Hava Durumu

Hisar Projesi'ne Antakya modeli...

Yazının Giriş Tarihi: 01.10.2019 08:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.10.2019 08:47

Bursa'nın kalbi Osmangazi ise Osmangazi'nin kalbi de Hisar'dır. Yapılan kazı çalışmaları da bunu ispatlıyor zaten. Her katman bir medeniyetin izini günümüze taşıyor.
Osmangazi Belediyesi, Hisar bölgesi için arkeoparkın da yer aldığı kapsamlı bir proje yürütüyor. Projenin Oruçbey Caddesi bölümü önümüzdeki açılış için gün sayıyor.

ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programının konuğu olan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bölgeyi açık hava müzesine çevirerek, kent turizmine kazandıracak projeyi detaylarıyla anlattı. Tarihi Kentler Birliği geçmiş yıllarda Bursa'da kuruldu ve tüm Türkiye'ye Bursa'nın öncülüğünde yayıldı. Bursa'nın tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkan projeleri Türkiye'ye örnek oldu.

Hisar Projesi için araştırmalarını sürdüren Dündar, önceki hafta Tarihi Kentler Birliği heyeti ile birlikte Antakya'da incelemelerde bulundu.


Antakya, medeniyetler kapısı bir kent. Neresini kazarsanız tarih fışkırıyor. Dündar'ın inceleme yaptığı yerlerden biri de Hisar'a benzeyen tarihi bölgedeki bir otel. İnşaat kazıları sırasında çok değerli mozaikler çıkınca müze duruma el koymuş. Sonunda orta yol bulunarak, 100 odalı otel çelik kolonlar üzerine kurulmuş altı ise yine müteahhit firma tarafından finanse edilerek müze olarak düzenlenmiş.
Bunun hemen yakınında ise 54 dönüm arazi üzerine kurulan ve 17 bin metrekare kapalı alanı bulunan Türkiye'nin en büyük mozaik müzesi var.


İncelemeleri sonunda Hisar için önemli notlar alan Dündar'ın yapmak istediği proje ile benzerlik taşıyor. Hisar'da 9 dönümlük alanda kazı çalışması yapılıyor. Müze için bakanlıkla görüşülüp, hem oradan çıkan eserleri hem de Bursa'nın başka yerlerdeki benzer arkeolojik kalıntıları burada toplamak istiyor. Müzenin yanı sıra projenin tamamlanmasıyla ortaya çıkan akslarda hareketliliğin sağlanması. Bu da ancak ticari alanların gelişmesiyle mümkün olacak. Butik oteller, yöresel ürünlerin ve hediyelik eşyaların satıldığı işyerleri bunu sağlayabilir. Proje sayesinde Türbeler bölgesinden çıkıldıktan sonra Üftade Cami, kazı alanı Alaattin Camii'ye kadar uzanacak. Yeni güzergahlar turistin Bursa'da kalma süresini de uzatacak. Dündar'a göre, belediye öncülük yapıp yön gösterecek ondan sonrası tıpkı Antakya'daki gibi girişimciler tarafından gerçekleştirilecek.

ULUDAĞ'IN ZİRVESİNE BAYRAK DİREĞİ TAŞIDILAR

Eteklerinde Bursa'nın yer aldığı Uludağ'ın zirvesi 2543 metre yükseklikte. Her yıl profesyonel amatör binlerce dağcının tırmandığı zirve noktasında ise içi kaya ile dolu bir kutu zirveyi gösteriyor.

Dağcılık Federasyonu Bursa Temsilciliği zirveye bir bayrak direği kazandırmak için geçtiğimiz hafta sonu çalışma başlattı. Sponsor olan bir firmanın hazırladığı direk Yıldırımlı dağcılar Şaban Altındiş, Atilla Ertan ve Mustafa Tetik tarafın Kilimli Gölü kıyısından zirveye kadar omuzlarda taşındı.


Zirvenin rakımını gösteren kutunun yanına dikilen direğe bayraklar da asılarak hatıra fotoğrafı çekildi. Direği sabitleyecek malzemeler ise bu hafta sonu taşınacak ve Milli Parklar Müdürlüğü'nden izin alındıktan sonra zirvede artık üzerinde Türk bayrağı olan direk yer alacak.

DEPREM UZMANI, ÇANKIRI ENDİŞESİNDE HAKLI ÇIKTI

Çankırı'da 15 Eylül'de peş peşe gelen sarsıntılar üzerine Bursa faylarını uydular aracılığıyla araştırmasından tanıdığımız Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Geomatematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, bir gün sonra sosyal medya hesabından ' İşte bu deprem Marmara için beni korkutur' yorumunu yapmıştı. Nedenini sorduğumuzda ise araştırmaya dayalı değerlendirmesini şu sözlerle anlatmıştı.

'Marmara'daki stres en üst seviyedeyken orta ölçekli de olsa depremlerin Çankırı'ya dönmesi beni ürküttü. İstatistiklere bakın Çankırı depremine eşlik eden Marmara'da bir sürü küçük deprem oluştu. Bunlar birbirine vagon misali bağlı. Vagona arkadan biri çarptığı zaman öndekine kadar enerjisini aktarıyor. Marmara ağzına kadar stresle dolu. Bardak dolu üzerine bir tüy bıraksanız sıkıntılı bir durum. Çankırı ise Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda önemli bir yer. Fay hattı burada krip hareketi dediğimiz bir yay çiziyor. Fayın tansiyonunu gösteren bölge.
Literatürlerdeki bilgi ise krip hareketleri büyük depremler öncesi hız değiştirebilirler'


17 Eylül günü Prof. Dr. Kutoğlu'nun bu değerlendirmesi köşemde yayınlanmıştı. Aradan geçen zamanda Marmara'da meydana gelen sarsıntı, Prof. Dr. Kutoğlu'nu haklı çıkardı. Türkiye büyük Marmara depremini konuşmaya başladı.
Çankırı depremi sonrası yaptığı değerlendirmenin bir tahmin olmadığını özellikle vurgulayan Prof. Dr. Kutoğlu, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde Çankırı'nın çok özel bir konumda olduğunu tekrarlayarak, bu konudaki teorisinin saygın bir dergide yayınlandığına da işaret etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.