Hava Durumu

Gitmeyen bir giden bin pişman

Yazının Giriş Tarihi: 11.07.2019 08:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.07.2019 08:49

Yazar Yuval Noah Harari, 'Hayvanlardan Tanrılara- Sapiens' adlı kitabında, insanın biyolojik yapısının geçirdiği hızlı değişime ayak uyduramamasının doğurduğu sonuçları anlatır.
Bu hız, insanoğlunun buluşları ve geliştirdiği 'hayali kurumlar'la son 2 yüzyılda akıl almaz boyutlara ulaştı. İnsanlar artık kentlerde yaşamaya başladı.
Ülkemizde il ve ilçe merkezlerinde yaşayanların nüfusa oranı son 30 yılda rekor artışlar göstererek, yüzde 92,5'e ulaştı. Gerçi bunda büyükşehir yasasıyla mahalle haline dönüşen köyler de var ama genel görünüm Türk halkının artık kentli hale geldiğini gösteriyor.


Avcı toplayıcılıktan günümüze ulaşan süreçten kentli yaşama geçiş çok hızlı gerçekleştiği için hepimizde bir doğaya dönüş özlemi var. Kimileri bunu yıllarca emek verdikleri mesleki kariyerleri ve zenginlikleri bir yana bırakarak kırsala taşınmakta bulurken, şehir yaşamından hiç olmazsa hafta sonları kurtulmak isteyenler ise son zamanların moda deyimiyle 'yakın yerler'e akın ediyor.
İşte sorun tam bu noktada burada başlıyor.
Hava insanı bunaltacak sıcaklığa ulaşınca Bursalının fırsat bulduğunda aracına atladığı gibi gittiği yerler; Mudanya, Gemlik ve Uludağ'ın etekleri. Ama ne yazık ki gitmeyip, beton yığınları yüzünden sıcaklığı katlayarak artıran kent merkezinde kalanlar bir pişmanken, gidenler yaşadıkları zorluklar nedeniyle neredeyse bin pişman.
Hadi diyelim evden çıkıp ya deniz kenarına, Gölyazı'ya Cumalıkızık'a ya da Uludağ eteklerine gittiniz. Yer bulmak ayrı, ihtiyaçların karşılanması bir başka dert. Otopark ise başlı başına sorun. Sonunda deniz veya serin havada mangal keyfi derken, eve dönüş için yola çıktığınızda asıl dert sizi bekliyor.
Geçen pazar günü Kumla, Mudanya ve Uludağ'ın eteklerinden Bursa'ya dönüş tam bir eziyet haline geldi. Kumla'dan Bursa yönüne olan trafik gece saat 23.00'e kadar devam etti.
Uludağ'ın eteklerinden dönüşte aynı gözlemlerde bulunan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, bir parti programı için bir saat 15 dakikada gittiği Keles'ten akşam saatlerindeki uzun kuyruklar nedeniyle 4 saatte Bursa'ya dönünce çileden çıkarak, basın açıklaması bile yaptı.
Mudanyalılar neredeyse turist istemeyen Barselonalılar gibi araçla hafta sonu Bursalıların gelmesini istemeyecek hale geldi.

ÇÖZÜM YİNE TOPLU ULAŞIMDA

Peki, çözüm ne dediğinizi duyar gibiyim...
Çözüm Bursa'daki temel sorun olan toplu ulaşımdan geçiyor. İsteğiniz kadar yol yapın. Belirli bir saatte binlerce aracın aynı noktalardan kente girmesi sorun yaşanmasına neden olacak.
Maalesef Bursa'nın denize açılan kapılarına ve Uludağ'a raylı sistem yok. Otobüsleri kullanmak ise tam bir eziyet. Raylı sistemler kuruluncaya kadar bu bölgelere ek ve daha konforlu ek otobüs seferleri konulamaz mı?

'ORHANELİ SANTRALININ FİLTRELERİ NEDEN ÇALIŞTIRILMIYOR'

Çevre kirliliği Bursa'nın en büyük sorunlarından biri. 1992 yılında kurulan ve 22 Haziran'da özel şirkete devredilen Orhaneli Termik Santralı'nın yıllardan beri çevre kirliliğine neden olduğu ve vatandaşların sağlığını olumsuz yönde etkilediği dile getiriliyor.


Üstelik kirliliğin insan sağlığını ve tarımı olumsuz yönde etkilediği Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ve Tabip Odası'nın yaptığı araştırmalarda da bilimsel verilerle ortaya konuldu.
Vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, önerge ile sorunu Meclis gündemine taşıdı. Aydın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şirketin maliyet artışı nedeniyle baca filtrelerini çalıştırmadığı ve denetim yapılmadığını savundu.

BURSA-BOSNA ARASINDA MEKİK DOKUYOR

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili ve Bosna-Hersek Dostluk Grubu Başkanı olan AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Saraybosna'daydı. Srebrenitsa'da yaşanan soykırımın 24'üncü yılında toprağa verilecek 33 kurbanın cenazelerinin başkent Saraybosna'dan Potoçari Anıt Mezarlığı'na uğurlanması törenine katılan Özen dün yeniden Bosna'ya hareket etti.


Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile birlikte Bosna'ya giden Özen, bugün Potoçari'deki Anıt Mezarlığı'ndaki anma törenine katılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.