Hava Durumu

Gıda çarşısı olmayan tek şehir Bursa!

Yazının Giriş Tarihi: 05.03.2019 08:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.03.2019 08:30

Konu, her ne kadar domates, biber patlıcana indirgense de gıdanın ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu son aylarda en çarpıcı biçimde görüyoruz.
Bursa'nın üretim kimliğinin temeli de tarım ve tarımsal sanayi. Yaş sebze ve meyveden, dondurulmuş ve mamul gıdaya birçok alanda öncü bir kent. Üstelik de şans-lı. Gemlik zeytini, deveci armudu, siyah incir dünyanın başka bir bölgesinde üretilemiyor. Salçalık domates üretiminin yüzde 40'ı Karacabey'deki fabrikalarda gerçekleştiriliyor.
Gıda sektörünün ihracat kapasitesinin artırılması için son yıllarda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde başlatılan UR-GE yani Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi projesinde nasıl bir başarı elde edildiğini Köln'deki Anuga Fuarı'nda görmüştüm. Ardından özellikle Körfez ülkelerinden gelen alım heyetleriyle kurulan ilişkilerde önemli mesafeler kaydedildi.
Bu fuarda tanıştığımız BTSO Gıda Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan ile uzun bir aradan sonra yeniden sektör hakkında sohbet etme fırsatı buldum.
Bugünlerde iki UR GE projesini birden hayata geçirme hazırlıkları içinde. Bir yandan heyecanlı diğer yandan eksikler nedeniyle sitemkar.
Önce siteminden başlayalım. Türkiye'de gıda çarşısı olmayan tek ilin Bursa olduğunu söylüyor. Görükle'deki çarşıyı hatırlattığımızda, oranın tavukçular ve peynircilerin soğuk hava deposuna dönüştüğünü söylüyor.
Örnekler veriyor; Paris'teki çarşı bütün Avrupa'ya, Moskova'daki ise Asya'ya hitap edebilecek büyüklükte. Bursa'ya mamul gıda almak için gelen bir İzmir yoluna bir Ankara yoluna gitmek zorunda kalıyor. Sayılgan'ın isteği tüm üreticilerin bir arada olması. 'Penguen, Sütaş, Tamek, Şener olarak yan yana duralım. Alıcı kimi tercih ederse ona gitsin' diyen Sayılgan, çarşının yanı sıra Bursa'nın bir Gıda OSB'ye de ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor.
Bu proje BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ın yakın takibinde ve bakanlıkta bekliyor. Onay çıktığı gün belediye ile kurulacağı arazi belirlenecek.
Sayılgan'ın hedefleri UR GE projeleri, çarşı ve OSB ile de sınırlı değil. 2019'da güvenli gıda konusunda kongre, 2020'de ise Türkiye'nin en büyük gıda fuarını Bursa'da düzenlemeyi planlıyor.

FİDESİ SİBİRYA'DAN ÜRETİM YALOVA'DA

İhracat, gıda sektörünün de ana motoru. Çok sayıda firma hem UR GE projeleri hem de küresel fuar acentası çalışmalarıyla ihracatı öğrendi. Yeni ürünler ve yeni trendler bu çalışmalar sayesinde keşfedildi. Sayılgan da ABD ve Avrupa'da yükselen trend Aronia meyvesiyle bu sayede tanıştı. Amerikan yerlileri tarafından uzun yıllar ilaç olarak kullanılan Aronia, çok güçlü bir antioksidan. Moskova pazarında Aronia fidesini gören Sayılgan, kaynağının Sibirya olduğunu öğrenince tüm imkanları seferber ederek, 5 bin fide getirdi. Yalova'daki Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde ektirdi. Bu yıl ilk ürün alınacak ve dış talepler doğrultusunda reçel olarak mamul hale getirilecek.

BURSA 120 BİN İSTİHDAM İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliği konusunda Bursa'daki ilk toplantıyı 23 Şubat'ta Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirmişti. Bu toplantıda, Bursa, 120 bin istihdam desteği sözü vermişti.
Daha öncesi seferberlikte 83 bin istihdam taahhüdünü yerine getiren BTSO, bugün konuyla ilgili önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın başkanlığında yapılacak İstihdam Seferberliği Destekleri Bilgilendirme Toplantı'sına üretim ve ihracata yön veren firmaların yönetim kurulu başkanları ve CEO'ları katılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.