temiz şehir atağı daha çok konuşulacak. Başlatılan uygulama şimdiden Türkiye çapında ödüller almaya başladı bile...
ASTV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu olan Alper Taban, geçen dönem Alinur Aktaş'ın büyükşehir belediyesine gelmesiyle başkanlık koltuğuna oturmuş, ardından 31 Mart seçimlerinde de başarı göstermişti.
Alper Taban, işletme mezunu ve aynı zamanda Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında yüksek lisans sahibi bir iletişimci. Kurucusu olduğu telekomünikasyon firmasında yönetici olarak görev yaparken siyasete atılan Taban, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra özel sektör deneyimini belediye yönetiminde uygulayarak kısa sürede başarılar elde etti.

Bunlardan en önemlisi e-belediyecilik alanında gerçekleştirildi. Öncelikle kalite yönetimi ve vatandaş memnuniyetiyle ilgili standardizasyon sağlandıktan sonra kurumsal değişimin merkezine teknolojik dönüşüm oturtuldu. İlk hedef 41 hizmetin e-devlet üzerinden verilmesiydi. Yapılan çalışmalar sonucu 41 hedefine ulaşılmasa da 31 kalem hizmetin e-devlet üzerinden verilmesiyle Türkiye'nin lider belediyesi oldu ve İçişleri Bakanlığı tarafından ödüllendirildi. 7 hizmetin daha yine e-devlet üzerinden verilmesi için hazırlıklar devam ediyor. Çağrı merkezindeki 5 saniyede yanıt ise bu konuda bir rekor.
Azımsanacak bir başarı değil. Düşünsenize Türkiye'de 30'u büyükşehir olmak üzere 1389 belediye arasından birinci olabilmek büyük başarı. Ayrıca kurulan yazılım sayesinde tüm belediye uygulamaları akıllı telefon ekranından görülebiliyor. Program sırasında telefon ekranına bakan Taban, bir saniye gibi kısa bir sürede 2019'un bütçe gerçekleşme rakamının yüzde 85'e ulaştığını bizlerle de paylaştı.
'Şehrimizi veriyle yönetmek istiyoruz' diyen Taban, veriyle yönetim sayesinde daha isabetli karar alınacağına inanıyor. Yeni hedef dijital dönüşümün akıllı şehircilikte kullanılması. Önümüzdeki ay Belediyeler Birliği'nin Akıllı Şehir Çalıştayı'nda sunulacak kısa adı VİM olan Vatandaş İletişim Merkezi bunun bir adımı olacak. Kent merkezinin çeşitli yerlerine konulacak bu merkezlerde internet kullanmasını bilmeyenler bile bir tuşla belediye ile canlı bağlantı kurarak sorununu anlatacak. Ayrıca bu merkezlerde engelli ve mobil iletişim araçları şarj edilebilecek. Taban bu projeden de ödül bekliyor.

TEMİZLİKTEKİ DÖNÜŞÜMÜ ORHANGAZİ DE ÖRNEK ALIYOR

Alper Taban ikinci radikal adımı ise temizlik hizmetlerinde attı. Taban, temizlik şirketiyle sözleşme sona erince bu hizmetlerin belediye tarafından verilmesiyle ilgili ciddi bir karar aldı. Ona göre, bu dönüşüm hem hizmetlerin daha iyi yapılmasına sağlayacak, hem de belediye gelirini artıracak. Son sistem 32 araç 9 milyon lira ödeme yapılarak alındı. Bu araçların borçları da ocak ayında tamamlanacak. Hizmetin belediyeye geçmesiyle Taban, temizlik konusunda farkındalık oluşturmak için de kampanyalar başlattı. Önemli olan kentin kirletilmemesiydi. Bu amaçla protokolle birlikte caddelerden çöp topladı.
Temizlikte elde edilen bu başarı Orhangazi Belediyesi'nin de dikkatini çekti. Orhangazi'nin de önümüzdeki aylarda temizlik hizmetlerini kendisinin yapması bekleniyor.

TURGUT ALP'IN TÜRBESİNE DÜZENLEME

İnegöl'deki Oylat Kaplıcaları uzun yıllardan beri bölgenin önemli bir cazibe merkezi. Alper Taban'ın hedefi yıllık 300 bin olan konaklama sayısını bir milyona çıkarmak. Taban, Oylat'ı anlatırken ikinci bir termal kaynak haberini de verdi. Ankara yolu üzerinde yapılan sondajda Oylat kadar kaliteli termal su bulundu. İstanbul Üniversitesi'ndeki incelemeler sonucu şifalı olduğu ortaya çıkan bu suyun değerlendirilmesi için termal tesis proje çalışmaları da başlayacak.
Bu arada, Diriliş Ertuğrul dizisiyle birlikte Osmanlı'nın kuruluş öyküsü sadece Türkiye'de değil dünyada büyük ilgi gördü. Dizide yer alan Turgut Alp karakteri, İnegöl'ü fetheden kahraman. Türbesi de İnegöl'de bulunuyor. Alper Taban, ziyaretçi sayısı diziyle birlikte artan Turgut Alp'in türbe ve çevresinde düzenleme yapılması için 2 milyon liralık proje hazırladı. Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın beğendiği projenin uygulanmasıyla bölgeye gelenlerin alışveriş yapıp dinlenebilecekleri mekanlar da oluşturulacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.