Hava Durumu

Gemlik, Orhan Veli'nin dizelerine kavuştu

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2019 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2019 08:12

Öyküyü belki bilmeyenler vardır diye yeniden anlatayım.
Aziz Nesin ile birlikte 1942 yılında Bursa'dan İstanbul'a giderken birden Orhan Veli'nin ağzından "Birazdan denizi göreceksin, sakın şaşırma" sözleri dökülür. Ardından Aziz Nesin de şaşkınlığını "Aaa deniz!" diyerek ifade eder. Orhan Veli'nin bu sözü şiir kitabına almasıyla "Gemlik'e doğru denizi göreceksin sakın şaşırma" cümlesi ölümsüzleşir ve Gemlik'e girişteki tabelada yerini alır.
Tam 40 yıl boyunca eskidikçe kimi zaman yolun sağında kimin zaman solunda çevresi zeytin dallarıyla süslü tabela Gemlik'in simgelerinden biri haline gelir.
Anlatacağım ikinci gerçek öykü ise 5 yıl öncesinden başlıyor.
2014 yılı aralık ayında eskiyen tabela yenilenir. Yenilenen tabelanın yanına dönemin Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz'ın büyük boy fotoğrafının konulması tepkilere neden olur. Hatta fotoğraf tahrif edilince bir süre branda ile örtülen tabela sonunda Refik Yılmaz'ın talimatıyla yerine yenisinin konulacağı bildirilerek kaldırılır. Bir daha da yerine konulmaz.
31 Mart'ta Gemlik Belediye Başkanı seçilen Uğur Sertaslan, daha kampanyasının ilk günlerinde Gemlik'le özdeşleşen Orhan Veli'nin dizelerine yeniden kavuşacağı sözünü verdi. Bunun göstergesi olarak da eski tabelanın bulunduğu yerin karşısına yerleştirilen 2 konteynırın üzerine dizilerin yer aldığı pankart asıldı.
Tabela sözünü unutmayan Sertaslan, önce grafikerler tarafından hazırlanan tabela örneklerini sosyal medya hesaplarından Gemliklilerin beğenisine ve oyuna sundu. Gemliklilerin oylarıyla belirlediği tabela ise Sertaslan'a kutlama amacıyla gönderilen çiçeklerin satışından elde edilen gelirle yapıldı.
Eski yeri çukurda kaldığı için tabela daha önce pankartın asıldığı bölgeye konularak yoldan geçenleri selamladı.
Siyasilerin ve özellikle de başkanların yaptıkları hizmetleri duyurması kadar doğal bir şey yok. Ama Amerikalı emlakçılar misali boy fotoğraflarının bu tabela ve billboardlarda yer alması hele kentle özdeşleşen bir şair yerine başkanın konulması elbette ki yanlıştı.
Aradan geçen 5 yılda yanlıştan dönülerek Orhan Veli'nin Gemlik'le buluşması güzel oldu.

ŞEHİR GELİNCE 'MEMLEKET' GİTMEYECEK!

Bursa, önümüzdeki günlerde hizmete açılacak Şehir Hastanesi ile son 20 yılın en önemli sağlık tesisine kavuşacak.
500 bin metrekare kapalı alanı içinde 6 hastane barındıran şehir hastanesi sadece Bursa'ya değil, Güney Marmara'da yaşayan 6 milyon insana üçüncü basamak hastane olarak hizmet sunacak.
Hastanenin açılışına günler kala Bursa'da mevcut sağlık tesislerinin ne olacağı konusu tartışılıyor. Osmanlı döneminden kalan ve Bursa ile özdeşleşen Memleket Hastanesi ya da bilinen adıyla Muradiye Devlet Hastanesi ne olacak? Çekirge kapanacak mı?
Memleket Hastanesi yıllarca hizmet veren sağlık çalışanlarının anılarıyla dolu. O yüzden herkesin gözü taş binada.
Bu soruları AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin ve Sağlık Müdürü Özcan Akan'a sordum. Verilen yanıtlardan çıkardığım özeti sizlerle paylaşayım.
Deprem Bursa'nın kaçınılmaz gerçeği. O yüzden olası bir afette sağlık tesislerinin ayakta kalması birinci öncelik o yüzden uzun süreden beri başta hastaneler olmak üzere sağlık tesisleri tek tek incelendi. Raporları bakanlığa sunuldu.
Zübeyde Hanım Hastanesi ile başlayalım. Hastane binası depreme dayanıksız. Şehir Hastanesi'nin açılmasıyla birlikte hizmet sona erecek. Tedbir amacıyla Çekirge Devlet Hastanesi'nin doğum ünitesine takviye yapılacak.
Göğüs Hastalıkları hastanesi binası da depreme dayanıksız o da kapanacak.
Çekirge Hastanesi'ndeki hizmetler Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi tamamlanıncaya kadar devam edecek. Bu hastanenin tamamlanmasının ardından planlama yapılacak.
Gelelim Memleket Hastanesi'ne;
Onkoloji ve Muradiye Devlet Hastanesi'nin taş binası aynen muhafaza edilecek. Onkolojideki odalar tadilattan geçirilecek. Muradiye'nin çevresindeki sonradan eklenen binalar yıkılacak. Depreme dayanıksız olan taş bina güçlendirilecek. Onarım ve tadilatlar sırasında iki hastane de kapatılmayacak. Tadilatlar bölümler halinde yapılacak. Çalışmalar tamamlandığında Muradiye 250 yataklı orta boy bir hastaneye dönecek.
Planlama bu bakalım hayata geçirildiğinde değişime uğrayacak mı?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.