Hava Durumu

Değişimi yönetebilmek ve Nilüfer örneği

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2018 08:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2018 08:22

Otobüsle en son Bursa turunu Erdoğan Bilenser'in büyükşehir belediye başkanlığı döneminde yapmıştım. Yıllar sonra Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in görevdeki 19'uncu yılını tamamlaması dolayısıyla otobüsle Nilüfer turu sayesinde neredeyse 15 yıl sonra kentin yeni gelişen bölgelerini görme fırsatımız oldu.
Aslında, tıpkı gazeteci arkadaşım Can Ertan gibi Bursa'nın tarih kokan dokusunu ziyaret etmek her zaman cazip gelmiştir ama yeni bölgeleri görmek de önemli.
Nilüfer 5 yılda 5 kat büyümüş bir kent. 1999 yılında 99 bin olan nüfusu, 2018'de 425 bine ulaşmış. Sanırım Türkiye'de böylesine büyüyen başka bir kent yok.
Başkan Bozbey, elinde mikrofonla otobüsün önünden anlatıyor. Üçevler, Balat, 23 Nisan, 29 Ekim, 19 Mayıs mahalleleri. Bunlar aklımda kalanlar. Bu mahalleler son 10 yılda oluşmuş ve 5 yıl içinde binlerce kişinin yaşadığı yerleşim birimlerine dönüşmüş. Her mahalle modern bir kent görünümüne sahip. Parkları, bahçeleri, sosyal donatı alanları, sanat merkezleri, hatta şiir kütüphanesi bile var. Avrupa'da bu standartlarda yerleşim birimlerindeki konut fiyatları da almış başını gitmiş.
Misi Mahallesi'nden başlayıp Balat'taki Anadolu Arastası inşaatında biten 7 saatlik turda gördüğümüz yeni kent, aslında Bursa'nın neden yaşanabilir 21 şehir arasında yer aldığının da en güzel kanıtı.
Nilüfer, ayrıca İnsani Gelişme Vakfı'nın (İNGEV) Nilüfer Belediyesi "Çok Yüksek İnsani Gelişme" sıralaması da bunun diğer bir kanıtı. Eğitim, sağlık, sosyal yaşam, yönetişim, şeffaflık, çevre, ulaşım ve altyapı gibi objektif göstergeler içeren 65 kritere göre yapılan sıralamada Nilüfer, 30 ilçenin bulunduğu "Yeşil Bölge" olarak adlandırılan "Çok Yüksek İnsanı Gelişme" grubunda, Beşiktaş, Kadıköy, Çankaya ve Şişli belediyelerinin ardından 5'inci sırada yer aldı.
Bu anlattıklarım aslında değişimin nasıl yönetilmesi gerektiğinin örneği. Mustafa Bozbey, 1999 yılında önce insan ilkesi ve eğitim, bilim, kültür-sanat kenti hedefiyle yola çıktıklarını ve gelinen noktada katılımcılık anlayışıyla yaşama geçirdikleri projelerle sürdürülebilir pek çok hizmetle değişimi yönettiklerini söyledi.

Uydu kent için anlaştılar

Bursa'nın sıkıştığı kentsel alandaki nüfus yoğunluğunun azaltılmasına çözüm olarak gösterilen uydu kent konusunda ilk öneri Bozbey'den gelmişti. Alinur Aktaş da başkanlık koltuğuna oturduktan sonra uydu kentin Bursa için ihtiyaç olduğunu belirterek, bu konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na taşıdı. Gezi sırasında Görükle Kavşağı'na geldiğimizde Bozbey, yolun sol tarafındaki alanı göstererek, Görükle Merası ve Kayapa planları hatırlatması yaptı.
Bu bölgede uydu kent konusunu 4 yıl önce gündeme getirdiklerini ancak eski yönetim tarafından 4 kez reddedildiğini bildiren Bozbey, bu bölgede kurulacak uydu kent için Alinur Aktaş'la görüş birliğine vardıklarını söyledi.
Proje gerçekleşirse bu bölgede 250 bin kişinin yaşadığı bir uydu kent ortaya çıkacak. Üstelik hem eski sanayi bölgelerine hem de yeni kurulacak TEKNOSAB'a yakın bir kent olacak.
Projenin gecikme nedenini de anlatan Bozbey, "Ben istemiyorum" anlayışı ile o plan ortadan kalktı. 5 yıl kaybettik. Keşke kaybetmeseydik, şimdi müteahhitler iş yapmak istiyor. Kentsel dönüşüm projelerini yapan o müteahhitlerin bir kısmı, o işe girmeden risk almadan mera bölgesinde iyi planlanmış alanda inşaatlarına başlayacaklardı. Onu elde edemedik geldik şehrin içini kirlettik" dedi.

'Gülümseyin Bursa'dasınız'

Bozbey gezi sırasında kentsel dönüşüm, Beşevler'deki kent meydanı, 19 Mayıs Mahallesin'de okul servis araçlarının yarattığı trafik, Şehir Hastanesi'nin İzmir Yolu bağlantısı ve uydu kent konularını anlatırken Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a gönderme yaptı. Bu konularda Aktaş'tan olumlu yaklaşımlar gördüğünü ve kentsel dönüşümde sorunun çözülmesi için attığı adım konusunda Aktaş'a teşekkür eden Bozbey, yeni başkanın paylaşıma açık ve söylenenleri dikkate aldığını ifade etti.
Aktaş'la yaptığı görüşmeyi de anlatan Bozbey, 'Aktaş, sizin, 'Gülümseyin Nilüfer'deyiz sözünü alalım, 'Gülümseyin Bursa'dasınız' diyelim" talebinde bulundu. Ben de "Tamam o zaman ben hazırım" dedim. "Yok, öyle değil, biz kullanalım artık bu sözü" dedi. Gülüştük' şeklinde konuştu.
Bozbey, 2019 seçimlerindeki adaylığı konusunda da yine 'şartlara bakacağız' yanıtını verdi.
Bozbey, gezi sırasında Uludağ Üniversitesi'nin kampus alanının İzmir yoluna cepheli bölümlerinde AVM, ticaret alanı ve konut projelerini hayata geçirmeye hazırlandığını da söyledi. Üniversitenin projeyi hazırladığını ve yakında bunun büyükşehir meclisine geleceğini de sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.