Hava Durumu

Erdoğan talimat verdi, çalmadık kapı bırakmadı

Yazının Giriş Tarihi: 12.06.2019 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.06.2019 08:16

Türkiye'nin gündemi 23 Haziran'da yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri. AK Parti ve CHP seçimi kazanmak için tüm imkanlarını seferber ettiler. Bazı uzmanlara göre, İstanbul seçimlerinin anahtarı Doğu ve Güneydoğu kökenli, yani Kürt seçmenler. Yapılan analizlere göre, daha önceki seçimlerde AK Parti'yi tercih eden bu seçmenlerin bir bölümü 31 Mart'ta ya sandığa gitmedi, ya da CHP adayı Ekrem İmamoğlu'na oy verdi.
Küskün seçmen sayısının yaklaşık bir milyon 700 bin olduğu hesap edildiğinde AK Parti'ye dönüşün sağlanması seçimin sonucunu direkt olarak etkileyecek bir faktör.

Bursa'daki hem genel hem de yerel seçimlerde Güneydoğu kökenli AK Parti Milletvekili Müfit Aydın'ın Doğu ve Güneydoğu kökenli seçmenlere yönelik propaganda çalışmaları etkili olmuştu. Kanaat önderleri ve büyük ailelerle akrabalık bağı da bulunan Aydın'ın bu özelliğini bilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mayıs ayında TBMM'deki odasında görüşerek, İstanbul seçimleri için görevlendirdi. Hatta TBMM'deki çalışmalardan da muaf tuttu. Kampanya için kolları sıvayan Aydın, 18 Mayıs'tan beri İstanbul'da deyim yerindeyse çalmadık kapı bırakmadı. Günde ortalama 5 program yapan Aydın, Fatih, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Esenler, Sultanbeyli, Kağıthane, Avcılar, Küçükçekmece ve Bayrampaşa'daki 109 toplantıda Doğu ve Güneydoğu kökenli kanaat önderleri, büyük aile temsilcileriyle bir araya geldi.


Ramazan ayı dolayısıyla iftar ve sahur buluşmaları bu toplantıların resmi görüntüsünü de ortadan kaldırdı. Hatta bir toplantıda, Aydın'ın Kürtçe Mevlit okuması büyük ilgiyle karşılandı. Aydın, en son İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte yüzde 60-65'i Siirt ve Bitlis kökenli esnaftan oluşan İstanbul hal'ini ziyaret ederek, AK Parti adayı Binali Yıldırım için oy istedi. 'Yarın seçim sonuçları açıklandığında keşke dememek için' Yıldırım'ın kampanyasına destek verdiğini anlatan Müfit Aydın'a göre, 31 Mart seçimlerinde yanlışlar yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'gönül belediyeciliği' uygulanamadı. O yüzden küskün hale gelen seçmen sandığa gitmedi. Bölge insanlarının hal-hatır sorma geleneği hâlâ devam ediyor. Gidilen ziyaret edilen her ortamda konuşmaların ardından çok önemli sonuçlar sağlanıyor. Bakalım, Müfit Aydın başta olmak üzere İstanbul'da Doğu ve Güneydoğu kökenli seçmenlere yönelik çalışmalar küskünlüğü sona erdirip, sandığa oy olarak yansıyacak mı?

BELENE'DE İŞKENCE GÖRENLERİN KEMİKLERİ SIZLADI

Bulgaristan'da rejimin asimilasyon politikaları ve işkenceleri nedeniyle 1989 yılında yaşanan büyük göçün 30'uncu yılındayız.
O dönemde hem göç eden hem de kalan soydaşlarımız büyük acılar yaşadı. Bu acılarla ilgili hazırlanan bir belgeselde yapılan hata, deyim yerindeyse Bulgaristan'dan göç edenleri çileden çıkardı. Türk, Bulgar, Yunan, Rus, Fransız veya Alman terimleri bir millete mensup olmanın sıfatı. Yani Bulgar Türkü diye bir kavramı kullanmak büyük bir yanlışlık ve biraz da cehalet.

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, siyaset öncesi Bulgaristan'dan göç eden Türklerin örgütlerinin çatı kuruluşu olan Bal- Göç'te genel başkanlık yaptı. Televizyon programında atılan 'Bulgar Türkü' başlığına ilk tepki gösterenlerden biri de Prof. Dr. Özkan oldu. Daha önce de TBMM'de aynı kavramın kullanılması üzerine AK Parti Grup Başkanvekili ile tartışan Prof. Dr. Özkan, hemen kanal yöneticileri arayarak atılan başlığı düzeltti. Görüşlerini sosyal medyadan paylaşan ve Belene'de 22 yıl işkence gören, Bulgaristan Türklerinin Mandela'sı olarak bilinen Nuri Adalı ve arkadaşlarının kemiklerinin sızladığını söyleyen Prof.Dr. Özkan, bu zihniyeti protesto etti.

BAŞKAN'DAN EFSANE'YE 'ÖĞREN DE GEL!'

80'li yıllarda nefesimizi tutarak takip ederdik. Anatoly Karpov'la Gary Kasparov'un dünya satranç şampiyonası finalini. Her iki şampiyon da Rus'tu ama temsil ettikleri değerler farklıydı. Karpov, Komünist Partisi üyesi idealist bir Rus'tu ve statükoyu temsil ediyordu. Ermeni asıllı Kasparov ise değişim ve yenilik yanlılarının umuduydu. Özetle aralarındaki final maçlarına başka değerler atfediliyordu.

O efsane isimlerden biri olan Karpov, günümüzde Uluslararası Barış Vakıfları Birliği Başkanı. Satranç etkiliği için geldiği Mudanya'da Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ı makamında ziyaret etti. Oldukça neşeli anların yaşandığı ziyaret sırasında önce satranç tahtası kuruldu. Ardından tavla geldi. Satrançta Türkyılmaz'ın pek bir şansı yoktu ama bir el oynanan tavlada Türk-yılmaz, Karpov'a tavla deyimiyle dersini verdi. İkilinin tercümanlığını ve hakemliğini ise CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.